Vincent Decroly (Ecolo) zegt steun aan Verhofstadt op by jp everaerts Thursday October 11, 2001 at 10:27 PM |
mediadoc.diva@skynet.be |
Een bericht in het verlengde van de discussies over Agalev op deze website: een Ecolo-volksvertegenwoordiger kan zich niet langer vinden in het regeringsbeleid. Wie volgt zijn voorbeeld ?
In het VTM-journaal werd er niet over gesproken, maar in het VRT-journaal van donderdag 11/10 mocht hij toch even zijn kritiek uiten (zonder dat er verder op ingegaan werd, natuurlijk ...). Vincent Decroly van Ecolo zegde vandaag in de 'Kamer' zijn steun aan de regering Verhofstadt op. Hij was vlijmscherp in zijn kritiek op het regeringsbeleid en noemde het programma dat de regering uitvoert de 'tegenpool' van waar hij voor opkomt.
Eindelijk echte oppositietaal. Terwijl de CDV uit bloedarmoede haar kritiek toespitst op de figuur van Verhofstadt (die ze verwijt niet sterk genoeg leiding te geven) en Pieter De Crem steeds verder afdrijft richting Vlaams Blok (vandaag kloeg hij weer hard aan hoe er te weinig uitgeprocedeerde 'illegalen' het land uitgezet worden), is er dus toch nog één parlementslid dat in de Kamer van 'Volksvertegenwoordigers' durft zeggen dat dit neoliberaal beleid met een rood-groen strikje, inhoudelijk niet deugt. Echt een Kamer van VOLKSvertegenwoordigers ...
Benieuwd hoeveel weerklank de kritiek van Decroly zal krijgen. Zullen er Agalev-collega's zijn die hem volgen ?
Is het niet merkwaardig dat Agalev dat onlangs zichzelf in de bloemetjes zette met zijn 20-jarig bestaan, nog steeds geen eigen weekblad heeft waarin democratisch kan gediscussieerd worden over de opstelling van de partij. (Het maandblad 'Bladgroen' is een PR-blaadje, een 'feel good'-magazine.) Vandaar de vraag: waar en hoe wordt het intern debat bij Agalev gevoerd. Als burger die nog op Agalev gestemd heeft, zou ik dat wel eens willen weten. Nog een geluk dat er deze website is om de Agalev-top wat te 'koeioneren' ... (want zo zullen ze het wel beschouwen).
agalev tegen de democratie by christophe callewaert Friday October 12, 2001 at 11:38 AM |
Ondertussen heeft Agalev er wel voor gezorgd dat het niet snel bedreigd zal worden als alternatief voor de rechtse partijen. Het invoeren van de kiesdrempel van 5% maakt het voor kleine partijen bijna onmogelijk om in het parlement te geraken. Is het toevallig dat men net nu met dit voorstel komt? Op het moment dat het stijl bergaf gaat met de economie? Op het moment dat zich opnieuw een periode van hevige arbeidersstrijd aandient? Op het moment dat d14 een geslaagde en gesmaakte tussenkomst deed tijdens de betoging van de sabena-arbeiders? Is men bang dat een kleine partij van deze omstandigheden zal profiteren om electoraal ferm vooruit te gaan?
De maatregel viseert alvast niet het Vlaams Blok. Die zijn de vijf % allang voorbij. Wie viseren ze dan wel?
Nog op Agalev gestemd? by Raf Grinfeld Friday October 12, 2001 at 11:41 AM |
Zelf heb ik, als achttienjarige, nog op de lijst Agalev gestemd. Was het bij jou ook een lijststem? Dat zie ik helemaal niet meer zitten, ook niet voor andere lijsten als PVDA, LEEF of Vivant. Wellicht breng ik nooit meer een lijststem uit. Mischien ga ik wel nooit meer stemmen, in de hoop daarmee druk te kunnen uitoefenen. De partijpolitiek schrijft zich gemakkelijk in in een neerwaartse spiraal van macht om de macht. Dat is dodelijk, en ik vrees dan ook dat links er bij de eerstvolgende verkiezingen er niet op vooruit zal gaan, net door de verdere afglijding naar het reformisme van de Belgische groene partijen. Misschien dat het werk van de betere "antiglobalisten" hier nog iets aan kan veranderen.
Ik hecht niet veel geloof aan het feit dat verkiezingen iets kunnen veranderen. Telkens wanneer er verkiezingen aankomen verzwakt de linkse basis, omdat militanten mee beginnen te doen aan het spelletje van overheden versus burgers, parlementarisme is daar de ergste uiting van. Echte democratie werkt echter zonder overheden.
Voor mijn verdere ideëen over partijpolitiek kan je steeds terecht op http://tomsk.antifa.net/
Vandaag wordt ook het nieuwe nummer van het anarchistisch actieblad De Nar op de post gedaan. Daarin wordt er deze keer ook ruimschoots aandacht besteed aan strategiebepaling.