arch/ive/ief (2000 - 2005)

Fascisten willen in Gent betogen op 16 oktober
by geert cool Thursday October 11, 2001 at 10:55 AM
militant.links@pandora.be

De fascisten van het comité 'nationalisten tegen de globalisering' kondigen een betoging in Gent aan op 16 okt. Protesteer mee!

Fascisten willen in Gent betogen tegen globalisering...

Doe mee met een antifascistische betoging!

Een klein groepje fascisten heeft zichzelf omgedoopt tot "nationalisten tegen globalisering". Vanuit een bekrompen standpunt stellen ze dat mondialisering slecht zou zijn. Ze snappen blijkbaar niet dat de antiglobaliseringsbeweging zich op een internationale schaal richt tegen het huidig systeem. Het wereldwijde verzet kant zich niet tegen alles wat internationaal zou zijn. Integendeel, om iets te kunnen doen tegen het kapitalisme moeten we ons juist internationaal organiseren.

De groep "nationalisten tegen globalisering" komt niet uit het niets opgedoken. Binnen radicale kringen ter rechterzijde is er al een tijdje steun voor zogenaamd "nationaal-revolutionaire" opvattingen waarbij geprobeerd wordt een aantal linkse symbolen te recupereren. Zo publiceerden de Vlaamse Jongeren Mechelen een tijdschrift met Che Guevara op de cover (voor de gelegenheid hadden ze de beeltenis van de internationalist Che zowaar met een keltisch kruis bewerkt). Het ter ziele gegane Odal-Aktiekomitee, de opvolger van de verboden privé-militie VMO, dompelde zich eveneens onder in 'nationaal-revolutionaire' waanideëen. Het moet hen slecht bevallen zijn want het Odal Aktiekomitee is enkele maanden geleden opgedoekt, naar verluidt omdat er een drugsprobleem was in die organisatie...

Vandaag merken we dat een aantal radicale fascisten, waaronder de Vlaamse Jongeren Mechelen, een poging ondernemen om de antiglobaliseringsbeweging te recupereren. Door het overnemen van een aantal slogans hopen ze aansluiting te vinden bij het groeiende anti-kapitalistische verzet. Dat is een illusie. Onder de anti-kapitalisten is er een enorm internationalistisch bewustzijn. Als de discussie gevoerd wordt over hoe het kapitalisme kan bestreden worden en wat ons alternatief is, maken fascisme en hun bekrompen nationalisme geen kans.

De ware aard van dit groepje fascisten is duidelijk: zij waren een aantal jaren geleden verantwoordelijk voor gewelddaden tegen linkse activisten in Brugge en Gent, zij organiseerden deze zomer een bijeenkomst in Brussel met een spreker van de Duitse skinhead-partij NPD,... In hun interne oproep voor de actie van 16 oktober waarschuwen ze hun sympatisanten: "Neutrale kledij en deftige kledij gewenst. Witte veters zijn verboden".

Wij verzetten ons volledig tegen fascistische pogingen om de antiglobaliseringsbeweging te recupereren. De fascisten kondigden aan te willen betogen in Gent op 16 oktober. Wij willen de gewelddadige stoottroepen geen kans geven om zich te manifesteren en de Gentse studentenbuurt onveilig te maken. Zij vormen een gevaar voor iedere andersdenkende en iedere echte anti-kapitalist. We willen niet dat de skinheads van de zogenaamde "nationalisten tegen globalisering" door onze studentenbuurt kunnen trekken.

Daarom roepen wij op voor een tegenactie. We verzamelen op dinsdag 16 oktober om 19u00 aan de Blandijn!

Anti-fascistische betoging
16 oktober, 19u00 Blandijn

Neen aan het fascisme
by Frank Mertens Thursday October 11, 2001 at 12:58 PM
frankmertens01@hotmail.com

In het verleden heb ik al via Indymedia laten weten dat de fascisten zullen pogen de antiglobaliseringsbeweging in diskrediet te brengen. Mijn toenmalig relaas bereikte een groot publiek daar het werd overgenomen door het laatste nieuws. binnen de progressieve beweging echter waren er tal van negatieve reakties op mijn berichtgeving. 5ik ontving eventjes 26 mails van bekende en minder bekende zichzelf 'links' noemende mensen die mij er op wezen dat ik 'cowboyverhalen' rondstrooi).
ik wil deze gelegenheid dan ook aangrijpen om er nogmaals op te wijzen dat de fascisten (van de ergste soort zoals nu weer blijkt) er alles zullen aan doen om ofwel de antiglobalisatiebeweging te recupereren ofwel om ze in discrediet te brengen. Herinner u dat in genua zowel als in Götenborg fascisten (al of niet in samenwerking met de politie) zich onder de progressieve betogers mengde om doelbewust rellen uit te lokken.
Daarom: houd uw ogen open en raporteer alle mogelijke inmengingen vanwege de fascistische beweging aan ons. Ik zal dan na de de top van Laken een zwartboek uitbrengen met alle fascistische aanvallen.
Eventuele geïnteresseerde medewerkers kunnen zich steeds aanmelden. Momenteel zijn we met een groepje van 7 personene die door middel van infiltratie in het fascistische milieu trachten meer informatie te verkrijgen.
Doen! Uw hulp is meer dan welkom!

recuperatie is letterlijk te nemen
by jefkesus Thursday October 11, 2001 at 03:38 PM
jefkesus@hotmail.com

En ze hebben ook homepage 'http://www.019.be', maar dan wel met een nul/zero i.p.v. van een O(ktober)!

Elke sukkel die naar de site van de koepelorganisatie wil en zich bij het intypen vergist tussen de 'O' en de '0' krijgt nationalistische prietpraat op zijn boterham. Ja, dankjewel zeg.

Hoe noem je zoiets? electronische recuperatie?

dreigbrief
by mara Thursday October 11, 2001 at 04:16 PM

Naar aanleiding van jouw relaas en de opmerkingen daarop Frank, hebben we een 'anonieme dreigbrief' gekregen op Indymedia (eind augustus).
De titel luidde : anti-globalisten = extreem linkse terroristen.
In het begin staat de brief vol idiote beledigingen, maar naar het einde toe staan er niet mis te verstane bedreigingen in. Vlaams Blok stond in CC :)
Ook staat er in dat het een idiote veronderstelling is dat rechts zijn plannen luidop in het café zou verkondigen (het verhaal van Frank). Dat we niet moeten denken dat rechts verantwoordelijk is voor het amok. Dat links alles in de schoenen van rechts probeert te schuiven.
In de brief staat wel de hoop uitgedrukt dat de Belgische politie niet zal aarzelen de antiglobalisten neer te slaan en zelfs dood te schieten.

Of dit nu echt is of gewoon een flauwe grappenmaker, laten we in het midden.
Wel hebben we beslits om een klacht in te dienen tegen onbekenden. Niet dat dit veel zal uithalen, maar het is een kwestie van principe.

Die 019-affaire (o16 dus), toont wel aan dat de nationalisten op de media-trein zijn gesprongen van het anti-globalisme. Uitkijken dus, maar je zeker niet blindstaren.

Wie laat zich recupereren door wie?
by Guido Thursday October 11, 2001 at 04:25 PM

Allez, ga allemaal lekker gaan tegenbetogen, dan kunnen de media mooie foto's maken van betogers die met elkaar in de clinch gaan en is er al een leuke atmosfeer geschapen voor vrijdag. Voor De Laatste Nieuwslezertjes zal dan duidelijk zijn dat "die anti-globalisten" gewelddadig zijn.

Laat ze gewoon, zodat de media niet iedereen over dezelfde kam kan scheren.(wat ze in De Standaard van enkele weken geleden al gelukt is.)

Laat het duidelijk zijn dat nationalisten tegen globalisering en "universalisten" niet hetzelfde zijn. Met zo'n tegenactie krijg je het omgekeerde resultaat.

negeer ze gewoon
by mara Thursday October 11, 2001 at 04:30 PM

ik ben akkoord met Guido,
laat ze maar betogen met 2 man en een paardekop.
Wij moeten onze energie nu in belangrijkere zaken steken
en best niet ingaan op zulke provocaties.

wat is het doel van de aktie?
by alex.wieme Thursday October 11, 2001 at 06:13 PM

hey, leuk om te lezen dat mensen inderdaad beginnen na te denken over de taktiek om te reageren tegen allerlei dingen; Ik ben enigzins teleurgesteld in de 'tegenbetoging' van MLinks. Met een beetje meer nadenken over het doel van de aktie en het nut ervan moet toch iets beters te bereiken zijn dan een 'gewone' tegenaktie van 30 man. Wanneer er niet door 1500 studenten wordt tegenaktie gevoerd is dat een afgang voor ons. We moeten opletten dat we niet de links-rechts verhouding op de spits drijven en er allemaal bekaaid vanaf komen. Daarom kan ik mij vinden in de houding van guido, we negeren ze en richten onze energie op de 19e wanneer wij met 100 keer zoveel als zij moeten zijn !

Wat we dan wel kunnen doen de 16e? weet ik nog niet... heb wel al enkele ideekes.

Do not react
by Guido Thursday October 11, 2001 at 07:32 PM

Reageer niet! Dit is wat ze willen.

Do not react! Why...
by Guido Thursday October 11, 2001 at 07:34 PM

Reageer niet! Dit is wat ze willen.
Als er niemand is van "links" dan kan men ook de ingegooide ruiten en vernielde autospiegels niet in de schoenen schuiven van de "universalisten.

waarom fascisten niet laten betogen
by bart vandersteene Friday October 12, 2001 at 12:22 AM
bart vandersteene@hotmail.com

ik ben nogal geschrokken van de reactie om de fascisten zomaar te laten betogen in Gent

De fascisten willen niet liever dat ze beetje per beetje de straat kunnen veroveren, o.a. door betogingen te organiseren zonder tegenstand en hun rectionaire ideeën op die manier te verspreiden.

De linkerzijde mag zoiets niet laten gebeuren, waarom werd er de afgelopen 10 jaar telkens fascistische sprekers van de universiteit geweerd, desnoods door fysieke blokkades, waarom zijn er elk jaar tegenbetogingen tegen de NSV-betoging? Om duidelijk te maken dat de grote meerderheid van studenten niet wenst dat dit gespuis op een rustige manier kan alsof ze zijn als alle anderen.

Een fascistische betoging door de studentenbuurt, en hij trekt door de studentenbuurt is een direct gevaar voor elk individu met een ietwat andere huidskleur, of iemand die er links 'uitziet'. Het zou schandalig zijn dat wij onze verantwoordelijkheid niet opnemen om ervoor te zorgen dat de skins niet door de studentenbuurt marcheren.

Tegelijkertijd moeten we natuurlijk zorgen dat er geen geweld aan te pas komt, enkel massamobilisatie kan hen stoppen.
Het initiatief is genomen door IV en is genoemd anti-fascistische betoging, iedereen is welkom om mee te mobiliseren, we hebben echter geen tijd te verliezen. Aan Emmanuel: al moeten we het alleen doen, er zullen enkele honderden studenten en scholieren zijn. Vandaag zijn de eerste pamfletten verspreid en de ongerustheid bij veel jongeren over deze poging van extreem-rechts om te beweging naar zich toe te trekken is groot, daarop moeten we mobiliseren om de mobilisatie naar 19/10 te versterken.

bart vandersteene
Internationaal Verzet

waarom niet betogen?!
by emmanuel Friday October 12, 2001 at 09:46 AM

beste Bart,

waarom vermeld je me hier in je antwoord:

ik heb inderdaad iemand van de ALS gezegd dat we liever niet hadden dat hij aan het begin van een activiteit van de Studenten Tegen Racisme (Ster), namelijk een lezing van Rof. Blommaert over extreem rechts en politieke vernieuwing, een aankondiging deed van de tegenactie van de ALS. De reden daarvoor is simpel: Met ster hadden we nog niet vergaderd over dit en we wisten dus allesbehalve zeker of we deze actie zullen steunen.
dit is dus niet omdat ik persoonlijk iets tegen die jongen heb

voor de rest ben ik het met Guido en Alex eens dat je het best negeert:
voor jaar in A'pen was er de tegenaktie tegen de NSV betoging en die vond ik maar zielig, (150 mensen)
de tegenaktie in Leuven (inmiddels drie jaar geleden) is een andere zaak: het was een duidelijk antwoord.
het verschil ligt hem in de aantallen die je mobiliseert

ik denk dat iedereen veel drukker zal bezig zijn met de 19e voor te bereiden.
en dat de 19e zelf een beter antwoord zal zijn

emmanuel

verantwoordelijkheid
by guido Friday October 12, 2001 at 10:11 AM

Als jullie van militant links toch gaan betogen, gaan jullie dan ook de verantwoordelijkheid op julli nemen wanneer ht fout gaat? Bij mijn weten heft nog geen nog geen enkele tegenbetoging ervoor gezorgd dat er geen linksen of vreemdelingen in mekaar geslagen werden.
Allez, ga maar betogen en verkloot het maar voor de 19de

aan emmanuel
by bart vandersteene Friday October 12, 2001 at 10:21 AM
bartvandersteene@hotmail.com

emmanuel,

sorry dat ik je vermeldde, ik dacht dat jij voor mij iets geschreven had hier, maar het was Alex, dus het was aan Alex gericht

bart

Fascisten laten doen?
by geert cool Friday October 12, 2001 at 11:37 AM

Sinds wanneer zouden we met de linkerzijde de fascisten zomaar moeten laten betogen? Fasc-skins die zich organiseren en ons advies zou zijn: "negeren", "laten doen",...?
Dat vind ik nogal grof!

Laat ons protesteren, op een vreedzame manier, maar ook op een duidelijke manier: wij willen geen fascisten die marcheren door onze studentenbuurt!

Geert Cool

19de
by geert cool Friday October 12, 2001 at 11:42 AM

Zou een tegenactie de betogingen van de 19de verkloten? Dat denk ik niet. Als er geen tegenactie komt betekent dit dat de gewenste verwarring van de fascisten omtrent de aard van de antiglobaliseringsbeweging een forum krijgt. Als er in de media echter ook ruimte gemaakt wordt voor de tegenactie, kunnen we dat probleem alvast deels uit de weg ruimen.
De 16de oktober moeten we volgens mij met een serieuze groep actie voeren. Het mag niet in de plaats komen van 19 oktober, integendeel, het moet mee een element zijn in de opbouw van de campagne naar 19/10 toe. Een opwarmertje als het ware.

Laat de fascisten 19 oktober niet verkloten en protesteer vreedzaam mee tegen fascisme.

Geert Cool