arch/ive/ief (2000 - 2005)

illegale Joegoslavië tribunaal
by pIET Tuesday October 30, 2001 at 12:41 AM

Milosevic voor de derde maal voor het illegale Joegoslavië Tribunaal. Door Chris Steijvers

illegale Joegoslavië...
milo_2910.jpg, image/jpeg, 152x150

Slobodan Milosevic moest vandaag (29-10-'01) voor de derde maal voor het illegale Joegoslavië tribunaal verschijnen. De NOS zond het circus uit tot even voor elf uur vanochtend. Het was opvallend dat CNN maar een kleine tien minuten rechtstreeks aandacht aan de zaak besteedde. De machthebbers in de VS, waarvan inmiddels duidelijk bewezen is dat ze de berichtgeving van CNN geheel in handen hebben, vonden het blijkbaar belangrijker de aandacht op hun nieuwe oorlog in Afghanistan gericht te houden.

De rechters van het tribunaal maakten aan het begin van de zitting duidelijk wat er allemaal aan de orde zou komen. Men was bereid er een hele dag en misschien wel nog een volgend dagdeel aan te besteden. Uit de volgorde waarop de rechters de betrokkenen het woord wilden laten voeren werd meteen al duidelijk dat Milosevic zelf er nauwelijks aan te pas zou komen. Uit de twee voorgaande zittingen hebben ze blijkbaar geleerd dat Milosevic veel te goed in staat is de vinger op de zere plekken te leggen.

De zitting draaide voor een belangrijk deel om de positie en de inbreng van de drie "vrienden van het hof". Deze "vrienden" zijn benoemd om een onafhankelijke rechtspraak te garanderen. Zoals bekend is Milosevic terecht van oordeel dat het tribunaal illegaal is. Als consequentie daarvan voert hij geen inhoudelijke verdediging en heeft hij geen advocaat aangesteld. Om nu te voorkomen dat er achteraf gezegd wordt dat Milosevic geen eerlijk proces heeft gehad, zijn de "vrienden" aangesteld. De verslaggever van het NOS-journaal doet het steeds maar weer voorkomen alsof deze "vrienden" Milosevic verdedigen. Niets is echter minder waar, ze zitten daar om het illegale tribunaal te ondersteunen. Met de onderwerpen die ze aandroegen lijken ze de kant van Milosevic te kiezen, het is echter allemaal doorgestoken kaart. Dat werd al duidelijk toen één van de drie "vrienden", Wladimiroff, de rechtsgeldigheid van het tribunaal aanvocht. Hij nam daarbij regelrecht het betoog van Milosevic over waarbij deze er van uit ging dat het tribunaal niet rechtsgeldig is omdat het niet door de Algemene Vergadering van de VN is ingesteld maar door de Veiligheidsraad. Dit verweer is in een eerdere zaak door het tribunaal al eens verworpen. Wladimiroff zou een en ander juridisch nader onderbouwen. Hij bracht naar voren dat in de Angelsaksische rechtssystemen een grote nadruk ligt op de jurisprudentie, de eerdere rechterlijke uitspraken. Angelsaksisch recht is in de kern vanuit jurisprudentie opgebouwd. Iedere rechter is in dat systeem strikt gehouden aan de uitspraken van zijn voorgangers, het beginsel stare decisis. De continentale rechtssystemen gaan veel meer uit van codificaties, recht dat in wetboeken door een wetgever is vastgelegd. Rechters hebben in de continentale systemen veel meer vrijheid om in hun uitspraken, met een beroep op een andere interpretatie van de wet, van eerdere uitspraken af te wijken. Wladimiroff betoogde nu dat er vanuit zo'n continentaal gezichtspunt geen reden was aan de eerdere uitspraak van het tribunaal aangaande de rechtsgeldigheid vast te houden. Het tribunaal zou een beroep op het niet rechtsgeldig zijn opnieuw in overweging moeten nemen. Hij stelde voor de rechtsgeldigheid te laten toetsen door het Internationaal Gerechtshof. We kunnen ons echter afvragen wat we daar mee opschieten. Het Internationaal Gerechtshof heeft eens een uitspraak gedaan die voor de VS uiterst ongunstig uitviel. Het ging om de vraag of het barricaderen van de havens van Nicaragua middels het plaatsen van zeemijnen rechtmatig was. Nadat de VS in het ongelijk waren gesteld, verklaarden de VS plotseling het Internationaal Gerechthof niet langer te erkennen. Het gezag van dit Gerechtshof is dus, dankzij het optreden van de VS, maar zeer gering.

Op het eerste gezicht lijkt het er op dat Wladimiroff zeer serieus de positie van het tribunaal aanvecht. Diezelfde Wladimiroff heeft enkele maanden geleden in een uitzending van NOVA echter al te kennen gegeven dat het verweer dat hij vanochtend voerde volkomen zinloos is. Het tribunaal is rechtsgeldig, stelde hij toen. Het beroep op het ontbreken van rechtsgeldigheid, dat door Milosevic tijdens de eerste zitting werd gedaan, zou een gepasseerd station zijn. Verder is Wladimiroff nauw betrokken geweest bij de oprichting van het tribunaal. Het zal dus zeer zeker niet zijn bedoeling zijn daadwerkelijk aan te tonen dat het tribunaal illegaal is. Zijn optreden past gewoon in de show die wordt afgedraaid.

"Vriend" Tapuskovic deed eerst uitgebreid zijn beklag over de vele kritiek die hij krijgt te verwerken naar aanleiding van zijn besluit mee te werken aan het tribunaal. Alsof dat ter zake doet. In zijn verdere betoog sneed hij een beter onderwerp aan, namelijk het al dan niet universele karakter van tribunalen. Waarom tribunalen voor Joegoslavië en Rwanda maar niet voor al die andere landen waar grove schendingen van de mensenrechten plaatsvinden? Hij had daar nog de vraag aan toe kunnen voegen waarom de VS van mening zijn dat burgers van de VS zich nooit voor internationale tribunalen zouden hebben te verantwoorden. Deze gegevens brengen nu juist bij uitstek tot uitdrukking dat er politieke doelen worden nagestreefd door het Joegoslavië tribunaal. Ook ging hij uitgebreid in op de onrechtmatigheid van de uitlevering van Milosevic.

Milosevic zelf zat er ontspannen bij. We kunnen er van uit gaan dat hij alles wat besproken wordt goed volgt, ook al beperkt hij zijn verdediging terecht tot datgene wat hij het belangrijkst vind, namelijk het illegale karakter van het tribunaal. Aanklaagster del Ponte kwam echter roet in het eten gooien. Toen zij het woord kreeg deelde ze in het Engels mede dat zij over zou gaan op het Frans. Ze wist wel, zei ze nog steeds in het Engels, dat Milosevic die taal niet machtig is, maar dan moest hij zijn koptelefoon maar opzetten om de vertaling te kunnen horen. Inderdaad hield ze haar verdere verhaal in het Frans. Del Ponte voelt zich blijkbaar geroepen om op bijzonder kinderachtige wijze haar verdachte te domineren. Milosevic moest, door middel van het opzetten van zijn koptelefoon, in het openbaar tonen dat hij de woorden van del Ponte belangrijk vindt. Uiteraard deed hij dat niet. Terecht. Inhoudelijk had del Pont niks bijzonders te melden. Ze deed op overdreven wijze haar beklag over de "vrienden" die niet met haar zouden willen overleggen. Alleen dat al doet het vermoeden rijzen dat ze allang uitgebreide afspraken met het drietal heeft gemaakt. Verder beet ze nog vinnig van zich af op het punt van haar vermeende afhankelijkheid van anderen. En toen was het elf uur en hield de NOS er mee op.

Het is te verwachten dat de komende zittingen heel wat juridische haarkloverijen te zien zullen geven. De interesse van de mensen zal daardoor afnemen. En dat is natuurlijk de bedoeling. Milosevic is een onverwachte tegenstander gebleken. Hij vraagt niet om juridische haarkloverijen van "vrienden". Hij weigert de hem opgedragen rol te spelen. Kalm, ongebroken, vasthoudend, blijft hij de illegaliteit van het Joegoslavië tribunaal aan de orde stellen. De westerse machthebbers kunnen het niet gebruiken dat de aandacht gevestigd blijft op een illegaal tribunaal. En afgezien daarvan, CNN geeft het al aan, de klus op de Balkan is zo goed als geklaard. Er wacht alweer een nieuw gebied om te worden platgebombardeerd: Afghanistan.

Interessant...
by Diederik Demuynck Wednesday October 31, 2001 at 02:45 PM

Hmmm...de oorlogsmisdadiger en ultranationalist Milosevic wordt verdedigd door extreemlinks, maar een vredelievende volksnationale beweging wordt weggemept uit het Zuidpark.

Vreemd, heeeel vreemd ...

En u nu.
by steek Wednesday October 31, 2001 at 04:45 PM

Milosevic speelde geen achterdeurtje voor extreemrechts.
Of om het duidelijker te stellen: het vredelievende vlaamsnationalistische meervoud was op het Manifeest de sluis voor al wat zwart is in Vlaanderen. Die fascisten hebben toch leuke strategieën.

Liever Meervoud dan Milosevic, dank u...
by Jan D. Wednesday October 31, 2001 at 05:09 PM

"Milosevic speelde geen achterdeurtje voor extreemrechts. "

Oh nee? Waarom zat hij dan jarenlang in een coalitie met de extreem-rechtse partij van Vojislav Seselj (een persoonlijke vriend van Jean-Marie Le Pen)? Waarom liet hij de extreem-rechtse Servische moordcommando's dan ongehinderd mensen afmaken en verkrachten in Kosovo?

En voor de zoveelste keer: Meervoud is links-nationalistisch en democratisch. Je mag daarvan denken wat je wil, maar ze maakten deel uit van 019, zitten nu ook in D14, en ze hebben op geen enkele manier tegen de afspraken in gehandeld. Ze zouden er misschien wat beter op moeten letten dat hun delegatie niet kan worden geïnfiltreerd door fascisten (één of twee, ik heb het maar van horen zeggen), maar wat dat betreft doen ze het zeker beter dan de stalinistisch-ultranationalistische bourgeois-dictator en ex-bankier Milosevic.

Het tribunaal is niet legitiem want het werd door de VN-veiligheidsraad opgericht en niet door de Algemene Vergadering. Maar daarom moeten we nog niet beginnen sympathiseren met dictators als Milosevic.

Noch het tribunaal, noch Milosevic, maar rechtvaardigheid voor alle slachtoffers van uitbuiting, oorlog en genocide!

heh ...
by han Wednesday October 31, 2001 at 06:05 PM

# pIET is van Nederland denk ik, althans dat weet ik uit voorgaande berichten.
# Op indymedia is enkel de auteur verantwoordelijk voor de inhoud. Blijkbaar is dat voor Meervoud niet te begrijpen.

Noch Diederick noch Steek noch Jan D deden enige moeite om het artikel te lezen.
Wie enige moiete had gedaan kan lezen dat de auteur in de eerste plaats de illegaliteit van het proces aankaart. En pIET heeft daarin volledig gelijk natuurlijk.

Maar jah...
In het land der blinden is eenoog koning natuurlijk.

Toch wel
by Jan D. Thursday November 01, 2001 at 01:13 PM

Beste Han, ik had het wel gelezen en ik zei 'sympathiseren' omdat ik frasen als 'Kalm, ongebroken, vasthoudend, blijft hij de illegaliteit van het Joegoslavië tribunaal aan de orde stellen' een beetje al te vriendelijk en kritiekloos vind voor een personage als Milosevic.

Deze blinde heeft eens enige moeite gedaan, zijn ene oog open gedaan en vastgesteld dat de auteur van dit stuk niet opzender pIET is, maar Chris Steijvers van De Waarheid Nu (blas van de Nederlandse VCP), auteur van artikels als 'Milosevic heeft ze bij de neus', 'Het gelijk van Milosevic' en bijvoorbeeld ook 'Mao en Stalin: een degelijk alternatief voor de globalisering'...

Dit is niet de manier om de mensen te overtuigen van de illegaliteit van dit tribunaal. Een echt legitiem volkerentribunaal dat ook over Bush en consoorten kan oordelen, zou er moeten komen, maar ook dan zou Milosevic moeten vervolgd worden.