arch/ive/ief (2000 - 2005)

Eerste reacties van de vredesbeweging op de militaire acties
by mara Sunday October 07, 2001 at 08:57 PM

Van zodra we het nieuws vernamen, hebben we naar de telefoon gegrepen om die mensen te contacteren, die de vredesmars van vandaag hadden georganiseerd. Vooral de vredesbewegingen wilden we aan het woord laten. Het viel de meeste woordvoerders erg moeilijk om een eerste reactie te formuleren. Ze hadden het nieuws ook juist vernomen en waren uiteraard erg geschokt.

Ludo De Brabander van Vrede:
Dit zijn blinde acties. Als ik het goed verstaan heb, hebben de VS bommen gegooid op het zuiden van Kabul. Daar houden de terroristen die men zoekt, zich toch niet schuil. Wij roepen op aan alle regeringspartijen om de deelname van Belgiƫ aan zulke acties stop te zetten.

David Heler van Voor Moeder Aarde :
Deze militaire actie zien we als een typische Amerikaanse militaire reactie. We veroordelen niet alleen de militaire reactie op zich, maar de hele logica van militair terrorisme, die de spiraal van geweld versterkt. Dit maakt de hele situatie nog erger.

Hans Lammerant van Forum voor Vredesaktie reageert ook erg geschokt:
Uiteraard veroordelen we deze aanval. Het is juist dat waartegen we ons reeds weken verzetten, met de vredesmars van vandaag als hoogtepunt. De eerste teleurgestelde reacties van mensen die ik heb gehoord is "Waarom zijn we vandaag gaan betogen, als het toch niets uithaalt. Als er toch niet word geluisterd wordt naar ons."
Forum voor vredesactie roept ook op voor een actie, morgen om 17:00

Bert De Belder van de Anti Imperialistische Bond:
Het beest is losgelaten. En het zal hierbij niet blijven. Een Amerikaanse senator zou opgeroepen hebben om Irak mee zwaar te bombarderen. Andere landen en onschuldigen zullen mee slachtoffer worden van deze waanzin. Men heeft het niet alleen tegen de terroristen gemunt, maar tegen elk land dat zogezegd terroristen huisvest.Bovendien is de schuld voor de aanslag op de VS nog niet echt bewezen.
Uiteraard is het pijnlijk dat we deze namiddag met zo`n 5000 mensen hebben betoogd tegen een oorlog.

Stefaan De Clercq van Oxfam Solidariteit :
We hebben deze namiddag op straat duidelijk laten verstaan dat zulke militaire vergeldingsacties niet overeenkomen met het internationaal recht. Bij mijn weten hebben de VN geen enkele mandaat aan de VS gegeven om zulke acties uit te voeren.
We roepen ook op voor de actie, morgen om 17:00, in principe aan de Amerikaanse ambassade. Het zal uiteraard niet gemakkelijk zijn om daar te verzamelen.

verdere mobolisatie is nodig
by Paul De Laet Sunday October 07, 2001 at 10:43 PM
P.DeLaet1@antwerpen.be

Vandaag met 5000 in Brussel! Het eerste protest tegen atoomwapens in de 60er jaren begon met slechts een 20-tal. Ook de acties tegen de Vietnamoorlog, de kernraketten enz. zijn klein begonnen maar groeiden in de loop van jaren uit tot een belangrijke anti-oorlogskracht. De oorlogsstokers spreken nu ook van een "lagdurige oorlog, te vergelijken met de koude oorlog". Alleen een brede en steeds groeiende mobilisatie zal hier weerwerk kunnen bieden.
Bert DB heeft gelijk. De VS misbruiken de gebeurtenissen nu al om de regio (opnieuw)onder kontrole te krijgen. In Afganistan zullen zij alleen een regime steunen dat naar hun pijpen danst. De kans is groot dat ze de hele regio militair zullen inpalmen (o.a. Irak). Hun bedoeling is om heel de oliebevoorrading in de hele regio onder kontrole te krijgen.
Duidelijke analyses van de toestand zijn noodzakelijk.

NB Ik meen dat er een oproep is om in Antwerpen te verzamelen op maandag om 18.00 uur op de Grote Markt. Kan dit bevestigd worden?

misdaad tegen de mensheid
by tavares Monday October 08, 2001 at 10:56 AM
tjanuario@hotmail.com

waarom dienen niet de vredesbewegingen een klacht in tegen usa wegens misdaden tegen de mensheid in hiroshima,nagasaki,vietnam en ook afganisthan,het is toch een vredezame manier om zich te verzetten tegen de guweldaden?

FIGHT WAR!
by Monday October 08, 2001 at 06:21 PM
wouwie@soldier.net

Komaan mensen... we moeten de straat op. Dit kunnen we toch niet meer toestaan. We moeten er zijn om deze misdaden aan te klagen. PROTEST!!!!!