arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kuifje in Washington, deel I
by han Monday October 15, 2001 at 02:41 PM
han@indymedia.org

De reis lag al lang vast, de laatste week van September zou ik naar Washington gaan om er deel te nemen aan de acties tegen het IMF en de Wereld bank. Het zou een grootse mobilisatie worden waar meer dan 100.000 mensen werden verwacht. Maar dan kwam er 11 september (911), ...

Kuifje in Washington...
han_in_dc.jpg, image/jpeg, 600x450

Kuifje in Washington.

De reis lag al lang vast, de laatste week van September zou ik naar Washington gaan om er deel te nemen aan de acties tegen het IMF en de Wereld bank. Het zou een grootse mobilisatie worden waar meer dan 100.000 mensen werden verwacht. Maar dan kwam er 11 september (911), heel de VS en de rest van de wereld in rep en roer, de oorlog werd uitgeroepen , het IMF en de WB stelden hun vergadering uit, en bijgevolg werden ook de acties tegen deze instellingen afgelast, of toch niet...

Ik heb even getwijfeld of ik mijn reis niet zou afzeggen, een groot deel van de beweging had immers haar acties, workshops, debatten, ... afgelast. En dat is ook een beetje begrijpelijk, daar ook het IMF en de wereld bank vergaderingen aflasten.
Toch was er een deel van de beweging dat bleef mobiliseren, the Anti Capitalist Convergence (ACC) , zij vonden dat het nu meer dan ooit nodig was om op straat te komen tegen de kapitalistische globalisering.
Maar er was natuurlijk meer aan de hand, de rook was nog niet helemaal opgetrokken boven het WTC of Bush riep de oorlog uit. "Ofwel ben je met ons, ofwel ben je met de terroristen".
De hele Verenigde Staten verkeren in een staat van hysterie en is op "wraak" uit, 90% van de mensen zou er voor de oorlog zijn,....
Dat is toch het beeld dat de media ons mee geven.

"OUR GRIEF IS NOT A CRY FOR WAR."
Duizenden New Yorkers lieten de afgelopen weken verstaan dat ze niet wilden dat hun verdriet misbruikt werd om een oorlog te voeren.
Uit die verontwaardiging groeide de aanzet tot een nieuwe vredesbeweging die de naam ANSWER draagt : "Act Now to Stop War and End Racism".

Ik vond het hoe dan ook de moeite waard om naar Washington te trekken, nog meer omdat ook de mensen van Indymedia vroegen om zeker te komen.

Zoals steeds spraken we enkel dagen op voorrand af in Washington om er mee te helpen het Independent Media Center recht te zetten.
Misschien was het omdat ik blank ben, omdat ik een Europees paspoort heb, ... maar het reizen naar de VS ging vrij vlot. Dat is nochtans niet voor iedereen zo, voor wie er een beetje Arabisch uitziet is het tegenwoordig haast onmogelijk om met het vliegtuig te reizen, althans naar en in de VS. Arabieren en iedereen die er enigszins Arabisch uitziet hebben het hard te verduren in de VS en zeker als ze willen reizen. Op een vlucht Seattle wilde de bemanning niet opstijgen omdat ze twee Arabische passagiers aan boord hadden, het is slechts één van de honderden voorbeelden. Maar ik als blanke Belg had dus geen enkele moeite om door al die controle posten heen te raken,...

Het leuke als je naar VS reist is dat je haast en dag wint, je vertrekt s'ochtends in België, je bent 9 uur onderweg, en toch kom je s'ochtends aan in de VS.
De goedkoopste vlucht was een vlucht via Wenen, jah leg dat eens uit. Je vliegt eerst van Brussel naar Wenen, en dan van Wenen naar Washington over, jawel Brussel. Hoe kan je nu uitleggen dat dit goedkoper is dan een vlucht rechtstreeks in Brussel, het is minstens 4.000 kilometer omweg (heen en terug).

Washington is een vreemde stad, en om eerlijk te zijn, ik vind het een afrader, tenzij je er heen gaat om deel te nemen aan een protest actie natuurlijk. Het is een stad waar ongeveer de helft van de bevolking er slechts woont voor 6 maanden of een jaar. Het is een stad waar het stadsbestuur en de politie overste niet verkozen worden zoals in de rest van de verenigde staten.
Je loopt er in een land dat 63 miljoen illegale latino's huisvest, in een stad waar 60% van de bevolking kleurling is, en waar de president door minder dan 17 % van de stemgerechtigden werd verkozen

Maar het is ook de stad waar Bush woont in "het" witte huis, waar "het" capitool staat, "de" senaat, ... en het zijn stuk voor stuk afschuwelijk gedrochten
Neen echt waar, voor toerisme moet je niet naar Washington het is wansmakelijk,....

Ik was nochtans heel heel verheugd over mijn reis,... maar jah ik kwam er dan ook niet als toerist hé.

Wordt vervolgd ......