arch/ive/ief (2000 - 2005)

HET WERELD SOCIAAL FORUM IN PORTO ALEGRE KOMT NAAR BELGIË OP 6 OKTOBER
by Socialisme Zonder Grenzen Thursday October 04, 2001 at 01:09 PM
plantin@skynet.be 02 523 40 23 plantinstraat 29, 1070 Brussel

8 maanden na het eerste en 4 maanden voor het Tweede Wereld Sociaal Forum in Porto Alegre heeft de NGO Socialisme Zonder Grenzen 2 hoofdrolspeelsters uitgenodigd van deze belangrijke manifestatie van de "antiglobaliserings"beweging: Rosane DA SILVA en Helena BONUMA. Op zaterdag 6 oktober zijn beide Brazilianen te gast op een SZG-colloquium "Een andere wereld is mogelijk, op naar het tweede Wereld Sociaal Forum" (centrum Ten Weyngaert, Bondgenotenstraat 54 in Vorst).

PERSBERICHT Brussel, 2 oktober 2001

HET WERELD SOCIAAL FORUM IN PORTO ALEGRE KOMT NAAR BELGIË OP 6 OKTOBER
Een initiatief van Socialisme Zonder Grenzen (SZG)

8 maanden na het eerste en 4 maanden voor het Tweede Wereld Sociaal Forum in Porto Alegre heeft de NGO Socialisme Zonder Grenzen 2 hoofdrolspeelsters uitgenodigd van deze belangrijke manifestatie van de "antiglobaliserings"beweging: Rosane DA SILVA en Helena BONUMA. Op zaterdag 6 oktober zijn beide Brazilianen te gast op een SZG-colloquium "Een andere wereld is mogelijk, op naar het tweede Wereld Sociaal Forum" (centrum Ten Weyngaert, Bondgenotenstraat 54 in Vorst). De dagen erna zullen zij verschillende voorbereidende gesprekken voor het WSF2 hebben met syndicale verantwoordelijken, verkozenen, activisten van de sociale bewegingen.

ROSANA DA SILVA is lid van het nationaal bestuur van de Verenigde ArbeidersCentrale (CUT), één van de hoofdorganisoren van het Wereld Sociaal Forum. Zij komt naar België met een mandaat om belgische syndicalisten uit te nodigen om deel te nemen aan het tweede Wereld Sociaal Forum. Zo zal zij op 6 oktober publiek in debat gaan met vertegenwoordigers van ACV en ABVV van diverse sectoren en gewesten over "vakbonden en (anti)mondialisering". De daaropvolgende dagen is Rosane DA SILVA te gast bij verschillende vakbondsinstanties en zal zij gesprekken hebben met militanten aan de basis.

HELENA BONUMA is gemeenteraadslid voor de lijst van burgemeester Pont (PT) en secretaris van het schepencollege in Porto Alegre. De stad Porto Alegre levert zijn volle bijdrage aan de organisatie van het Wereld Sociaal Forum, met respect voor de autonomie van het WSF. Zij is er plekke sterk betrokken bij concrete organisatie van de "Particpatieve Begroting". Want Porto Alegre is niet alleen de "hoofdstad van de antiglobalisering": het is ook dé stad waar de bevolking zelf kan beslissen over de jaarlijkse begroting. Helena BONUMA komt op 6 oktober spreken over dit pilootproject en de link met de "antiglobalisering" met volksvertegenwoordigers, gemeenteraadsleden en vertegenwoordigers van verenigingen. De daaropvolgende dagen zal zij ontmoetingen hebben met geïnteresseerde organisaties. Zo zal zij op 9 oktober ontvangen worden op het stadhuis van Anderlues, uitnodiging van het gemeentebestuur, de groep ADP (Alliance Démocratie Participative) en SZG. Ook een vergadering in het Belgisch Parlement op 10 oktober is voorzien.


Bijgevoegd vindt u het programma van "Een andere wereld is mogelijk", een initiatief van de ngo Socialisme Zonder Grenzen in samenwerking met 12 vakbondscentrales en verschillende sociale, culturele en politieke verenigingen. In de hoop u te mogen begroeten op 6 oktober in Vorst.

Een andere wereld is mogelijk
Op naar het 2de Wereld Sociaal Forum
6 oktober in Vorst (Brussel)
een initiatief van Socialisme Zonder Grenzen

Drie ronde tafelgesprekken, feest, uitwisseling

Van 14.00u. tot 17.30u.
Twee panelgesprekken

1) De vakbonden en (anti)globalisering
Op het moment dat België voorzitter is van de Europese Unie vraagt de vakbeweging zich af of de anti-globaliseringsbeweging nu eigenlijk een concurrent dan wel een medestander is. In andere landen hakten de vakbonden die knoop al lang door. De Braziliaanse vakbond CUT nam mee het initiatief voor het Wereld Sociaal Forum van Porto Alegre. Ook de Franse CGT nam deel aan dit Forum.
Panelgesprek met:
Rosana Da Silva (lid van de nationale leiding van de CUT)
Christophe Delecourt (lid van het secretariaat van CGT-financiën)
Zij treden in dialoog met:
Albert Faust (BBTK-Brussel), Guy Tordeur (ACV-Brussel), Gust Haverbeke (ACOD-Limburg), Victor Martin (ACOD-Charleroi), Maria Vindevogel (CCOD-Sabena), Jean Claude Galler (ACOD-Luik), Jean-Marc LAUWERS (ACOD-Ministeries La Louvière), Jean-Marie PIERSOTTE (CNE-Charleroi) en met het publiek natuurlijk...
Dit debat wordt georganiseerd met de steun van:
BBTK-Brussel-Halle-Vilvoorde, ACOD -Charleroi, -Luik en -Limburg, ACV-Brussel, BBTK-Antwerpen, ABVV-textiel Moeskroen, AC-Charleroi, AC-Mechelen, ACOD-onderwijs en ministeries Le Centre, ACOD-onderwjs Antwerpen. CNE- Charleroi

2) Lokale actie: de participatieve begroting
Het is geen toeval dat ook het tweede Wereld Sociaal Forum plaatsvindt in de Braziliaanse stad Porto Alegre. Deze stad is een symbool in de strijd tegen het neoliberalisme. "Denk globaal, handel lokaal", onder deze slogan startte de PT nu reeds tien jaar geleden met de opbouw van wijkcomités die zelf beslissen waar en in wat er geïnvesteerd moet worden. Zonder de goedkeuring van deze comités kan het bestuur niet aan de slag. Wat zijn de verworvenheden en beperkingen van deze participatieve democratie?
Te gast:
Helena Bonuma, gemeenteraadslid en secretaris van het schepencollege van Porto Alegre
Zij treedt in dialoog met:
François Houtard (Cetri), Vincent Decroly (Ecolo-volksvertegenwoordiger), Jos Verhulst (auteur "Directe Democratie in Vlaanderen"), José Fontaine ("Toudi"), Ines Amarante (coöperante Brazilië Solidarité Socialiste), Filip De Bodt (gemeenteraadslid Herzele) en gemeenteraadsleden uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië.
Dit debat wordt georganiseerd met de steun van:
Attac-Brussel, Attac-Europese instellingen, Solidarité Socialiste, Centre tricontinental, Izquierda Unida Belgique, Cercle Garcia Lorca, Droits devant, het magazine Toudi, Journal du Mardi, ADP-Anderlues, ADP-Mangage, Leef!, Codewes en enkele actietheaters.Collectif Inter-Action

Van 17.30u. tot 19.00u. sandwiches - warme maaltijd -bar

Van 19.00u. tot 21.30u.
3) Van Generatie 68 naar Generatie Genua
Panelgesprek over de "antiglobaliseringsbeweging" met:
Alain Krivine (Europarlementslid, LCR, Frankrijk)
Barbara Ferruso (Giovani Comunisti, Milan Social Forum,Italië)
Han Soete (Indymedia België)
David Dessers (SAP-SJW, België)

De dag wordt afgesloten met een concert van "Adelante!"

Zaterdag 6 oktober 2001
Centrum ten Weyngaert
Avenue des Alliés 54, 1190 Vorst (Brussel), tram 18-52 vanaf Zuidstation, halte Kastanjes
Toegang : 150 fr. - werklozen, jongeren : 100 fr.
Simultaanvertaling en kinderopvang voorzien

Info : Kristof De Rynck, SZG Plantinstraat 29 1070 Brussel,
Tel. 02/523.40.23 - fax 02/522.61.27- Plantin@skynet.be