arch/ive/ief (2000 - 2005)

Anti-oorlogsbetoging te Antwerpen
by Paul De Laet Monday October 08, 2001 at 10:01 PM
P.Delaet1@Antwerpen.be +3232394684 Stanleystraat 20 B2018 Antwerpen

Enkele honderden betogers protesteerden vanavond op de Grote Markt te Antwerpen, tegen de oorlog. Een 35-tal facistische tegenbetogers van het zwart blok.

Op maandag 08.10.2001 verzamelden zich tegen 18.00 u. een honderdtal betogers die gehoor gaven aan de oproep van D14 en de vredesbeweging om te betogen op de Grote Markt te Antwerpen, tegen de oorlog die vorige nacht was ontketend door de VS en hun volgelingen.
Er had zich ook een groep tegenbetogers van het fascistische blok opgesteld vóór het stadhuis. Onder leiding van hun voorman Philippe DW ontvouwden ze een spandoek met de rasistische en oorlogzuchtige slogan: "Bush heeft gelijk, stop de islamterreur"
Er werden slogans geroepen "Rasisme, fascisme, oorlog neen"; "Geen oorlog om olie" en "Vlaams blok rot op"
De politie was discreet aanwezig, maar de eigen ordedienst weerhield de betogers er van om op de provocaties in te gaan.
Ondertussen was de betoging aangegroeid tot een driehonderdtal en werd er opgestapt naar het Brits consulaat te Antwerpen. De betoging, die langs de Groenplaats en de Meir liep, verliep zonder incidenten en gaf bijk van vastberadenheid en combativiteit.
Tijdens de toespraken wees een van de verantwoordelijken er terecht op dat de fascisten er door hun aanwezigheid voor gezorgd hebben dat we konden betogen voor de vrede, tegen de oorlog , tegen het rasisme en het fascisme.

Er werd nog opgeroepen omaan verdere acties deel te nemen.
Tussen de betogers werden mensen uit veel verschillende strekkingen opgemerkt. Belangrijk was de aanwezigheid van verschillende vakbondssecretarissen.

De aanwezigheid van uiterst rechts duidt het verband aan tussen de terreuraanslagen en uiterst rechts, een aspect dat tot nu toe misschien te weinig is toegelicht (zie commentaarstuk)

black block, fascisten?
by carla Tuesday October 09, 2001 at 01:10 PM

beste,

vergelijk het zwart blok (black block) aub niet met fascisten. Er bestaat een groot verschil in ideologie.
Weet waarover je praat wanneer je vergelijkingen gaat leggen. Persoonlijk ben ik het ook niet eens met de tactiek van het Black Block ( als je al kan praten over 'het' Black block) maar dat betekend niet dat ik ze ga afschilderen als fascisten.

zwart blok
by h Tuesday October 09, 2001 at 01:26 PM

Er staat zwart blok, hetgeen je ook kan verstaan als zwarthemden of bruinhemden. Fascisten dus.
Het Schwarz Blok of Black block is inderdaad iets anders...

Bewustzijnsmanipulatie
by Benjamin Wednesday October 10, 2001 at 01:24 AM

Ik vind de opmerking van Carla geheel terecht, 'zwart blok' is nederlands voor 'black block' (wat een onnozele commentaar Han), en er wordt dus (bewust?) de suggestie gewekt dat het hier om dezelfde groepering gaat. Men werkt hier de verwarring en de verdeeldheid in de hand waar rechtse krachten precies op aansturen!
Het is trouwens lang (nog steeds?) bon ton geweest bij kleinlinkse (marxistische)partijen en 'ideologen' om anarchisten af te doen als verborgen, of geïnfiltreerd/geprovoceerd door, fascisten... Ronduit smerige leugens (sorry maar ik vind geen exactere omschrijving); gezien ze dat hier niet openlijk kunnen doen, gezien ze de anarchisten niet openlijk durven aanvallen, zien we het verborgen gebeuren, impliciet verwerkt in "serieuze" analyses, of zoals hier, in schijnbaar onschuldige commentaren...
Deze autoritairen zetten daarmee hun decennia-oude machtsspelletjes verder, in hun streven naar 'hegemonie', naar alleenheerschappij over de 'beweging', zien zij de andere stromingen in zo'n beweging in de eerste plaats als een vijand die moet uitgeschakeld worden; het anarchisme dat zich verzet tegen elke heerschappij, wiens wezen het anti-autoritarisme is,wordt in hun regionen dan ook bijzonder gehaat.
Een beweging die zich zo beroept op haar autonomie en diversiteit, weze dan ook gewaarschuwd, zij koestert een aantal slangen aan haar borst!

zwartzakken
by PDL Thursday October 11, 2001 at 11:13 PM
P.DELAET1@Antwerpen.be

Black block is Engels voor zwart blok.
Als Benjamin zich aangesproken voelt, dat was niet de bedoeling, tenzij hij een fascist is, wat ik niet geloof.
Wat ik met de term zwart blok wil insinueren, is dat de leden van de fascistische partij evenveel met Vlaams te maken hebben als een achterlijk varken met internetten; maar veel met de zwartzakken van tijdens de oorlog. Ge moet niet overal spoken zoeken, de werkelijkheid is al erg genoeg :-)
PDL

bevestiging
by Benjamin Saturday October 13, 2001 at 10:42 PM

P, je commentaar bevestigt alleen maar wat ik zei, "kritiek op marxisten, zal wel een fascist zijn zeker". Wie ziet er hier spoken?
Ik voel me aangesproken als anarchist (en ben die lafhartige aanvallen op het Black Block en de anarchisten in het algemeen kotsbeu, anarchisten die n.b. meer dan wie ook en van in den beginne - en dat was lang voor de marxistische partijtjes nog maar wisten wat er aan de gang was - deze beweging vorm hebben gegeven!). Maar blijkbaar kan jij je niet eens voorstellen - of wil je het gewoon niet geweten hebben - dat er een beweging bestaat met een linkse en gegronde kritiek op marxisme en autoritarisme. Dus opnieuw maar suggeren..., is kennelijk pathologisch bij jullie.

p.s.: die fascistische partij heeft wel degelijk te maken met Vlaams, met nationalisme en eigen volk eerst en ieder zijn eigen staat, en met die zwartzakken uit de oorlog ja, alsof we dat niet wisten.

???
by han Saturday October 13, 2001 at 10:54 PM

Benjamin, ik heb die opmerking hierboven niet gemaakt. Ik kom altijd tussen onder mijn naam , namelijk "han"; en dus niet "h".

Met modder smijten
by han Saturday October 13, 2001 at 11:10 PM

Benjamin, ik dat Paul gewoon niet van het bestaan weet van zo iets als een Anarchitsich Black Block.

Om eerlijk te zijn ik zou me in Vlaanderen ook zo niet willen noemen. Zwart is de kleur van fascisten, de zwarthemden, zwartzakken, ....

Ik vind het een beetje bij de haren getrokken dat jij jezelf hier aangesproken zou voelen of dat Paul zou hebben over Anarchisten.

Black Block wordt in de VS gebruikt door een de groepen activsiten die zich in Europa Autonomen noemen. In de VS heeft Black Block niet dezelfde negatieve bijklank als in Europa.

Het is altijd nuttig om de mensen proberen te begrijpen in plaats van ze te beschuldigen, en de huid vol te schelden over een futiliteit.

Jij daarentegen kan het wel even niet laten om na te trappen naar dezen die jou mening niet delen.

Er is hier niemand buiten jijzelf die een verband legt tussen de Anarchisten en de Nazi's....

Je ziet echt wel "SPOKEN" volgens mij.

Kort geheugen
by Benjamin Sunday October 14, 2001 at 08:25 PM

Lees er de commentaren eens op na, na Gôtenburg en Genua o.m., voor een aantal feiten en kritieken blijk ook jij bijzonder gevoelig te zijn, Han. Last van je eigen PvdA-verleden?

Dus toch met (Mc. Arthy) modder smijten
by han Monday October 15, 2001 at 11:50 AM

De fundamentalisten onder ons kunnen nu eens nooit hun ongelijk toegeven.

En dan gaan ze dus maar de Mac Arthy toer : "Geef toe dat je lid bent geweest van een communistische organisatie"

Het kan tellen hoor.
En dus hoef je niet meer in te gaan op de argumentatie ...
Zo werkt dat toch, is het niet.

Wie de discussie op deze website over het Black Block een beetje heeft gevolgt weet oe ik daarover denk, en dat is redelijk genuanceerd.

Intressant was ook om te volgen hoe iemand als Peter Mertens (PVDA Antwerpen)zijn standpunt ontwikkelde aanpaste op basis van het debat op deze website.

En dus nu de vraag is de naam ZWART BLOCK in Vlaaderen echt wel zo gelukkig gekozen.
Ik ken de mensen in VS zeer goed, zij waren zich niet eens bewust van deze associatie, waar ze trouwens in Italie, het land van de zwarthemden ook veel last van hadden.

Maar heh ....
Het Black Block in de VS beroept zich zowel op het Anarchisme, het mao-isme, Ché, ...

Het is geen organisatie het is een actie vorm ....
Waar mensen van verschillenden achtergronden voor kiezen en waar mensen van verschillenden achtergronden heel wat vragen bij hebben, laat ons dat ook maar eens duidelijk zeggen hé.

een futiliteit in de geschiedenis
by Benjamin Monday October 15, 2001 at 09:45 PM

Wat zou ik dan moeten toegeven? Dat er geen hetze is gevoerd tegen het Black Block/autonomen (als je wil), en tegen het anarchisme in het algemeen? Dat die hetze niet ook werd/wordt gevoerd binnen de beweging, ook door zich revolutionair noemende marxisten/marxistische partijtjes?
Dat pas na en door de reactie van anarchisten wat gas werd teruggenomen is een feit - maar de schade was al aangericht, en rechts heeft daarvan geprofiteerd. En: vele anarchisten voelen zich op een "vuile manier" gepakt, en herinneren zich dat dit "zwart" maken van anarchisten door zgn "linksen" al decennia aan de gang is.
Als dan mijn reactie wat overtrokken is: sorry, maar... er zijn redenen.

En op welke argumentatie zou ik moeten ingaan?
- "Black Block wordt in de VS gebruikt door een de groepen activsiten die zich in Europa Autonomen noemen."
Black Block is een confrontatie-strategie, gebruikt door groepen activisten in Europa (vooral door de autonomen in Duitsland, maar ook elders) en de V.S. (vooral door anarchisten).
"In de VS heeft Black Block niet dezelfde negatieve bijklank als in Europa." Als dit zo is, waar komt die negatieve bijklank dan vandaan? Wel, niet door de naamgeving (zwart en zwart en rood zijn al lang de kleuren van het anarchisme, dat de Italiaanse fasces zwarte hemden droegen, en dat men hier in ons kleine hoekje de nazi-collaborateurs "zwarten" noemde, is even waar als het feit dat nazi staat voor nationaal-…socialisme, …), maar door de criminalisering, en daar heeft niet alleen de Staat en de burgerlijke pers aan bijgedragen. En dat was nu mijn punt!
En blijkbaar mag dit niet gezegd worden, want:
- het gaat om een "futiliteit", dus ik "beschuldig"(!) en "trap na": een mooie poging van jou om "andere mensen proberen te begrijpen", H.
Het is dit voortdurend negeren en ontkennen (+ het feit dat ik merk dat jij steeds opnieuw tussenkomt wanneer je vroegere partij (en haar ideologie) op de korrel wordt genomen)dat mij de opmerking over je PvdA-verleden ontlokte. En dan krijgen we - hoe wonderlijk - opnieuw dat antwoord: "kritiek op communisten, zal wel een fascho, Mc Arthy, ... zijn". Zielig.
Ter info: ik ben ook communist, libertair communist.
Ciao