arch/ive/ief (2000 - 2005)

Washington: Wij zijn het antwoord
by han Monday October 01, 2001 at 09:56 AM
han@indymedia

Met meer dan 20.000 waren we zaterdag in Washington om er op te komen tegen de oorlog en racisme. De organisatoren hadden 10.000 mensen verwacht en de media deden er alles aan om de mensen thuis te houden.

Wij zijn het antwoord

Met meer dan 20.000 waren we zaterdag in Washington om er op te komen tegen de oorlog en racisme. De organisatoren hadden 10.000 mensen verwacht en de media deden er alles aan om de mensen thuis te houden.


9 uur s'ochtends The Anti Capitalist Convergence verzamelt nabij Union station.
Ze willen naar de zetel van de Wereld Bank opstappen, ook al gaat daar vandaag geen vergadering door. Kapitalisme is terreur, is zo wat de boodschap die met zich meedragen en ze vinden dat die boodschap vandaag best zo luid mogelijk moet gehoord worden. De slogans en de bordjes in de mars zijn een bonte mengeling van kreten tegen het structurele geweld van het IMF, de wereld bank, ... maar evengoed tegen de oorlog en voor vrede.
"Courage" dragen een moeder en dochter met zich mee op een geïmproviseerd bordje en er was inderdaad moed voor nodig om op straat te komen.
In de media werd dagen lang kampanje gevoerd tegen de vredesbetogingen die zouden plaatsvinden. "Washington wordt ingenomen door de communisten" titelde de Washington Times enkele dagen voor de demonstraties. In de meeste kranten worden de vredesactivisten voorgesteld als een bende verraders, terroristen vrienden, en in het beste geval overjaarse hippies, hoe dan ook een stelletje ongeregeld die zeker en vast de publiek opinie niet vertegenwoordigen.
Als de stoet van meer dan 1.500 mensen in beweging komt wordt hij onmiddellijk volledig omsingeld door de politie. De organisatoren hadden nochtans duidelijk laten verstaan dat ze vreedzaam willen betogen. De politie viel de betoging meerdere keren aan, zonder dat er enige aanleiding toe was, tenzij die aanvallen moesten dienen en CNN en de anderen media te voorzien van beelden met wat duw en trekwerk.

We are the ANSWER

Vanaf 11 uur verzamelen op Freedom Plazza het samenwerking verband dat zichzelf ANSWER noemt. ANSWER staat voor Act Now to Stop War and End Racism en is een samenwerkingsverband van tientallen organisaties die variëren van kerkelijk organisaties, studenten vakbonden, tot de oorlogsveteranen,...
We komen er terecht in een massa volk die het hele plein vult. De organisatoren hadden 10.000 deelnemers verwacht maar uiteindelijk telden ze er meer dan 20.000.
Ik ken Fran nog van in Seattle, toen werkte ze er mee met indymedia, ondertussen werkt en woont ze in new York, ze verteld me dat ze eigenlijk pas gisteren besliste om mee te komen.
"Ik wist niet goed of het nu wel het ogenblik was om op straat te komen. Maar eigenlijk denk ik is het vooral nu is dat we onze stem moeten laten horen. In Seattle was het redelijk gemakkelijk, we hadden veel steun van de publiek opinie, vandaag is het toch zo niet gemakkelijk om aan de mensen te vertellen dat je tegen de oorlog bent. Ik heb me zelf bijna laten vangen door de druk van de media.
Het is niet altijd even gemakkelijk hoor, want de media maken de mensen stapelgek. Maar precies daarom is het belangrijk om op straat te komen, we moeten tonen dat er een ander Amerika mogelijk is dan het Amerika van Bush."

Op de middag begint de meeting, tientallen sprekes komen op het podium van tientallen verschillende organisaties, kerkgemeenschappen, .... Het is een indrukwekkende lijst met sprekers, en terwijl de meeting op dreef komt ga ik op jacht naar wat interviews.

Terry Brown, Richmond Virginia
"We willen niet de USA te oorlog trekken tegen Afghanistan of een andere land, we verzetten ons ook tegen Bush en zijn anti-terrorisme beleid, want eigenlijk is hij zelf één van de grootste terroristen."
De VS gebruikt terrorisme op andere delen van de wereld, de VS "weigerden internationale verdragen tegen terrorisme te tekenen. De VS moeten maar eens stoppen met de sponsering van Israelische regime, de blokkade tegen Irak zouden ze moeten opheffen, de steun opzeggen aan allerlei regimes die hun volk onderdrukken,... dat zouden goede antwoorden zijn op 911."
"Ik was eigenlijk van plan om te komen betogen tegen het IMF en de wereldbank, ik weet dat niet iedereen van de beweging hier is vandaag, maar ik denk dat slechts een eerste aanzet is om uit de isolatie te breken. Want dat is wat Bush en de zijnen willen, ons het isoleren en het zwijgen opleggen."

Han Souk Choy, Korean American Cutural Center, Virginia
"911 was natuurlijk schokerend, het was alsof een slecht film realiteit werd. Maar onmiddellijk nadien brak het racisme uit tegen de Arabische bevolking, en als immigranten voelen we onszelf ook bedreigd. Natuurlijk moet er iets gedaan worden tegen zij die deze aanslagen pleegden, maar een oorlog en racisme zijn het verkeerde antwoord."
"Korea is steeds een van de landen waar de effecten het grootst zijn wanneer er iets in VS gebeurt, eigenlijk zijn we soort Colonie. Onze volledige Economie is afhankelijk van de VS, en als de VS ten oorlog trekken dan wordt ons volk onderdrukt."
"Mischien zou een goed antwoord zijn dat de VS haar troepen terugtrekken uit de Arabische wereld en ook uit Korea. In Korea bijvoorbeeld is de Amerikaanse inmenging het grootste obstakel voor de eenmaking. Eigenlijk hebben de VS gewoon niet het recht om waar dan ook in de derde wereld troepen te hebben."
"We waren van plan om te komen voor de acties tegen het IMF en de wereld bank, en eigenlijk gaat het om hetzelfde, we willen gewoon een betere wereld."

Julia, Bayan Philipijnen
"We veroordelen natuurlijk de aanslagen en we willen onze steun betuigen aan alle slachtoffers van 911, maar tegelijkertijd veroordelen we elke vorm van terrorisme waar dan ook ter wereld."
"Het is nu de juiste moment om het over globalisering en vrede te hebben. Want zowel globalisering en terrorisme treffen de hele wereld en ook de filipîjnen, tijdens de Filipijns Amerikaanse oorlog bijvoorbeeld kostte het Amerikaanse terrorisme dan 100.000 Filipino's het leven."
"Na de aanvallen werden heel wat immigranten aangevallen omdat ze eruit zagen als een Arabier. Maar de media sturen ook aan op een soort heksenjacht op iedereen die tegen de oorlog is, en daar zijn wij bij natuurlijk. Het feit dat er bijvoorbeeld dat er in België willekeurig Filipinos werden gearresteerd geeft aan dat ook wij het slachtoffer gaan worden van dat racisme."

Senita Miahta, Zuid Aziatische vrouwen organisatie
"Ik ben al jaren actief in de vrouwen beweging, en ik ben vooral actief in strijd tegen het geweld in het gezin. Ik ben hier om de stem van de migranten en van de vrouwen te laten horen."
"De media spelen een gemene rol hé, ze komen zogezegd op voor de rechten van vrouw in Afghanistan, maar ze zwijgen als de dood over deze vredesbeweging. Nu plots zou dit land begaan zijn met het lot van vrouwen in Afghanistan, maar ik geloof daar helemaal niets van." "Als de VS vandaag te oorlog trek tegen Afghanistan dan zullen het weer eens de vrouwen en de kinderen zijn die het grootste slachtoffers worden. En ik geloof al helemaal niet dat de VS in Afghanistan begaan zouden zijn met de democratie."
"De wijsheid die komt vandaag van de mensen in het midden Oosten en de rest van de derde wereld. Het zijn de migranten die vandaag de beste bijdrage kunnen leveren en ze moeten dan ook maar eens leren luisteren naar die migranten. "

Ondertussen proberen de mensen van de Anti Capitalist Covergence Freedom Plazza te berijken, ze willen deelnemen aan de betoging van de ANSWER coalitie. Maar ze worden door de politie opgehouden, die omsingelde de mars en maakt het 1500 activisten onmogelijk om zich aan te sluiten bij de grote mars.
De Advocaten van de legal team zijn vollop in de weer en zorgen ervoor dat de politie uiteindelijk moet wijken.

Omstreeks 15 uur, zet de betoging zich eindelijk in beweging, en pas dan wordt het duidelijk dat we met veel meer zijn dan verwacht.
Het is een beetje een bevreemdende ervaring, een mars tegen de oorlog met als decor het witte huis en het capitool. Maar ook precies daarom was deze betoging zo'n succes, want hier stonden we dan, recht in het midden van de buik van het beest, met meer dan 20.000 om een international ANSWER te geven aan Bush en co.

een klein beetje mediatraining
by kris Monday October 01, 2001 at 12:11 PM

Alsjeblief, leer schrijven.
Als je gehoord wil worden, moet je ook de vormelijke aspecten van uw boodschap in acht nemen. Stilistische slordigheden en aperte spelfouten suggereren een even slordige (en zelfs foutieve) inhoud.
Het doet me denken aan de televisieverslagen van linkse betogers waar het eerste het beste kieken, apestoned, tot woordvoerder wordt gebombardeerd. Zo overtuig je geen mensen, maar bevestig je integendeel hun vooroordelen.

Leve dyslexie.
by mara Monday October 01, 2001 at 02:05 PM

Iedereen mag publiceren op Indymedia. Ook mensen met dyslexie, zoals Han.
Dyslexie dat verkeerd wordt geïnterpreteerd op school, kan leiden tot verergering van de situatie.
Toch wel knap dat mensen, ondanks schrijfproblemen, een artikels publiceren op de website.
Volgens mij doet dit niets af aan de geloofwaardigheid van het verhaal.
Het is uiteraard wel even wennen aan het feit dat ‘publiceren' niet weggelegd is voor een happy few die de juiste stijlkenmerken van het schrijven van een artikel onder de knie hebben.
Bovendien kan je je schrijfstijl alleen maar verbeteren door het veel te doen.

Wie zelf geen fouten maakt...
by Jan Dumolyn Monday October 01, 2001 at 02:48 PM

"Als je gehoord wil worden, moet je ook de vormelijke aspecten van uw boodschap in acht nemen."

U gebruikt hier eerst twee keer 'je', om dan plots over te schakelen naar 'uw'. Dat is een duidelijke stilistische slordigheid.

Het woord 'apert' is bovendien een verwerpelijk gallicisme.

Sorry hoor, maar u vraagt er gewoon om :-)

TAALZUIVERHEID KAN UW GEZONDHEID ERNSTIG SCHADEN
by Didi de Paris Monday October 01, 2001 at 05:30 PM


Ik ben zelf ook dyslectisch. Natuurlijk probeer ik het zoveel mogelijk te omzeilen. Ik vind de discussie absurd. Voortdurend krijg ik van allerlei nitwitten te horen dat ik niet kan schrijven. Ik heb geen vertrouwen in (vooral) mannejtes die begaan zijn met zuivere taal. Ik geloof bvb. niet in "zo compact mogelijke schrijven"(less is more). Zo hoor ik de mensen ook niet spreken. Deze discussie zou ons hier te ver leiden. Wel weet ik uit ervaring dat ik huiver van mensen die frenetiek zuiverheid nastreven. Het begint misschien met taal (bvb. het weren van leenwoorden), maar snel volgen er andere, ergere, dingen...

En bovendien...
by Jan Dumolyn Monday October 01, 2001 at 07:03 PM

Je best doen om juist te spellen en je taal te ontwikkelen is natuurlijk altijd aan te raden, maar in het soort kritiek dat hier op Han werd gemaakt (of bv. op iedereen die d-t-fouten schrijft), zit bovendien ook een duidelijk klassenkarakter, al bedoelde de auteur dat niet zo.

De 'juiste standaardtaal' is in de loop van de ontwikkeling van de burgerlijke staat mede gecreëerd als instrument om te normeren en de sociale verschillen te reproduceren. In een land als Engeland valt dat bv. zeer sterk op.

Dit soort spellingskritiek kan als gevolg hebben - en heeft het meestal ook - dat mensen gaan denken dat ze beter zwijgen of hun ideeëen voor zich houden en alles overlaten aan de 'technici', de mensen met 'kennis van zake', de 'elite'. Met het belachelijk maken van dialect-sprekers is het net hetzelfde.

Dat alles lijkt mij dus eigenlijk tegen de principes van Indymedia.

Bijzaak
by Deirdre Tuesday October 02, 2001 at 05:14 PM

Vreemd, ik lees hier een zeer goede tekst, en er staat enkel commentaar over de spellingsfouten. Proficiat dus voor uw tekst.

BIJZAAK (the sequel)
by Didi Tuesday October 02, 2001 at 08:14 PM

Deirdre,(en alle anderen die dit lezen)

Deze discussie staat los van de tekst. Het is zeker geen muggenzifterij, integendeel. Deze discussie is inherent aan de unieke media-formule waar imc gebruik van maakt.

BIJZAAK (The sequel)
by Didi Tuesday October 02, 2001 at 08:21 PM

Deirdre (en alle anderen die dit lezen)
Uiteraad heeft deze discussie niets maken met het artikel van Han. Het is gewoon een discussie die inherent is aan de unieke media-formule die IMC presenteert.
In afwachting van het definitieve zinken van 't Kofschip groet ik.

mediatraining
by pIET Tuesday October 02, 2001 at 08:43 PM

kris,

Ten eerste schrijf je je voornaam normaliter met een hoofdletter! Wat een onzinnige discussie. Zal Bush c.s. vast wel blij mee zijn. Doet me denken aan de vredesmanifestatie in Amsterdam, waarbij een vrouw een zelfgemaakt protestbord hooghield met de tekst:

"Wat gij niet wilt dat U geschiet...

Doe dat ook een ander mens of dier niet!"

Een dag later meende een 'verslaggever ter plaatse' van het Nederlands dagblad Het Parool zo nodig te moeten opmerken dat je geschiet in dit geval met dt schrijft.

Rot op!!! Dit soort mensen kan ik missen als kiespijn!!!

Dag.

Merci Han
by Manu Sunday October 07, 2001 at 07:18 PM

Quelques fautes de frappe. Est-ce si important?
Han parle très bien français et anglais, chacun peut-il en faire autant?
Merci Han pour tes textes très intéressants et surtout, continue!

massamanifestatie
by herman Sunday October 07, 2001 at 08:50 PM

astemblief zeg! waar zijn jullie gotverdomme mee bezig?
Schoolfrikken moeten nu ofwel staken (dat is zeer nuttig, hoewel in het licht van het actuele wereldgebeuren niet erg democratisch globaal) ofwel proberen het nieuws op de voet te volgen (nuttiger op termijn, als ze hun beroep ernstig nemen) en dan bijvoorbeeld toejuichen dat 20.000 moedige vredesmanifestanten - en wel in de buik van het beest - proberen de geschiedenis in betere banen te leiden.
Toejuichen ook dat Indymedia daarover bericht (wat niet van de andere media gezegd kan worden).
Zijn de oorlogsdaden van de VS minder belangrijk of reëel omdat Bush een bedenkelijk Engels hanteert?

vorm en inhoud
by pol Monday October 08, 2001 at 12:22 AM

Aan allen

1. Ik wil Han feliciteren met zijn artikel en hem er voor bedanken.
2. Bij elk artikel is het belangrijk om ook op de vorm te letten. Spellingsfouten staan zeer slordig.
3. Als iemand kritiek wil leveren, moet dat op een heuse manier gebeuren. Schelden brengt de zaak niet vooruit. Ook de bewering dat iemand die een juist taalgebruik nastreeft te wantrouwen is, of van uit een verkeerde klasseïnstelling vertrekt, vind ik redelijk overdreven.
Beste Hermann, de opmerking over schoolfrikken ervaar ik als een belediging aan mezelf en aan vele geëngageerde collega's.
kameraadschappelijk,
Pol, leraar in tbs.