arch/ive/ief (2000 - 2005)

Legal Team Gent : uitnodiging persconferentie
by Legal Team Gent Friday October 12, 2001 at 06:45 PM
ivo.flachet@freebel.net 0476/947.258

UITNODIGING PERSCONFERENTIE DOOR LEGAL TEAM GENT OP 15/10 *** Politie lapt eigen wetten aan haar laars ***

Het LEGAL TEAM GENT voor 19/10 heeft met verbijstering kennis genomen van de hierna beschreven gebeurtenissen en organiseert daarover een PERSCONFERENTIE maandag 15 oktober 2001 om 10u00 in de lokalen van het Massereelfonds in de Frans Van Arteveldestraat 35 te Gent (Zijstraat St. Annaplein)


Het Legal Team te Gent, opgericht om het politieoptreden op 19 oktober in Gent te controleren en de organisatoren en actievoerders te beschermen tegen onwettelijk machtsvertoon, zal van de gelegenheid gebruik maken om de geplande werking voor 19/10 te Gent voor te stellen.


Aanwezige sprekers :


Advocaten Ivo Flachet en An Rosiers : Voorstelling Legal Team Gent over de werkzaamheden op 19/10 van het Legal Team


Eric Goeman : Woordvoerder Attac, medeorganisator van O19 over de "contracten"


Advocaat Norbert Van Overloop, medewerker Legal Team en verontrust ouder


+ videobeelden Razzia in Luik


1. Organisatoren O19 moesten onwettig ‘contract' ondertekenen waarin zij de volledige aansprakelijkheid van ALLE schade op zich namen. Na weigering werd het vandaag (vrijdag) ingetrokken.


Gisteren (donderdag) werd aan de organisatoren van de activiteiten de volgende contractsbepaling voorgeschoteld. "De inrichter zal instaan met al zijn goederen ter vrijwaring van en tegen elke vordering ingesteld tegen de Stad Gent, uit hoofde van schade aan personen en goederen betrokken als middellijk of onmiddellijk gevolg van het gebruik van onderhavige toelating". Dat is onwettelijk.


Na weigering dergelijk contract te ondertekenen en na nieuwe onderhandelingen met burgemeester Beke trok hij de betwiste bepalingen in.


Bijlage 1: ‘Juridisch advies betreffende de verplichting voor de organisatoren tot ondertekening van een ‘contract' betreffende de acties op 19 oktober in Gent'

Bijlage 2: ‘Contract stad Gent'

2. Stad Gent, inlichtingen- en politiediensten creëren angstpsychose bij de Gentse jongeren en hun ouders en kondigt eigen strafrechterlijke inbreuk aan.


Op woensdag 10 oktober 2001 werd er een brief meegegeven aan de kinderen van het Koninklijk Atheneum Voskenslaan met volgende zinnen : "Op weg van en naar het St-Pietersstation lopen de leerlingen inderdaad reëel fysiek gevaar. Indien er rellen uitbreken, zullen alle aanwezigen – al dan niet betrokken bij het gebeuren – onmiddellijk door de politie afgevoerd worden naar Brussel en – ongeacht de leeftijd – administratief aangehouden worden".


Bijlage 3: ‘Brief Koninklijk Atheneum Voskenslaan'
Bijlage 4: ‘Juridische bemerkingen bij de brief'


Administratieve aanhoudingen zijn streng geregeld in de wet. De politie kondigt hier aan zich daar niet aan te houden. Ze kondigen dus eigenlijk het plegen van een inbreuk op art. 151 van het Strafwetboek aan in hunner hoofde (voor uitleg art. 151 zie bijlage) omdat ze door een onwettelijke aanhouding een grondwettelijk recht schenden.

3. Federale politie houdt onwettige razzia op trein te Liers.


Vlak voor de betoging in Luik op 22 september werd in Liers (vlak voor Luik) een trein uit Antwerpen tegengehouden door de federale politie. Iedereen werd gefouilleerd, en face gefilmd en geficheerd. Vier jongeren werden gearresteerd. Dat is een manifeste inbreuk op de wet op het politieambt en het recht op privacy. De ‘misdaden' van de gearresteerden variëren van het bezitten van een zwitsers zakmes tot een vervallen voorlopige identiteitskaart. Zij werden overgebracht naar een speciale gevangenis in Luik: een garagebox met tralies en een baar aan de muur, waaraan zij met boeien werden vastgeketend. Het legal team van Antwerpen kon de hand leggen op een video die gemaakt werd tijdens de inval op de trein.

Bijlage 5 is een volledig getuigenverslag van de razzia

Deze video zal getoond worden tijdens de persconferentie

4. Standpunt Legal Team


Wij hopen dat de politie zich aan hun eigen wetten zal houden en aldus het recht op vrijheid van meningsuiting van alle betogers zal respecteren.


Wij nodigen de pers uit in het lokaal van het Massereelfonds van waaruit wij vanaf donderdag 18 oktober om 18u00 paraat zullen staan om de betogers en actievoerder bij te staan opdat zij vreedzaam zonder problemen met de politie, hun mening zullen kunnen uiten. Het nummer waarop wij bereikbaar zijn van donderdag 18 tot zaterdag 20 oktober is 0473/731.277. Wij zullen die dagen permanenties organiseren.


Wij danken u reeds voor uw komst. Voor alle inlichtingen kan u steeds bij ons terecht op nummer 0476/947.258 of 09/255.59.12 of ivo.flachet@freebel.net

Ivo FLACHET en An ROSIERS