arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kiesdrempel: 'grote partijen doen deur dicht voor kleine partijen'
by jp everaerts Monday October 29, 2001 at 11:14 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Er wordt nauwelijks over gediscussieerd maar er komt een 'kiesdrempel' van 5 %. Een ramp voor alle kleine partijen ...

Op de website Politicsinfo.net (opgestart door Jurgen Verstrepen, bekend als de omstreden maker van 'zwart wit' VTM-radio), doet reclameman Wim Schamp bijzonder schamper over de kiesdrempel die paars-groen gaat invoeren.

"Een kaakslag in het gezicht van de kleine partijen" noemt hij het, en hij somt ze op: Vivant, PVDA, Leef, Solide, SAP, Banaan ... "Ze zijn er aan voor de moeite".

Schamp bekijkt ook wie er voordeel heeft van zo'n drempel. Dat hij daarbij ook op Agalev schiet, zijn we van hem gewoon, maar hij kan wel gelijk hebben. En de VLD zal er zeker haar voordeel mee doen. Straf wat De Gucht en co de jongste dagen allemaal uitspoken om de liberalen toch maar de grootste partij van Vlaanderen te doen worden.

Of Schamps analyse correct is, weet ik niet, maar over die kiesdrempel moet gediscussieerd worden. Schamps tekst vind je op http://www.politicsinfo.net.

geen paniek
by Arne Baillière Tuesday October 30, 2001 at 10:21 AM
to_arne@hotmail.com

Voor Agalev, VLD, CD&V en SPA zal het ook nefaste gevolgen hebben. In Berlijn gelden volledige zones van de stad sinds de invoering van de kiesdrempel als "CDU-frei": de christendemocraten zijn er gewoon van de kaart geveegd, traditioneel rechts bestaat bijna niet maar in de ntionale Duitse politiek.

De helft van het huidige politieke landschap zal zich mogen reppen om de kiesdrempel te halen. En radicaal links moet nu maar eens bewijzen dat ze aanspraak kan maken op mèèr dan 5% van het electoraat, iets waarvoor we -sinds jaar en dag- dus niet bij de PVDA moeten zijn, maar waarvoor een nieuw, modern samenwerkingsverband ter linkerzijde moet op poten gezet worden.

Daarbij zal het vooral van de jongeren bij de stromingen ter linkerzijde afhangen. Hoe langer ze zich nog laten opsluiten in de ideologische twistschema's die door de veertigers aan de 'top' gehanteerd worden, hoe langer een daadwerkelijk eenheidsinitiatief op zich laat wachten. Het is tijd voor enkele paleisrevoluties met de macht en de middelen van die kleine partijtjes als inzet. Overal sluimert er talent, laat het dan nu naar voor treden. De '68 generatie heeft voot eens en altijd afgedaan: NIEUW BLOED!

Schamp leest ook Indymedia ?
by jpe Tuesday October 30, 2001 at 10:26 AM
mediadoc.diva@skynet.be

In het artikel op politicsinfo.net had Schamp het ook over de antiglobalisten.

Schamp: "De echte reden voor het invoeren van een kiesdrempel ligt eldres. De hele constructie is politiek maatwerk (...) Elke regeringspartij vindt er haar gading. De SP hoeft zich niet langer zorgen te maken om haar linkerflank. Zolang die beperkt bleef tot de maoïstische PVDA bleef de schade beperkt tot een luttel percentje. De anti-globaliseringsbeweging heeft de kaarten echter dooreengeschud. Een alliantie van protestgroepen, links van de SP, is niet langer ondenkbeeldig. Mits een goeie campagne zit daar ook meer in dan 1%."

Schamp bevestigt hier het nut van een idee dat ik hier een tijdje geleden lanceerde om een allliantie of 'hergroepering' (of noem het zoals je wil) te vormen met 'echt links' zodat de op Agalev en SP uitgekeken linkse kiezers weer een alternatief hebben en niet blanco gaan stemmen de volgende keer.

Op deze site kreeg het voorstel destijds nul reacties, maar later hoorde ik toch dat nogal wat mensen er ook zo over denken. Wat is overigens het alternatief ? Dat rechts (met de VLD op kop) ongestoord Vlaanderen kan regeren. Als je dan ziet hoe ze nu zelfs bij De Morgen beginnen te vrezen voor een almachtige VLD (zie het opiniestuk daarover in DM van 30/10) ...

Stevige argumenten en practische voorstellen nodig
by jpe Tuesday October 30, 2001 at 10:38 AM

Arne, het verheugt me dat je ook pleit voor een nieuw, modern samenwerkingsverband ter linkerzijde.

En het zal inderdaad vooral van de jongeren afhangen of dat er komt.

Maar zouden we niet beter realiseren zonder paleisrevoluties ? Misschien ben ik naief maar het lijkt me dat je niet kan stellen dat de '68 generatie voor eens en altijd afgedaan heeft. Eén omdat veertigers nog iets te jong zijn om al af te schrijven. Twee omdat ze toch heel wat ervaring kunnen hebben en beide zijn nodig: enthousiasme-energie en ervaring-inzicht ... Drie omdat die veertigers nog heel wat werk verrichten, o.a. voor Indymedia ...

Het komt er op aan goede argumenten en handige organisatievoorstellen uit te werken om 'echt links' in Vlaanderen bijeen te brengen en de huidige partij-manitoes te overtuigen van hun berg(ske) af te komen.

Overigens moeten ook de mensen die al de niet-partij-organisaties ter linkerzijde leiden overtuigd worden dat ze wat meer moeten samenwerken.

PFFF
by han Tuesday October 30, 2001 at 11:54 PM

Maar mischien gelooft deze beweging helemaal niet in een electorale strategie.

Ik ga er alvast mijn tijd niet mee verdoen.

Debat is nodig
by jpe Wednesday October 31, 2001 at 12:33 PM

Ik ook niet Han, laat ons in eerste instantie maar alternatieve media maken. Dat is nu dringend nodig.

Maar het is toch stom dat een hele hoop mensen nu echt niet meer weten op wie te stemmen én je kan via de 'gewone politiek' toch wel iets bereiken of niet ?

Dus 'de antiglobalistische beweging' moet OOK een electorale strategie hebben, zoals bv. de arbeiders- en de milieubeweging die ook al snel hadden.

Ik weet dat dit soort boodschap bij een aantal mensen niet meteen in goede aarde valt (om duizend en één redenen), maar het debat erover moet gevoerd worden, of we het leuk vinden of niet.

electorale strategie?
by christophe callewaert Wednesday October 31, 2001 at 03:35 PM

De electorale strategie van de arbeiders en milieubeweging... Ik veronderstel dat je daarmee bedoelt: Agalev en SP.A. Waar zo'n strategie toe leidt, kan je lezen op de voorpagina in de discussie over Hahalev.
Laat ons eerst eens een veel belangrijker discussie voeren. Vooraleer we ons storten in een nieuw links electoraal avontuur, moeten we eerst analyseren waarom het zo fout kon lopen met Agalev en SP.A. Hoe weet jij dat Echt Links niet dezelfde fouten zal maken?