arch/ive/ief (2000 - 2005)

SPa laat 'socialisme' vallen; weg vrij voor een Vlaamse Socialistische Alliantie
by jp everaerts Saturday October 13, 2001 at 10:26 AM
mediadoc.diva@skynet.be

In een interview in De Morgen van 13/10 met Patrick Janssens blijkt dat de SPa-voorzitter de term socialisme wil laten vallen. Voor de 'echte' Vlaamse linkerzijde een kans ...

Denkend aan de recente discussies over de regeringsdeelname van Agalev, aan de manier waarop een reclameman de SP steeds verder van het socialisme wegleidt, maar ook aan de opkomst van het 'antiglobalistisch' verzet in Vlaanderen, lijkt het me dat er in Nederlandstalig Belgiƫ ruimte moet zijn voor een soort van 'Socialistische Alliantie' zodat de 'echte' linkerzijde (de linkerzijde die de klassenstrijd niet afdoet als achterhaald en zonder complexen met alle linkse denkers, inclusief Marx, durft omgaan), terug een stem vindt.

Concreet zou zo'n Alliantie alle groeperingen die men nu smalend als 'klein links' omschrijft (en die in de media nauwelijks aan bod komen) maar ook veel ongebonden linkse mensen (die nu vaak niet meer weten op wie te stemmen, zo blijkt ook uit de reacties op het optreden van Vincent Decroly) kunnen verenigen.

In een alliantie kunnen alle samenstellende bestanddelen zichzelf blijven, maar wordt er voor de zaken waarover echt links het eens is, samengewerkt en samen opgetreden naar buitenuit.

Enkele recente gesprekken leerden me dat de 'aversie' tussen sommige bestanddelen van 'klein links' voor de 'anderen', nog altijd groot is. Maar wat levert dat op ? Nog meer stemmen voor het Vlaams Blok ... omdat de mensen niet eens meer weten dat er een links antwoord is.

Wordt het geen tijd om de oude vetes (vaak gaat het om persoonlijke kwesties)op te bergen en werk te maken van een moderne socialistische partij voor Vlaanderen ?

Laten we er alvast over discussiƫren.

JP Everaerts

P.S. Als media-activist heb ik mijn handen meer dan vol. Zo'n 'alliantie' is niet iets wat ik zelf wil oprichten. Maar ik wil wel het gedachtengoed er voor helpen aanreiken ook omdat ik weet dat nog andere mensen - waaronder een Jaap Kruithof - in deze richting denken. Temeer omdat de SP (van Marijnissen) in Nederland al heeft aangetoond dat zo'n 'linkse samenwerking' resultaten kan opleveren.