arch/ive/ief (2000 - 2005)

VNSU ook ondertekenaar voor het manifeest?
by Jan Sunday October 14, 2001 at 06:24 PM

Her en der in gent hangen affiches van het VNSU, waarin opgeroepen worden om op 19-10 om18u45 te verzamelen aan het Zuid. Een Vlaamse staat, het antwoord op globalisatie.

Enn vlaamse staat, het antwoord op globalisatie.

Her en der in gent hangen affiches waarin het VNSU oproept om op 19-10 om 18u45 samen te komen aan het zuid. Bij mijn weten staat deze organisatie niet op de lijst van deelnemende organisaties aan het Manifeest. Is er iemand die hierover meer duidelijkheid kan verschaffen?

re VNSU
by Danny Sunday October 14, 2001 at 08:06 PM

Neen, heb er geen verdere info over, maar blijkbaar wordt er via internet ook gemobiliseerd door TAK, een flamingantistische beweging die ook zou willen betogen de 19-de. Zij willen betogen voor een onafhankelijk vlaanderen....

muggezifter
by bart meulemans Monday October 15, 2001 at 11:16 AM

Ik ben zelf GEEN lid van de vnsu, maar loop toch niet zo te muggeziften, als deze mensen mee willen betogen dan doen ze dat toch gewoon, wees een beetje meer verdraagsaam. Laat er eenheid zijn inplaats van overal spoken te zien.

Bart

VNSU heeft wel ondertekend, TAK roept niet op voor actie.
by Guido Monday October 15, 2001 at 11:25 AM

Dag,

het VNSU heeft het platform wel ondertekend onder Meervoud.
TAK roept niet op voor een actie, toch alleszins niet op hun website.

Eenheid??!
by Kevin Monday October 15, 2001 at 12:34 PM

Muggenziften???
Bart Meulemans schrijft: als deze mensen (vnsu) wil betogen laat ze dan doen wees een beetje meer verdraagzaam. Dit zogezegd voor de eenheid.

Ten eerste is het vnsu allesbehalve verdraagzaam.
Ten tweede is het Vlaams Blok voor de bombardementen omdat zo op die manier de islamitische pest wordt uitgeroeid. Dit heb ik gehoord uit de mond van een fascist op de grote markt te Antwerpen op een anti-oorlogsbetoging van D14. De fascisten kwamen tegen betogen. Filipke stond er naast en keek er naar!!!!

En ik ben verre voorstander van de eenheid binnen het front maar niet met de fascisten!!!!!!

fascisten?
by geert cool Monday October 15, 2001 at 01:17 PM

Die mensen van de VNSU hebben het platform mee ondertekend als 'Meervoud', een groep die beweert marxistisch te zijn. Ik stel mij vragen over hun "marxisme", de "marxistische vleugel van de groep Bourgeois" lijkt me een bijzonder vreemd concept, maar we mogen hen toch zeker niet over één kam scheren met het Vlaams Blok.

Trouwens om terug te komen op een andere discussie: naar ik hoor zijn er binnen de VNSU voorstanders om op 16 oktober actie te voeren TEGEN de "nationalisten tegen globalisering"... Zodoende zouden er antiglobalistische nationalisten actie voeren tegen de "nationalisten tegen globalisering"! Dat zou alvast erg nuttig zijn om te vermijden dat de fascisten hun plaats kunnen opeisen in de antiglobaliseringsbeweging.

Geert Cool

VNSU zijn geen fascisten
by Jan D. Monday October 15, 2001 at 01:27 PM

De Vlaams Nationale Studenten Unie zijn geen fascisten. Ze beschouwen zichzelf als progressieve nationalisten, en hebben banden met 'Meervoud', een groep die zich o.a. beroept op sommige theorieën van de Italiaanse communist Gramsci. Er valt daar allemaal veel discussie over te voeren, maar fasco's zijn deze mensen zeker niet.Dat iedereen zich eens goed zou informeren voor hij iets schrijft. Kenneth, als je zegt dat ze allesbehalve onverdraagzaam zijn, moet je dat ook kunnen aantonen.

Op de website van het VNSU (http://www.student.rug.ac.be/vnsu/) vind je o.m. dit terug: "Op ons nationalistisch gedachtengoed is in se niets aan te merken. Alleen door de opkomst van andere stromingen is het nationalistisch gedachtengoed in een slecht daglicht geplaatst geworden. Net zoals de Vlaamse leeuw vroeger gewoon het symbool was van de Vlaamse beweging of Vlaanderen en je tegenwoordig voor fascist wordt uitgescholden als je je nog met een Vlaamse leeuw durft vertonen. Het symbool van ons volk hebben zij gedegradeerd tot iets dat gelijk staat met onverdraagzaamheid." Ga eens naar die site, en al bij het binnenkomen wordt de visie van het VNSU over de fascisten duidelijk...

Dat een Vlaamse staat het antwoord zou zijn op de globalisatie vind ik zeer naïef (ik heb zelf weinig voeling met het nationalisme), maar dat is zeker nog geen extreem-rechts standpunt.

Niet alles dat zich 'Vlaams' of 'nationalistisch' noemt, is fascistisch. Net zoals niet alle 'communisten' fans van Stalin, de onfeilbare autoritaire partij en de goelags zijn.

deze bedenking terzijde
by han Monday October 15, 2001 at 02:03 PM

Misschien is het intressant om te weten dat deze Linkse Nationalisten er in geslaagd zijn om iets te organiseren waar niemand anders in het Gentse in gelukt is.

Ze brachten namelijk De Winter naar de UNIV en gaven er hem een forum (debat).

Jah .....

Ze zouden zichzelf en hun nationalisme beter serieus bevragen.

niet flip, maar gerolf
by geert cool Monday October 15, 2001 at 02:24 PM

Han,

Je vergist je. Ze brachten Gerolf Annemans naar Gent voor een debat.

Wij deden daar een tegenactie die ook erg controversieel was: sommigen vonden dat we beter niet zouden geprotesteerd hebben. Ook de VNSU was niet bepaald opgezet met onze actie. Een deel van de discussie over deze meeting vind je terug op de website van de Aktief Linkse Studenten:
http://www.student.rug.ac.be/als/vnsu.html

Het moet echter gezegd dat de VNSU ook deelnam aan antifascistische betogingen in Gent, zoals op 9 november 1999 tegen een meeting van het Blok en daarvoor op de anti-NSV betoging van 1998. Ze waren ook present op de acties tegen Roeland Raes aan de RUG.

Conclusie: ik ben het niet eens met veel standpunten van de VNSU, vind het schandalig dat ze een Blokker uitnodigden voor een debat, maar dit betekent niet dat zij zouden fascisten zijn.

Geert Cool

Jagen op fantomen !
by Diederik Demuynck Monday October 15, 2001 at 03:18 PM

Mensen, mensen toch,

Wat een onzin lees ik hier.

Blijkbaar zijn Geert Cool en Jan Dumoulyn de enige niet-sektaire marxisten temidden van een hoop mccartyistische "linkse" sekteleden.

VNSU en MEERVOUD en TAK zijn geen fasco's !

Zoals Jan al zei, is niet iedereen die een leeuwenvlag meedraagt een fascist zoals ook niet alle communisten stalinisten zijn.

Ik vind de houding van Jan en Geert dan ook de meest eerlijke en konsekwente. Zij verdedigen ons nationalistisch gedachtengoed niet, maar veroordelen ons evenmin.
Dit is de houding die iedereen hier best aanneemt.

Als VNSU'ers zullen wij mee tegenbetogen als de echte fascisten in Gent aanwezig zijn dinsdag.

Waarom ?
Wel omdat rechts al onze symbolen heeft ingepikt met medewerking van links die dit lieten begaan. Daar waar een Waalse syndicalist met fierheid zijn haan draagt, hebben ook wij het recht om Vlaams en links te zijn!

Neem misschien eens een voorbeeld aan jullie collega's in de rest van Europa waar ook zij aan zij gevochten wordt met nationalisten.

Trouwens, naar analogie met de Spaanse burgeroorlog kan je volgende schets maken die hopelijk bij jullie een belletje doet rinkelen :

Franco : Voorpost, Blok, NTG,NSV....

Republikeinen : VNSU, TAK, Meervoud

Nog uitleg gewenst, bel gerust 0486 / 06 38 48

geen fascisten
by Koenraad Depauw Monday October 15, 2001 at 06:00 PM

Hallo,

een korte reactie:

Ik ben het niet eens met de antwoorden de VNSU, maar zeggen dat het fascisten zijn is toch een beetje absurd. De Actief Linkse Studenten werken vaak met hen samen, bv tegen Roeland raes, en ze hebben misschien een raar nationalistisch standpunt, maar fascistisch zijn ze niet. het is een groepering die gaat van marxisten tot link-liberalen, maar fascisten worden niet toegelaten op hun ding.

ze hebben inderdaad een forum gegeven vorig jaar aan Annemans, waartegen wij een actie hebben gedaan en je wel kan begrijpen tot wat voor discussies dat heeft geleid...

Maar Fascisten?

Nope

KOen

PS: zie hun ideologie meer vanuit links-nationalistische hoek. Eta en baskenland en van die zaken.

Een VLAAMSCHE STAAT ???? heh
by hqn Tuesday October 16, 2001 at 01:57 AM
han@skynet.be

Met allle respect.

Maar "Een Vlaamsche staat" het antwoord op de globalisering.
Dat is wat op die affiche staat.

Ik weet niet wat daar ook maar enigsinds progressief aan kan zijn.

Voor mijn grootvader was de Vlaamse strijd een ontvoogdingstrijd, ...
Hij koos wel nooit de verkeerde kant ;-))))
En hij was niet voor een Vlamse staat ....

En ik sta erop, met jullie gedoe kunnen jullie de eer opstrijken om als eersten iemand van het NAZI blok op het RUG een forum te hebben gegeven.

Han, je bent niet echt geinformeerd??
by Bart meulemans Tuesday October 16, 2001 at 10:03 AM

Ik wil nog even zeggen dat Nick mouton (belangrijkste persoon in de vnsu) ook lid is vann studenten tegen racisme en de hele linkse beweging gisteren heeft uitgenodigd rond een betoging tegen de fascisten. Als dit het gedrag is van een nazi, dan zou ik graag een nazi zijn.

Informeer je eerst een beetje voor dat je de domme kloot komt uithangen.


Met vriendelijke groeten
Bart.

Mijnheer Demuynk
by Guido Tuesday October 16, 2001 at 10:32 AM

Misschien kan u mij even uitleggen waarom er links staan naar het NSV en het KVHV op de website van TAK, terwijl u zegt dat u niets te maken heeft met extreem-rechts.

Een beetje luisteren zou OK zijn
by han Tuesday October 16, 2001 at 11:11 AM
han@skynet.be

OK ...

Ik kwam inderdaad een beetje scherp en dubbelzinnig uit de hoek.
Mijn Brusselse achtergrond, en het betweterig gedoe van Vlaminganten over Brussel en de ondemocratische faciliteiten spelen hierbij zeker mee.

Toch dit ....

Ik heb hier nergens beweert dat het VNSU Nazi's zouden zijn.

Ik zeg enkel dat het diezelfde mensen waren die er in slaagden om voor het eerst iemand van het Blok een forum te geven op het RUG.

Om eerlijk te zijn, ik zou diep beschaamd zijn ....

Ik probeer ook duidelijk te maken dat ik weinig voeling heb met het ordewoord : "Een Vlaamse staat".

Blijkbaar is het enige antwoord een scheldpartij, OK mij niet gelaten.

Voor mij is die kwestie compleet achterhaald ...
En kan ze in huidig context alleen begrepen worden als een soort strijd voor het Europa der etnische Volkeren.

Ik vind dat Nationalisten zichzelf beter serieus zouden bevragen, ...

Maar van mij mogen ze gerust meedoen,... als ze maar niet vragen dat ik ook als Vlaming ga denken.

lang leve de verdraagzaamheid
by Kristel Feremans Tuesday October 16, 2001 at 11:16 AM
demetropool@hotmail.com

ik krijg er 't mierenzuur van... links vindt zichzelf verdraagzaam en beschouwt rechts per definitie als onverdraagzaam terwijl jullie hier aantonen allemaal één grote hoop onverdraagzame kloten zijn (behalve Diederik)
word eens een beetje volwassen en leer elkaar respecteren
ik zoek in elke nationalistische beweging interessante raakpunten, maar engageer me bij TAK
zowel TAK, VNSU en Meervoud hebben hun verdiensten
je zou beter wat van elkaar trachten te leren ipv mekaars schedel te willen inslaan
links? rechts? je kan allemaal de pot op!!!

het 'front' dreigt nogal breed te worden
by gunther lippens Tuesday October 16, 2001 at 03:14 PM
gunther.lippens@intec.rug.ac.be

Nationalisme hoeft niet per se rechts te zijn. In Vlaanderen is dit evenwel voor het merdendeel wel zo. In Catalonie bijvoorbeeld daarentegen, heb je heel wat linkse en zelfs revolutionaire nationalistische bewegingen en is het linkse gedachtengoed stevig vertegenwoordigd bij de nationalisten. Dat hoeft niet te betekenen dat er geen progressieve nationalisten in Vlaanderen zouden bestaan.

Fascisten uitnodigen op je debatten, dat doe je evenwel niet. En samenwerken met TAK, die op hun pagina verwijzingen naar het NSV hebben, evenmin. Het NSV zijn wel fascisten. T' is wel zo natuurlijk dat het VNSU niet de enigen zijn geweest die aan fascisten een forum boden, er zijn nog wel andere deelnemers aan o19 die dat in het verleden gedaan hebben. Op hun website zijn ze ook redelijk duidelijk wat ze over het fascisme denken.

Links of rechts, het maakt binnen het VNSU blijkbaar niet zoveel uit. Ik maak daar uit op dat er niet echt standpunten kunnen ingenomen worden ivm imperialisme van amerikaanse, europese of eventuele vlaamse staten. Is het VNSU tegen het kapitalisme, ook het kapitalisme van vlaamse bedrijven en staten? Is het VNSU voor de globalisering van de wereldeconomie als die gebruikt wordt om de nodigen van de bevolking te lenigen? Is het VNSU tegen het neoliberalisme? Is het VNSU het ermee eens dat kapitalisten de loontrekkenden en de derde wereld uitbuiten? Maar ja, je kan die vragen natuurlijk ook aan sommige andere deelnemers van o19 stellen. Hoe breed is het front? Het VNSU kan er evenwel niet buiten dat het samenwerken met TAK en het uitnodigen van een fascist op een debat, en tegelijkertijd het fascisme afzweren, een heleboel mensen doet vragen wat ze nu eigenlijk moeten denken van deze tweeslachtige houding.

Het wordt zo een beetje moeilijk, nietwaar. Iedereen wil meespelen op 19 oktober. Zelfs de burgemeester van Gent verklaart dat hij de 'anti-globalisten' verwelkomt. TAK wil meedoen, allerlei reformisten zijn plots 'anti-globalist' geworden. We mogen een beetje rond de Dampoort betogen, fijn is dat. Links of rechts, who cares...

Enfin, we moeten een beetje voorzichtig zijn met zomaar iedereen welkom te heten. Straks hebben we nog een delegatie van ecologische ondernemers op ons dak. Uiteindelijk eindigt dat met een platform dat alles en niets zegt en zet dit de deur open voor massale politieke recuperatie.

Als TAK meedoet en geintervieuwd wordt door het nieuwsblad en het krijgt daar een paginagrote bladzijde, welk standpunt gaat daar dan staan? Gewoonweg : wij willen een vlaamse staat en daarmee de kous af?

In Catalonie zijn een er aantal nationalistische organisaties die ik hier van harte welkom zou heten, maar hier in Vlaanderen ben ik daar niet zo happig op. Misschien moeten die marxisten binnen de nationalisten zich maar eens bezinnen en een uitstapje naar Barcelona maken, en hun samenwerking met TAK in vraag stellen.

Han toch
by Diederik Demuynck Tuesday October 16, 2001 at 06:27 PM

Als "Han" de bewuste Han Soete is dan stelt me dat diep teleur.

Han, wij nationalisten kiezen inderdaad voor een Vlaamse staat die linkse ratten opsluit, migranten terugstuurt, de dienstplicht terug invoert voor iedereen voor 5 jaar, naaktstranden invoert voor een beetje Körperkultur, veganisme tot staatsgezondheidsmaatregel uitroept en een paar leuke KZ's in het leven roept in elke provincie.

CUT THE CRAP !

Han, je ontgoocheld me zwaar, je argumenten zijn die van een puber die voor het eerst een politieke richting zoekt en je hebt zwaar afgedaan met je idiote argumenten.
Als wij een Vlaamse staat willen en denken daarmee de algehele Vlaamse ontvoogdingsstrijd in een stroomversnelling te brengen, dan is dat godverdomme ons goed recht !!! JIJ zal de laatste zijn die ons dat zal verhinderen, verdorie. En voor de goede verstnadhouding, ik heb het hier over democratische nationalistische eisen.

In tegenstelling tot vele opgefokte "linksen" die nog nooit een nsv'er van dichtbij hebben gezien, ben ikzelf al slachtoffer geweest van rechts geweld.

Met jouw soort argumenten lacht het blok in zijn knuistje, want juist zoals jullie hebben zij een gloedhekel aan ons.

Trouwens, je hebt je mondje vol van het debat in Gent met Annemans. WAS JE UBERHAUPT AANWEZIG ???

Onze spreker, Toon Roossens (marxist) heeft ALLE (inclusief Annemans) sprekers onder de tafel geveegd en met zijn linkse argumenten begeesterde hij heel wat blokmilitanten (die in tegenstelling tot de universitaire burgerlijke linkse aanhang uit de proletarische laag van de bevolking komen). Ik heb met eigen ogen gezien hoe Blokmandatarissen de toestand niet meer baas konnen en hun militanten aanspoorden niet meer te applaudiseren voor Toon.

Kortom, wij hebben die avond in puncto "blok op hun plaats zetten" beter gescoord dan de gehele linkse sektes in de voorbije tien jaar.

En JA, ik ben WOEST over zoveel intolerantie en domheid !!!

Tot vrijdag.

foei foei foei
by slimmerik Wednesday October 17, 2001 at 11:04 AM

Zeg niet :

CUT THE CRAP !!!

maar wel :

SNIJ IN DE WAARDELOZE OBJECTEN !!!

Probeer u eens wat van u schone kant te tonen
by gunther lippens Wednesday October 17, 2001 at 11:55 AM
gunther.lippens@intec.rug.ac.be

Dag lieve schatjes van het VNSU,

Ik ben de twee discussies op Indy nu al een dag of twee aan het volgen. Ik stel vast dat veel mensen vragen hebben over jullie band met onze beweging. Ik heb in al de bijdragen van jullie nog niets, maar dan ook niets-niemendal-noppes gevonden over standpunten tegen een neoliberale wereldeconomie, en dat is toch wel de essentie van onze beweging. Ik heb een aantal vragen gesteld, maar jullie zijn niet in staat daarop te antwoorden. (Ik stel die vragen aan iedereen, dus voel je niet al te vlug aangevallen) Soms mailt er iemand in naam van het VNSU, in andere gevallen ten persoonlijken titel. Sommige surfers verwijzen naar marxisten binnen jullie organisatie, maar die marxisten slagen er niet in om hun marxistische visie vanuit nationalistische hoek te formuleren (de Catalanen kunnen dat wel, en heel goed onderbouwd trouwens!!!). Ik griezel als jullie vinden dat we op een debat met een fascist moet aanwezig zijn. Hier op het forum heerst er nogal brede consensus dat je met fascisten niet in debat gaat, omdat een eerlijk debat met fascisten NOOIT plaatsheeft, punt uit. Fascisme is een misdaad, misdadigers geef je geen forum, Pinochet geef je geen forum, Le Pen geef je geen forum. Klaar als een klontje. Voor de rest, mmm, laten we eens kijken wat de rest van de inhoud van jullie mails is : gescheld en gevloek (in het engels dan nog in enkele gevallen), ja dat vinden we vaak terug. En wat blijft dan nog over : de eisen van de nationalistische vlaamse beweging, zoals we die ook (in een ander kader) terugvinden bij VU, KVHV en Vlaams Blok. Niemand legde de dubieuze link met TAK uit (waar deels fascisten in zitten).

Laatste kans : formuleer jullie standpunten, niet ten persoonlijke titel, maar als officieel standpunt, tegen de neoliberale globalisering, en plaats jullie rol daarbinnen. En waar zitten die marxisten, doe eens jullie mond open, de mond van de niet-marxisten blijkt wel groot genoeg te zijn. En als jullie dat niet kunnen, blijf dan alsjeblieft thuis. Tot nu toe blijf ik de indruk hebben dat jullie een allegaartje zijn van naievelingen die denken dat ze fascistische misdadigers moeten counteren met debatten en totaal geen visie hebben over de wereldeconomie, de rol van het neoliberalisme daarin, het opbouwen van een democratische beweging die niet gestoeld is op winstbejag. Probeer eens te counteren dat jullie voor de vrije concurrentie in een vlaamse staat zijn (als beweging, uit naam van VNSU)? Ik herhaal mijn standpunt, als er hier progressieve nationalisten bestaan die duidelijk een deel ondermaken van onze beweging, dan ben de eerste om die te verwelkomen. Tot nu toe is mijn indruk dat jullie zelfs nog niet in de verste verte enig raakpunt vertonen. Of wel?

OK
by Diederik Demuynck Wednesday October 17, 2001 at 01:40 PM

Beste Mijnheer Lippens,

GEEN STANDPUNT ?????

Lees eens het manifest naar aanleiding van de betoging van MEERVOUD (hier op indymedia).
Ga eens naar onze debatten en luister eens !

We hebben verdorie zeker standpunten en je zegt het zelf, de Catalaanse nationalisten hebben er een, wel projecteer dat desnoods.

foto's uit luik?
by cindy bc Wednesday October 17, 2001 at 01:58 PM
cindy4bc@yahoo.com

ik zou graag de foto's van de betoging in luik zien wie kan mij helpen?
ze hadden mij gezegd dat ik ze op dezsite kon vinden maar waar?

cindy uit hoboken
cindy4bc@yahoo.com

lees wat er staat meneer de homofoob
by gunther lippens Wednesday October 17, 2001 at 02:06 PM

Ik heb niet om het standpunt van meervoud gevraagd, maar dat van het VNSU. Leer lezen. En waag het niet ook maar nog een enkele keer te suggereren dat je ook maar een heel klein beetje progressief bent. Homofobe rechtse conservatieve reactionaire naieveling. (zie de andere discussie die Guido lanceerde) En ik moet niet naar meervoud surfen, leer het zelf eens te formuleren. Rechts, zo rechts als de pest, dat zijn jullie.