arch/ive/ief (2000 - 2005)

Internationale conferentie globalisering: "dit is geen dialoog"
by 11.11.11 Wednesday October 31, 2001 at 02:21 AM

11.11.11 apprecieert de pogingen van premier Verhofstadt om het protest tegen de al te eenzijdige globalisering te begrijpen. De Vlaamse koepel van de Noord-Zuidbeweging voert al jaren campagne tegen de negatieve effecten van de globalisering.

Internationale conferentie globalisering: "dit is geen dialoog"

De contouren zijn aangegeven, nu ter zake…


Brussel, 30 oktober 2001

11.11.11 apprecieert de pogingen van premier Verhofstadt om het protest tegen de al te eenzijdige globalisering te begrijpen. De Vlaamse koepel van de Noord-Zuidbeweging voert al jaren campagne tegen de negatieve effecten van de globalisering. Het gaat om een te eenzijdige uitbouw van de wereldeconomie. De globalisering concentreert te veel macht in handen van multinationale ondernemingen en grote financiële groepen. Om economische en ecologische rampen te vermijden zal die machtsconcentratie moeten worden afgestopt, en moet een sterk tegengewicht worden opgebouwd met nationale en internationale controle- en bijsturinginstrumenten; dat is het grote strijdpunt van de beweging voor een andere globalisering.

Zijn open brief adresseerde premier Verhofstadt aan de ‘antiglobalisten.' De geweldloze manifestaties in Brugge, Luik en Gent hebben overduidelijk bewezen dat de democratische globalisten geen politieke hooligans zijn. Deze beweging voor een andere wereld maakt niet alleen scherpe analyse maar heeft eveneens solide voorstellen.

Daarover willen we het met de premier hebben. De "internationale conferentie over globalisering" die de premier vandaag organiseert kan aangeven wat globalisering betekent voor enkele grote tenoren uit de internationale beweging. Er kan een begin zijn van debat. Maar twee discussiesessies van één uur, met 400 deelnemers, noemen wij geen dialoog. Wat concrete (strijd)thema's en voorstellen aangaan blijven wij in ieder geval op onze honger zitten:
- waarom sturen België en de EU binnen de WTO aan op een nieuwe onderhandelingsronde die ontwikkelingslanden mooie woorden biedt maar geen enkele garantie op een betere behandeling?
- waarom houden België en de EU krampachtig vast aan de huidige schuldkwijtschelding menu's die nu al hun failliet hebben bewezen?
- waarom is men bang van grote financiële crisissen, maar weigert men de grote financiële groepen aan banden te leggen die hierin een sleutelrol spelen. Om een bescheiden voorstel als de taks op munttransacties (Tobin-taks) ter discussie te brengen op de Europese agenda moeten wij hemel en aarde bewegen?
- hoe rijmt men de ambitieuze millenniumdoelstellingen (met halvering van het aandeel wereldbewoners onder de armoedegrens) met de beschamend lage ontwikkelingsbijdrages van de rijke landen?
Wij wachten nog steeds op een open gesprek. Onze vraag naar een rechtstreekse dialoog over deze programmapunten bleef tot nu toe onbeantwoord. Het is hoopvol dat de eerste minister ondertussen heeft ingestemd om naar het NGO-forum op 8 december te komen, nog voor het einde van het Belgisch voorzitterschap. .

Maar de premier hoeft niet eens op die dialoog te wachten om in concrete beleidsmaatregelen, duidelijk te maken dat het hem ernst is met de 'ethische' inbedding van de globalisering


Meer informatie:
Jozef De Witte, Algemeen Secretaris 11.11.11, op 0496-80.77.94

Recuperatie
by Roger Friday November 02, 2001 at 06:54 PM

De poging van Verhofstad en consoorten doet mij sterk denken aan de manier waarop Dehaene erin geslaagd is om de Witte Mars naar zjn hand te zetten en de ganse beweging op een klein deel na te recuperen. Dehaene deed dit door de ouders zo goed als te neutraliseren, door naar buiten toe de indruk te wekken dat zij akkoord gingen met de officiele aanpak van de regering.

Vandaag zien wij iets vergelijkbaars. Verhofstad wil de indruk wekken dat het hem menens is met de aanpak van de milieu- en derde wereld problematiek.
Dit werkt natuurlijk beter wanneer je organisaties die aktief zijn in de anti-globaliseringsbeweging mee aan tafel kunt krijgen.
In de pers krijg je dan natuurlijk een positief verslag van deze conferentie. Op deze manier hoopt men mensen, die de zaken minder aandachtig volgen maar toch wel een zekere sympathie hebben voor deze beweging, te recupereren.
Op deze manier speelt hij natuurlijk argumenten in de handen van de tegenstanders, om deze mensen weg te houden van bijvoorbeeld D14. Het beeld van de geweldenaars en de terroristen dat nu toe opgehangen werd is niet meer bruikbaar gezien de vreedzame en feestelijke akties in o.a.
Luik en Gent. Dus maar een charme-offensief proberen.

Goed geprobeerd Guy.

Hij maakt slechts één inschattingsfout :
de anti-globalisatiebeweging is stukken sterker dan de Witte Mars, doordat ze ondersteund wordt door een duidelijk maatschappellijk inzicht, en daarom moeilijk te recuperen.

Ik doe een oproep aan iedereen die oprecht begaan is met het milieu, de derde wereld, en iets wil doen aan de voortdurende uitbuiting van natuurlijke rijkdommen en mensen overal ter wereld, om zich niet te laten verleiden.
Aarzel niet, en kom massaal naar Brussel op 14 december, om te tonen dat het ons menens is.

Akkoord en toevoeging
by Maarten Van Hove Wednesday November 07, 2001 at 06:24 PM
vanhovemaarten@yahoo.com

Akkoord op alle vlakken, Roger

Daarnaast hebben we echter ook nog de kans om een gelijklopend 'charmeoffensief' te voeren als onze dierbare eerste minister.

Da's eigenlijk heel simpel: de beweging kan uitgroeien als we ons richten op diezelfde mensen op wie hij zich richt. Want hij maakt nog een inschattingsfout: de gedachte dat je keer na keer ongestraft PR-trucs kunt toepassen die de gewone man in het uitje nemen. Met de huidige politieke spelletjes is het afgelopen: het politieke landschap versplinterd, op zoek naar zichzelf. De kiezer wordt niet in rekenschap gebracht. Die heeft echter zélf ook een mening. En die draait meestal om eerlijke democratie, zodat ze zich zelf geen zorgen hoeven te maken over hoe het met de wereld is gesteld.

Dat maakt hen tot onbekende medestanders. Miljoenen mensen die de leugens beu zijn. Naar buiten toe kunnen we hen mobiliseren als wij het spel eerlijk spelen, en hen even eerlijk de feiten voorleggen, en de alternatieven.

Dat is de uitdaging: het aanspreken van jeugdbewegingen, ouders, witte marsgangers, leraars,... Een andere wereld is mogelijk - met hen erbij. De Guchts Grote Volkspartij is - jammer genoeg voor hem - het volk zelf...

dit is geen dialoog
by Joris Happaerts Monday November 12, 2001 at 08:57 PM
happyjo@pi.be

In 1989 schreef mijn buurman zaliger reeds zijn: 'DIALOOG VOOR DE TOEKOMST'.
Zie mijn website: users.compaqnet.be/happyjo
Het ontbreekt ons niet aan nieuwe soorten taksen,
MAAR AAN EEN WERKEND ECONOMISCH SYSTEEM !!!

Steek daar maar eens de hoofden voor bij mekaar!