arch/ive/ief (2000 - 2005)

Legal Team Gent :
by Legal Team Gent Friday October 12, 2001 at 06:28 PM
ivo.flachet@freebel.net 0476/947.258

In de pers kondigt burgemeester Beke aan dat Gent ‘een gastvrije, open stad' zal zijn op 19 oktober. Het Legal Team Gent stelt echter met verbijstering vast dat de directie van het Koninklijk Atheneum Voskenslaan op woensdag 10 oktober, na gesprekken met de inlichtingendiensten, een brief heeft meegegeven met de leerlingen, waarin de politie maatregelen aankondigt die in strijd zijn met oa het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

[op het einde van dit bericht : de volledige tekst van dit bericht]

1. De brief kondigt aan dat "indien er rellen uitbreken, alle aanwezigen - al dan niet betrokken bij het gebeuren (!)- onmiddellijk door de politie zullen worden afgevoerd naar Brussel (!! waarom niet Gent ?) en -ongeacht de leeftijd (!)- administratief aangehouden worden."

Het is duidelijk dat op die manier de politie artikel 151 van het Strafwetboek volledig aan haar laars lapt. Immers, het gaat om een daad van willekeur die een inbreuk maakt op de grondwettelijke vrijheden als: de vrijheid van persoon (art. 12 Grondwet), de vrijheid van meningsuiting (art.19 Grondwet) en het recht om vreedzaam en ongewapend te vergaderen mits zij zich gedragen naar de wetten, die het uitoefenen van dit recht kunnen regelen. (art. 26).

Ook de garanties die door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) voorzien zijn, worden door de politie genegeerd. Artikel 5 van dat Verdrag bepaalt het recht op persoonlijke vrijheid. Niemand mag van zijn vrijheid worden beroofd, tenzij in de gevallen die het EVRM omschrijft. Geen enkele van deze uitzonderingsgevallen is hier van toepassing, zodat niet aan het recht op persoonlijke vrijheid getornd mag worden. Ook het recht op vrije meningsuiting, voorzien in artikel 10 EVRM, kan enkel beperkt worden in welbepaalde gevallen. Dat moet dan gaan om proportionele,wettelijke maatregelen, die nodig zijn in een democratie in het belang van de openbare orde (...). Welnu, wij betwisten de premisse dat O19 staat voor verstoring van de openbare orde. Het zijn net dergelijke stellingnamen die een gevaar vormen voor de democratie en niet het uitoefenen van het democratische recht op vrije meningsuiting.

2. "Via de inlichtingendiensten werd vernomen dat georganiseerde demonstranten de intentie hebben om scholen te infiltreren en jongeren aan te zetten om deel te nemen aan protestacties"
"Op weg van en naar het St.-Pietersstation lopen de leerlingen inderdaad reëel fysiek gevaar."

Het is onaanvaardbaar dat de Stad Gent, de inlichtingen- en politiediensten en de scholen op deze manier een angstpsychose creëren bij de bevolking. Hoe kan trouwens iemand reëel fysiek gevaar lopen in een zone die zowat niemandsland zal zijn? (bemerk dat de grote manifestaties zich aan de andere kant van de stad afspelen en niet aan het St.-Pietersstation.). De acties worden a priori gecriminaliseerd. Het is des te verwerpelijker dat men 'ouderlijke gevoelens' misbruikt om een hele beweging in een slecht daglicht te stellen.

Ivo Flachet en An Rosiers, namens Legal Team Gent

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Brief Koninklijk Atheneum Voskenslaan (letterlijke weergave : origineel te verkrijgen)


LOGO VOSKENSLAAN
Gent, 9 oktober 2001

Kenmerk nr. lvdb/MB

Geachte Ouders,

In het kader van de Europese Topconferentie in Gent op 19 oktober werd de campus "Voskenslaan" door het College van Burgemeester en Schepenen van de stad Gent buiten de gevarenzone gesitueerd. Basisschool, Middenschool en Atheneum kregen dan ook geen opdracht tot sluiten. Omdat echter via de inlichtendiensten vernomen werd dat georganiseerde demonstranten de intentie hebben om scholen te infiltreren en jongeren aan te zetten om deel te nemen aan protestacties, werden wij door de inrichtende macht uitdrukkelijk verzocht uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen te treffen.

Vanaf 8.15 u. zal de school volledig afgesloten worden voor buitenstaanders. Wie niet tijdig aanwezig is, zal slechts na controle – en op voorwaarde dat er geen veiligheidsrisico's zijn – toegelaten worden.

Geen enkele leerling verlaat de school vóór 15.20 u., ook niet tijdens de middagpauze. Indien er rond 15.20 u. oproer zou gesignaleerd worden in de omgeving van het station, hebben wij de strikte opdracht alle leerlingen binnen het schoolgebouw te houden tot alle gevaar geweken is. Op weg van en naar het St-Pietersstation lopen de leerlingen inderdaad reëel fysiek gevaar. Indien er rellen uitbreken, zullen alle aanwezigen – al dan niet betrokken bij het gebeuren – onmiddellijk door de politie afgevoerd worden naar Brussel en – ongeacht de leeftijd – administratief aangehouden worden.

Afgezien van de veiligheidsproblematiek dient men op deze dag ook rekening te houden met mobiliteitsproblemen. Problemen die zich zeker zullen voordoen voor allen die gebruik maken van het openbaar vervoer of voor hen wiens woonplaats zich bevindt in de buurt van de afgeschermde zones.

Mocht u dan ook verkiezen uw kind niet naar school te sturen op 19 oktober uit pure veiligheidsoverwegingen of wegens mobiliteitsproblemen dan zal de school hiervoor alle begrip opbrengen. Wij zijn er van overtuigd dat u begrijpt dat deze maatregelen genomen werden met het oog op de veiligheid van uw kinderen.

Met alle achting,

M. Bogaert H. Kiekens L. Vervaet
Dir. KA Dir. MS Dir. BS