arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verhofstadt komt vanavond naar Gent.
by ... Tuesday October 16, 2001 at 10:58 AM

Verhofstadt komt vanavond naar Gent. Om 19u30 op de Blandijn.

Kleine mededeling.

Vanavond om 19u30 komt Guytje spreken op de Blandijn. Om 19u00 verzamelen de nationalisten op het St-Pietersplein en om 19u00 verzamelen de anti-fascisten op de Blandijn. Weet iemand of er nog acties zijn?

Tegenbetoging
by Brecht Tuesday October 16, 2001 at 02:09 PM

Vanuit O19 is er een signaal gekomen dat we denken dat het contraproductief zou zijn om tegen die paar nationalisten/fascisten te gaan betogen.
Eerst en vooral schenken we op die manier aandacht aan een fenomeen dat in de rand van de antiglobaliseringsbeweging plaatsvindt. Door een tegenbetoging te organiseren erkennen we hun belangrijkheid.

Ten tweede is het manifeest op de 19de de meest duidelijke tegenactie tegen elke ondemocratische beweging, zowel kapitalistisch als fascistisch. Het heeft geen zin nu snel een paar honderd (ten hoogste) man op te trommelen als we vrijdag met duizenden zullen zijn.

Ten derde zal de media, niet de beste vriendjes van onze beweging, er als de kippen bijzijn om elk incident, uitgelokt door de fascisten of gauchistische jongeren uitvergroten tot in het oneindige, om zo de beweging in diskrediet te brengen. De fascisten willen niet liever.

Ik vrees bovendien dat een paar organisaties met een heel korte termijnsvisie en een grote profileringsdrang van deze tegenbetoging gebruik willen maken om zichzelf als organisatie naar voor te schuiven - met alle kwalijke gevolgen voor de gehele beweging.

ATTAC en O19 roepen in elk geval op NIET in te gaan op de provocatieve betoging van extreem-rechts.

b.

Betoog mee!
by geert cool Tuesday October 16, 2001 at 04:42 PM

Door nazi-skins zomaar door de studentenbuurt te laten betogen zorgen we ervoor dat:
1/ ze voor de eerste keer in jaren ongestoord kunnen betogen (dwz zonder tegenbetoging)
2/ ze hun pogingen kunnen verder zetten om aansluiting te zoeken bij de antiglobaliseringsbeweging en dit zelfs deels te recupereren.

Laat ons verzet niet recupereren door extreem-rechts! Protesteer mee tegen de fascisten op 16 oktober en doe mee met de acties van 19 oktober!

Dat is alvast het standpunt van Internationaal Verzet dat ook deel uitmaakt van O19. Voor zover ik weet heeft O19 als overkoepeling geen gemeenschappelijk standpunt over deze kwestie.

Geert Cool