arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geslaagde d14-leuvenavond en acties
by Nico Oldenhof Thursday October 11, 2001 at 03:32 PM
nico.oldenhof@chello.be

D-14-Leuven avond met verrassend veel studenten actie aan Alma II tegen de oorlog in A vandaag 11okt 12:00-13:30(met fotos in bijgevoegde ZIP-file) die moest mobiliseren voor de actie vanavond 19:30 aan stadhuis van Leuven

Geslaagde d14-leuven...
wachtend_op_de_massa.jpg, image/jpeg, 1152x872

3oktober: een geslaagde avond van d14-Leuven, maar eigenlijk onder initiatief van ATTAC over Indymedia aan de hand van haar video over Praag. Er waren veel studenten aanwezig. Aan het eind van de avond was er een oproep voor de eerstvolgende vergadering van d14-Leuven (tot nu samengesteld uit "oudere" leuvenaars om indertijd de betoging van 14september tegen de Eurotop milieu en mobiliteit voor te bereiden.
Verassing! Op de vergadering van 8 oktober waren die "ouderen" gelijk in de minderheid gesteld door de aanwezigheid van enkele tientallen studenten. Velen kwamen omdat ze zich wilden inzetten voor een andere wereld, maar tegelijk meer informatie wilden hebben. Het initatief van een koepel d14 vonden de meesten aantrekkelijk omdat men zich nog niet meteen moest uitpreken voor een bepaalde ideologie of politieke lijn. Een aantal was heel concreet: als er op die betoging van december zoveel buitenlandse delegaties zullen komen wilden zij zeker slaapplaatsen organiseren en de voedselbevoorrading.
Ook zijn er een deel die zelf mee wilden meewerken aan de alternatieve informatieverspreiding.

Iedereen was snel akkoord dat er nu met het oorlogsgeweld van de Amerikanen (en hun trawanten) in Afganistan er door d14 een protestaktie moest worden georganiseerd. De globalisering van de multinationals gesteund door bepaalde regeringen leidt naar oorlogen. De band tussen protest tegen de globalisering van de multinationals en hun economische blokken en hun instrumenten (het IMF en de Wereldbank) en het protest tegen de oorlog van het regime dat zijn wil wereldwijd wil opleggen was snel gemaakt.
Wel benadrukten sommigen dat die band daarom door anderen daarom niet altijd snel gemaakt wordt. Zaak van informatiete verzorgen naar de rest van de bevolking en zorgen voor een duidelijke en tactische opstelling van de pamfletten.

Er werd besloten voor een (eerste) actie: een stille protestwake aan het stadhuis van Leuven, donderdag(dus vanavond) om 19u30, met kaarsen en allerlei visuele attributen tegen oorlog en oorlogsgeweld.
Er zullen één of enkele duidelijke spandoeken zijn en een klein speechje van een (student-)vertegenwoordiger van d14-Leuven. Dit om voorbijgangers en omstaanders de reden van de wake duideljk te maken. Hoe dat zal verlopen lezen jullie morgen.

Vanmiddag is daarvoor een actie geweest aan Alma II (eenzelfde actie zal nog volgen vanavond om 18u30 aan Alma I)
We zijn met een hele groep op de grond gaan liggen, als symbolische oorlogslachtoffers, zodat mensen die kwamen eten, over de "lijken" moesten stappen. Tegelijkertijd was er een flyertje over de wake vanavond en werd het ook nog duidelijk gezegd.

De bijgaande fotos zijn dus genomen aan Alma II tussen 12:00 en 13:30. Je ziet o.a de spandoek ("Een andere wereld is mogelijk. Stop de oorlog. D14")die in de parkstraat vlak bij Alma II normaal aan de gevel hangt van een studentekot en die al heel wat bekijks heeft. In no-time was er dus het flyertje en enkele affiches.