arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zijn VRT-journalisten niet jaloers op RTBF ?
by jp everaerts Monday October 29, 2001 at 10:51 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Verslag van een middag luisteren en een avond kijken naar VRT en RTBF. Of hoe je wel op duizend en één manier nieuws kunt brengen (op de VRT beweert de top het tegendeel).

Maandagmiddag 29/11. Terwijl het RTBF-radiojournaal minutenlang informeert over de nieuwe conferentie (in Marokko) over het broeikaseffect, opent het VRT-radiojournaal met een wilde schietpartij in een Franse stad. Van die schietpartij niets vooraan in het RTBF-journaal dat als tweede grote punt de oorlog in Afghanistan heeft (met ook de 'twijfels' die er in de V.S. ontstaan). Bij de VRT zit Afganistan al ver achteraan en over de milieuconferentie vernemen we gewoon niets ... Actueel op VRT-radio gaat helemaal over de klucht van de 'twee CVP-partijen'. Vlaamser kan het niet.

Maandagavond 29/11. Het VRT-TV1-journaal opent eveneens met de schietpartij in Frankrijk, daar waar de RTBF in zijn journaal daar pas na een half uur en dan nog heel kort aandacht aan schenkt ... Je zou je nog op de verkeerde zender wanen ... Zijn ze bij de VRT zoveel gewelds-geiler dat ze zelfs aan gewelddadig nieuws uit Frankrijk meer aandacht schenken dan de Franstalige openbare omroep ? Anders berichten ze bij de VRT altijd minder over de andere kant van de taalgrens dan de RTBF dat in omgekeerde richting doet.

Het verschil wordt nog groter als je kijkt naar de berichtgeving over Afghanistan. Bij de VRT zat Afghanistan vanavond kort middenin het nieuws. Bij de RTBF was het het tweede onderwerp en het duurde ongeveer een vol kwartier. Diverse aspecten werden toegelicht, waaronder ook de kwestie van de burgerslachtoffers. De RTBF bracht zelfs nieuws over een dissidente Britse socialist (George Galloway) en over een Britse krant (The Mirror) die vandaag titelde: 'This War is Fraud' ... Ook voor een herdenking van de WTC-slachtoffers was er aandacht.

Conclusie: wil je op een Belgische zender over het buitenland geïnformeerd worden, luister en kijk dan naar de RTBF. Want wat we vandaag konden vaststellen, beperkt zich niet tot deze ene dag. Als Vlaanderen teveel aan navelstaarderij doet, dan zitten de managers van de VRT daar voor een flink stuk tussen. CVP-talibanner Eric Van Rompuy kan tevreden zijn over wat hij als mediaminister op de VRT aangericht heeft.