arch/ive/ief (2000 - 2005)

Draaiboek Gent in Wetstraat geschreven
by raf Tuesday October 30, 2001 at 10:48 PM
raf.custers@euronet.be

De conferentie van Verhofstadt "over globalisering" was géén kalme Kafeeklatch, ook al was het draaiboek duidelijk in de Wetstraat geschreven.

Draaiboek geschreven in Wetstraat
Het verloop van de zogenaamde Internationale Conferentie over Globalizering - de KafeeKlatch van Verhofstadt - was fraai in scène gezet. Men zou over dit voorbeeld van News-Management een uitgebreide studie kunnen maken. Enkele elementen geven een idee van het verloop, dat allicht in de Wetstraat in een draaiboek gegoten is. Na de vier eerste sprekers komt een eerste Open Debat, en de zaal mag vragen stellen. Maar eerst zegt moderator Christine Ockrent dat prof. Paul De Grauwe zal plaatsnemen in het panel. Wat komt deze ultra-liberaal (en partijgenoot van Verhofstadt) daar zo ineens doen tenzij de rol spelen die hem is voorgeschreven ? En inderdaad, De Grauwe herhaalt de gekende stelling dat meer handel gelijkstaat aan minder armoede. Andere Deus-ex-Machina uit het draaiboek. 's Namiddags spreekt Chee Yoke Ling van het Third World Network over de arrogantie en hardhorigheid van de World Trade Organisation en haar meeting van volgende week in Doha, Qatar. Meteen daarna roept moderator Ockrent de kabinetschef van Euro-commissaris Pascal Lamy - die in Qatar de belangen van de EU-business verdedigt, op mevrouw Chee van antwoord te dienen. Schrijft het draaiboek ook voor hoe de camera-captatie van de conferentie moet gebeuren ? In elk geval krijgen we hopen fraaie close-ups te zien van een glunderende Guy Verhofstadt, en zulks telkens een spreker hem in de bloemen zet omdat een conferentie zoals deze nog nooit eerder heeft plaatsgevonden. Bill Clinton, ex-president van de USA, wordt opgevoerd om ons als volleerd zedemeester nog eens in te peperen dat ons Duistere Middeleeuwen te wachten staan als we ons niet unaniem tegen de terroristen verzetten, dat wil zeggen achter de States scharen. Clinton geeft een voorbeeld dat ons tot tranen toe beweegt : in de dorpen langs de Pakistaans-Afghaanse grens moeten kindjes nu naar Koran-scholen, omdat de publieke scholen niets meer waard zijn. In die Koran-scholen leren ze alles over hun heilig boek, maar ze weten niet hoeveel 2+2 is. Clinton schijnt niet te beseffen dat hij met zijn tearjerker net de Wereldbank te kakken zet, die - dat valt te onderzoeken - via haar opgelegde besparingen allicht mee het ellendige peil van het Pakistaanse onderwijs op zijn kerfstok heeft.
Na afloop geeft Verhofstadt samen met moderatrice Ockrent een persconferentie. De conclusies zijn natuurlijk al lang voor de conferentie getrokken. Eerste conclusie van Verhofstadt : niemand noemt zich nog anti-globalist, dus kunnen we nu discussieren over welke globalisering we willen. Tweede conclusie : er moet een internationaal forum komen waar de landengroepen regels opleggen aan de internationale instellingen zoals Wereldhandelsorganisatie. Derde conclusie : deze "dialoog" moet herhaald, Verhofstadt gaat dat voorstellen aan Spanje en Denemarken, de volgende voorzitters van de Europese Unie. Een onuitgesproken conclusie tot slot, die wel duidelijk tussen de regels van één van Verhofstadts tussenkomsten te horen viel ; Europa moet zich hard met Afrika bezighouden. Verhofstadt is het New African Initiative onder leiding van Nigeria en Zuid-Afrika aan het opvrijen dat het niet schoon meer is. Omdat daar zaken te doen vallen.

olie op het vuur
by stekske Wednesday October 31, 2001 at 04:00 PM

Deze poppenkast is olie op het vuur.
Anti-kapitalisme wordt onaanvaardbaar gemaakt. We worden nu allemaal ethische globalist.

Maar aan wie moeten we een voorbeeld nemen, meester?

Aan de moorddadige, winst-, en oorlogszuchtige VS?
Aan een Europa zonder ruggegraat, moeder van 'de democratie' maar eveneens van het kolonialisme en het fascisme?
Aan achterlijke regimes die jarenlang door het westen worden gesteund-omdat het ons juist goed uitkwam ?
Aan geïsoleerde 'schurkenstaten', waarvan je eigenlijk geen idee hebt hoe het leven daar verloopt, omdat je hierover geen objectieve informatie krijgt.
Aan verzetsgroepen die over de hele wereld - elk op hun manier- hun regering proberen omver te werpen, en daar zelden in slagen.

Het wordt tijd dat we onze eigen wereld herschapen. Ik weet alleen niet hoe.

geluk
by maarten Monday November 05, 2001 at 03:59 PM

Deze conferentie laat nog maar eens zien wat een geluk we hebben dat er ook indymedia bestaat. Via de reguliere pers (ook zogenaamd 'kritische' als de Morgen) werd niets dan lof verspreid over over Verhofstadt's initiatief, en werden alleen de dankbetuigingen van Naomi Klein aan Verhofstadt verspreid. Zonder Indymedia wisten we niet dat ze achter de schermen ging uithuilen bij Han. Waarom zegt ze niet meteen tijdens haar speech dat het allemaal opgezet spel was?