arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ring Antwerpen voor even versierd
by D14 jongeren Tuesday October 16, 2001 at 03:02 PM
antiglobos@hotmail.com

Spandoek actie te Antwerpen

Ring Antwerpen voor even versierd

Politie verwijderd alternatieve meningen uit het Antwerpse straatbeeld

spandoek

Deze morgen werd de ring rond Antwerpen versierd met een veertiental spandoeken. Een aantal jongeren kleurden op die manier de dinsdagochtendspits. Rond half zes werden de eerste spandoeken ontrold en konden vroege vogels een alternatieve mening lezen over de oorlog, privatisering, de Eurotop... over de wildgroei van de kapitalistische globalisering. Tegen zes uur hingen de laatste doeken op hun plaats en konden de actievoerders tevreden naar huis keren.

Met deze actie wilden ze in de eerste plaats de aandacht vestigen op de werelddag tegen honger. Vandaag, 16 oktober, is namelijk een internationale strijddag tegen hongersnood en extreme armoede. Daarnaast zijn er de bombardementen die al tien nachten de bevolking uit Afghanistan terroriseren. Ze zetten bijvoorbeeld vraagtekens bij het droppen van zowel bommen als voedsel, deze goedkope PR-stunt is een belediging voor de slachtoffers van het bommentapijt. Tenslotte willen ze met een aantal diepere vragen een positief alternatief bieden voor de monotomie van de file.

spandoek De aktievoerders (antiglobos@hotmail.com) zijn van mening dat deze problemen niet los van elkaar staan. Ze zijn stuk voor stuk uitwassen van een maatschappij waarin winst boven mensen staat. Daarom roepen ze ook op om massaal deel te nemen aan het manifeest komende vrijdag tegen de Eurotop in Gent. De Europese Unie zal deze kwalen zeker niet genezen, in tegendeel. De Europese Ronde Tafel van Industriƫlen, een lobby-organisatie die de 43 machtigste multinationals van Europa verenigt, is er trots op dat bijna al hun voorstellen door de EU in wetten worden omgezet. Als het nu om het onderwijs (Bologna) gaat of over defensie (de oprichting van het Euroleger).

Helaas was de actie van korte duur. Niet meer dan een uur nadat de spandoeken werden opgehangen, kwam de politie deze verwijderen. De jongeren die deze actie mee uitvoerden, stellen zich de vraag hoe het komt dat politiediensten hun mening zo vlug uit het straatbeeld lieten verdwijnen. Grote multinationals krijgen via enorme mediakanalen de mogelijkheid om hun consumptie-ideologie te verspreiden, terwijl kritiek blijkbaar meteen gesmoord dient te worden.

d14jongeren antwerpen

CONCREET


Dinsdagmorgen 16 oktober, om 5.30uur werden 14 spandoeken opgehangen boven de Ring en de Craeybeckxtunnel.

Bruggen aan Le Grellelaan:
- "Verhofstadt :'dit is het enige systeem dat werkt.'"
- "200 rijksten : 20.000BEF /seconde, en u?"
- "Survival of the richest"

Craeybeckxtunnel:
- "fight war not wars"

Fietsersbrug:
- "stop de oorlog"
- "stop de oorlogen"

Posthofbrug:
- "EU-ROT-OP"
- "EU-ROT-OP"

Borsbeekbrug:
- "Bepaal jij alles zelf?"
- "Wie profiteert van privatiseringen?"

Zurenborgbrug:
- "Ook alleen in je auto?"
- "Eerst bommen dan voedsel... kunt u nog volgen?"

Brug Luitenant Lippenslaan:
- "Manifeest Gent 19 oktober"
- "Bent u wat u eet?"

(de onderstreepte spandoeken hingen om 9.00u. nog op hun plaats. Van deze zijn er foto's bijgevoegd.)

Is het mogelijk?
by Kevin Tuesday October 16, 2001 at 03:35 PM

Ik stel me een klein vraagje, is het mogelijk om deze spandoeken te recuperen bij de feds? Er is niettemin toch veel geld en tijd ingestoken om deze te maken.

POLITIE VERVUILT DE STRATEN!!
by wouter Tuesday October 16, 2001 at 09:24 PM

kevin, dat gelooft ge zelf toch niet. De politie heeft zich van zijn beste kant laten zien. De weggehaalde spandoeken liggen waarschijnlijk allemaal al in de vuilbak. De politie heeft bij het losknippen van de spandoeken de wegen trouwens GRONDIG VERVUILD. Er liggen op alle bruggen resten plastic, ongeveer elke sluiting hangt nog aan de railing. Wat een goed voorbeeld om de straten proper te houden van de overheid!

LEGAL TEAMS GO FOR IT
by LUK VANDENHOECK Wednesday October 17, 2001 at 09:55 AM

ik vind de vraag van kevin terecht en vraag langs deze weg de legal teams van de nodige stappen te ondernemen
als de flikken zelf internetten mogen ze me altijd bellen om de teruggave al dan niet discreet te regelen

luk
waarnemend coordinator d14-antwerpen
0486 23.21.57