arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oog om oog maakt iedereen blind
by CNAPD en Vrede Friday October 12, 2001 at 05:00 PM
ludo@vrede.be

Vredesorganisaties uit België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland hebben donderdag 11 oktober 2001 tijdens een bijeenkomst in het Europees parlement onderzocht hoe en met welke middelen ze in de toekomst beter kunnen wegen op de Europese veiligheids- en defensiepolitiek.

Oog om oog maakt iedereen blind

Brussel, 12 oktober 2001 - Vredesorganisaties uit België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland hebben donderdag 11 oktober 2001 tijdens een bijeenkomst in het Europees parlement onderzocht hoe en met welke middelen ze in de toekomst beter kunnen wegen op de Europese veiligheids- en defensiepolitiek.

De bijeenkomst viel samen met de informele Europese Top van Defensieministers op 11 en 12 oktober in Brussel. Vandaag, 12 oktober, heeft de vredesbeweging op ludieke wijze gemanifesteerd om de defensieminsters er op te wijzen dat ze niet akkoord is met een veiligheids- en defensiepolitiek die vooral militair wordt benaderd. Er waren 300 actievoerders. Later op de dag is een delegatie van vredes- en derdewereldorganisaties ontvangen bij de Belgische minister van Defensie Flahaut.

Tijdens de bijeenkomst in het Europees Parlement is gebleken dat de vredesorganisaties vandaag vooral met volgende thema's bezig zijn: nucleaire wapens (de EU telt twee nucleaire staten); de groeiende tendens om op binnenlandse veiligheidsproblemen repressief en op militaire wijze te beantwoorden; de groeiende vermenging tussen politie- en miltair optreden; de afwezigheid van democratische controle en transparantie op vlak van defensie- en veiligheidsvraagstukken; het Amerikaanse rakettenschild.

Tijdens de bijeenkomst van de vredesbeweging stond uiteraard ook de kwestie van de aanslagen en het daaropvolgende militaire antwoord van de VS centraal. Er is daarover een motie aangenomen door alle aanwezige organisaties:

"Wij, vredesorganisaties, veroordelen de terroristische aanslagen van 11 september te New York en Washington.
Niets kan een dergelijk blind geweld verantwoorden.
Wij willen allemaal dat de terroristen worden aangehouden en veroordeeld.
Wij vragen gerechtigheid en geen wraak. Daarom roepen wij op tot een vlugge algemene ratificatie van het Verdrag over de installatie van een Internationaal Strafhof.
Wij verwerpen de huidige represaillemaatregelen. Wij willen dat de spiraal van geweld wordt doorbroken. Het terrorisme bekampen met tegenterreur leidt niet tot vrede.
De bombardementen op Afghanistan moeten stopgezet worden. Wij dringen er bij de Europese landen op aan om hun samenwerking aan het gewelddadige antwoord van de VS stop te zetten.
Alleen dialoog en structurele veranderingen zijn in staat om frustratie te overstijgen en aan het geweld een einde te maken. Dat veronderstelt een fundamentele wijziging van de Noord-Zuid- en Oost-Westrelaties. De kloof tussen tussen rijke en arme landen moet gedicht worden, financiële circuits en wapenhandel gecontroleerd.
Sommige kringen misbruiken de gebeurtenissen van 11 september jammer genoeg voor hun haatgevoelens jegens andere volken, beschavingen en religies. Wij roepen op tot respect voor iedereen en veroordelen het racisme."

Daarnaast is er ook motie gestemd waarin de vredesbeweging haar verzet uitdrukt tegen het uitbouwen van een anti-rakettenschild. Beide moties zijn vandaag overhandigd aan de Belgische Defensieminister Flahaut.

Tenslotte erkent de vredesorganisaties de noodzaak om alternatieven voor een vreedzame aanpak beter bekend te maken bij het brede publiek. Zij hebben ook de wens uitgedrukt voor een toenadering tussen de vredesbeweging en de bewegingen die strijden voor een andere mondialisering.

Meer info: CNAPD 02/640.52.62 en Vrede vzw 09/233.46.88