arch/ive/ief (2000 - 2005)

De regering, de media en Afghanistan
by Ludo De Brabander Tuesday October 30, 2001 at 03:01 PM
ludo@vrede.be 09/233.46.88 Vrede vzw - Galgenberg 29 - 9000 Gent

Dit kan geen toeval meer zijn. Binnen de regering, net zoals binnen de Europese Unie, is er groeiende onenigheid over de bombardementen op Afghanistan. Bij de gevestigde media is er blijkbaar geen enkele journalist die op het idee komt om de verschillen binnen de regering bloot te leggen of tenminste de regering aan de tand te voelen.

Het begint irritant te worden dat er rond de regering een waas van absolute stilte hangt. Ons land heeft nochtans duidelijke engagementen genomen door mee in te stemmen met de toepassing van artikel 5 van de NAVO. Dat impliceert dan ook dat de oorlog die Britten en Amerikanen tegen Afghanistan voeren voortdurend geëvalueerd dienst te worden en dat daar ook over gecommuniceerd wordt met parlement en bevolking. Op 27 oktober stemde de Federale Raad van Ecolo een belangrijke motie over Afghanistan. De motie zegt nochtans dat de militaire acties niet in overeenstemming zijn met de criteria die werden vooropgesteld (doelgericht en beperkt acties o.l.v. de VN). Verder keurt Ecolo het besluit van de Top van Gent af waar gesteld werd dat de EU de militaire operaties onvoorwaardelijke steunt'. Tenslotte volgende zinsnede: "Overweegt nu reeds dat de politiek die de Belgische regering zal voeren in deze materie, bepalend kan zijn voor het op de helling zetten van de verdere deelname eraan". Dat is vrij duidelijke taal. Genoeg stof voor mediaspectakel en grote oplages. Blijkbaar kan kritiek slechts binnen bepaalde grenzen. Teveel doorbomen daarover zou wel eens de regering aan het wankelen kunnen brengen. Waarvoor heeft men schrik? Pers een vierde macht?

De volledige motie vindt u op http://www.ecolo.be

Ludo De Brabander

Enkele voorstellen
by jpe Tuesday October 30, 2001 at 08:55 PM

Je hebt gelijk Ludo, we mogen wel vernemen dat er in de V.S. twijfel ontstaat over de zin van Afghanistan nog verder te bombarderen (zie De Morgen daar vandaag over), maar over de discussies binnen de Belgische regering vernam je alvast in DM niets en op de journaals van VTM en VRT al evenmin.

Ecolo wordt ondertussen in de Vlaamse pers afgedaan als een onbetrouwbare krabbenmand van gematigden én radicalen (zie hoe ze berichtten over het opstappen van de 'demagoog' Decroly), dus aan die motie hoeven ze dan ook (van uit hun visie) geen aandacht te besteden.

Maar kunnen sommigen binnen Ecolo niet aangespoord worden om zelf bij de media aan de bel te trekken ? Zijn er bij Agalev geen dissidente, vredelievende stemmen die we bv. voor deze website zouden kunnen interviewen en waarmee we de druk op de partij-instanties kunnen opvoeren ?

Tot slot nog dit: de omroepen (VRT, VTM, RTBF ...) brachten vanavond de Verhofstadt-globalisatie-show in Gent, maar geen woord over de omstreden Europese steun aan de bommen op Afghanistan. Aandringen bij omroep-journalisten en redacties zou ook nuttig kunnen zijn.

Consequentie
by christophe callewaert Wednesday October 31, 2001 at 03:55 PM

Michel (en dus de Belgische regering) heeft nogmaals zijn onvoorwaardelijke steun bevestigd aan de Amerikaanse bombardementen.
Op je website vertellen dat je tegen de oorlog bent, lijkt een beetje op flaneren op een antioorlogsbetoging. Want ondertussen blijven de groene ministers wel braaf en geluidloos op hun post zitten. Moeten we nog eens een taart laten aanrukken?

Michel handhaaft steun aan Amerikaanse actie in Afghanistan

14:17:12

TASJKENT - Belgisch minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel, heeft vandaag zijn steun
herbevestigd aan de Amerikaanse militaire operatie in Afghanistan. Nochtans gaan steeds meer
stemmen op om een pauze in de bombardementen in te lassen.


,,Het is te vroeg om te zeggen dat het doel is bereikt, we mogen nu niet stoppen'', zei Michel tijdens een
persconferentie in Tasjkent met zijn Oezbeekse collega Abdulaziz Kamilov. De Belgische minister van
Buitenlandse Zaken leidt deze week een missie van de Europese trojka naar Oezbekistan, Turkmenistan
en Tadjikistan.

,,We moeten onze volledige solidariteit tonen met diegene die het terrorisme op het terrein en
daarbuiten bevechten'', aldus nog Michel. De minister sprak ook in zijn hoedanigheid van voorzitter van
de Europese ministerraad.