arch/ive/ief (2000 - 2005)

pink & green Reclaim the Eurotop op D14: een versnellinkje hoger?
by pinkje Monday October 29, 2001 at 11:21 AM
pinkje2002@yahoo.com

Zelfs al zijn we in Brussel met 100.000 mensen, dan nog zal men niet naar ons luisteren... tenzij we van politieke strategie veranderen... Het Beleg van Laken?

"Het was dan ook een smak in het gezicht van de geweldloze manifestatie dat toen we terugkwamen op het Wilsonplein we moesten vernemen dat de eindconclusie van de Top was dat men zich pal achter Amerika en de bombardementen had geplaatst zonder kritiek. Dit zet een zware domper op de democratie en de tegenstemmen van de geweldloze manifestatie van de democratische globalisten. Het betekent voor ons dat we - alhoewel we de dialoog niet zullen weigeren en niet uit de weg willen gaan - meer dan ooit beseffen dat we "de straat als democratische ruimte" als strijdterrein niet en nooit zullen opgeven, want daar in deze publieke ruimte moeten we onze macht versterken om uiteindelijk de krachtsverhoudingen te keren en onze tegenstemmen om te zetten in beleidsstemmen. We gaan de dialoog aan, maar laten ons niet recupereren: de straat is van ons en we zullen ze blijven bezetten!" (uit: Standpunten
van Attac Vlaanderen na het geweldloos Manifeest in Gent op vrijdag 19 oktober 2001 - Eric Goeman).
Mooi geformuleerd.
Maar niet ten volle begrepen.
De straat is van ons... maar Zij zeggen ons waar en wanneer en hoe we erop mogen (het Manifeest moest zich verdomme tevreden stellen met een flutparcours, op een moment dat de EU-meeting al achter de rug was!).
De Pink & Green Straatparade was de enige manifestatie die erin geslaagd is een stukje van de stad effectief te 'reclaimen'; zij toonde aan dat Gent helemaal niet zo gastvrij was, eenmaal enkele geëngageerde burgers hun vrijheid ook effectief beginnen uit te oefenen. Zonder ons waren er waarschijnlijk helemaal geen foto's geweest van friese ruiters, helicopters en waterkanonnen. Ze moesten ze verdorie bovenhalen net omdat wij niet wensten gerecupereerd te worden, niet wensten in te gaan op vernederende afspraakjes.
En ja, de ordemachten hebben onze manifestatie van 350 à 500 'wilde anarchisten' moeten toestaan, en JA wij hebben de randjes van de democratie op dat moment verkend, en JA, wij hebben toen, op O19, ervoor gekozen om de directe confrontatie te vermijden, en in gelijkwaardige samenwerking met de onzekere politiemannen (in onze ogen nog altijd grotendeels brave huisvaders die ook hun geld ergens moeten verdienen) op DAT moment ervoor te kiezen dat onze actie eerder Non Violent Symbolic Action dan Non Violent Direct Action was. Maar Gent was maar een generale repetitie... Velen onder ons staan te popelen om op D14 net dat éne stapje verder te gaan, om in Brussel wél van wal te steken met een in-your-face Geweldloze Directe Actie, mét het risico om opgepakt te worden. Want 10.000 makke Manifeesters doen fantast Verhofstadt niet eens knipperen met de ogen...
Vandaar mijn voorstel om vanaf heden met progressief Vlaanderen een forum te creëren om na te denken over effectieve strategieën naar D14 toe. Kwestie van onze stem te laten luiden en die machtsgeile en corrupte eu-mannetjes binnen eens goed te laten beven, of nog beter, hen in het paleisje van Laken gewoon niet binnen te laten... (hihihi)
ZONDER kapotte ramen, ZONDER gewonden, wat mij betreft zelfs ZONDER opgestoken middelvingers en andere provocatieve lichaamstaal naar de ordetroepen (nogmaals: dat zijn ook maar mensen, en ALS ze kloppen op ons, dan zijn ze daar psychisch alleen maar toe in staat als ze zich door ons aangevallen voelen). Geef hen terug lollies en bloemen zoals in Gent, niet omdat we hippies zouden zijn, maar omdat we hen op die manier verplichten om ons en zichzelf als MENSEN te zien, en niet als vijanden. En dàt, waarde landgenoten, kan wel eens de doodsteek betekenen voor ieder systeem dat op macht en dus op vijandbeelden gebaseerd is.

Some ideaz 2 think about:
* Wat met die erkende NGO's en jeugdorganisaties e.d. die zich rond het Manifeest scharen? Blijven zij schatplichtig aan hun broodheren en vertikken zij het dus om te kiezen voor iets directere vormen van actie? Blijven zij gewillig toezien hoe hun kritische boodschap keer op keer gerecupereerd wordt door het pr-team van onze premier en al die andere politieke wolven op zovele niveaus? Blijven wij eenmalig ludieke badmutsjes opzetten en dit tegelijk 'radi-kaal' noemen, blijven wij al die bevrijdende woorden en politieke termen verder uithollen, blijven we deep down cynisch (hoeveel manifeesters geloven eigenlijk nog ECHT in maatschappelijke veranderingen?). ALLES verandert als gewichtige stemmen uit de onderwijswereld, de sociale en culturele sector, de politiek,... ECHT radikaal kiezen voor vormen van meer directe actie...
* We hebben dringend wat meer hardcore info nodig rond mogelijk vormen en methoden van Non Violent Direct Action, Satyagraha,... (Starhawk inspireert, net als Gandhi en zovele anderen). Heel wat ideeën rond het indijken van provocatief en destructief gedrag BINNEN de geweldloze acties (door infiltranten of heetgebakerde pseudo-anarcho's) zijn ook van HARTE welkom. We need a lot of peace keepers and music players!
* Hoe pakken we een mogelijk Beleg van Laken aan zonder dat enkele geëngageerde mensen hiervoor compleet in de picture staan? Internet biedt heel veel mogelijkheden van redelijk anonieme netwerkvorming. Hoe dit verder te organiseren? Of doen we het allemaal openlijk? (is ook wel een interessante gedachte, maar dan hebben we toch heel wat mensen nodig die effectief hun nek en hun gezicht durven uitsteken).
* Welke pers durft zich eindelijk eens voluit achter dergelijke vormen van gelegitimeerd politiek protest scharen? (we blijven verlangend kijken naar DM...) By the way: kan Indymedia hier aub een forumpje voor creëren? NVDA is ook bij Indymedia nog niet zo hip, maar het zou heel sympathiek zijn mochten zij op zijn minst één of ander discussieforum omtrent NVDA in België willen opzetten. Met de beste wil van de wereld kan ik weinig verschil bemerken in intentie of moraliteit tussen het bestoken van een Afghaans dorp en het vernielen van een Meervoud-kraampje op O19: beiden drijven op haat, demonisering, afscheiding en zwart-wit-denken.
En ik moet zeggen: het discussieniveau van Indy was naar mijn bescheiden mening de laatste weken helemaal niet zo hoogstaand: er werd heel wat op de man gespeeld i.p.v. op de bal, het was bijwijlen een moddergevecht en dit verwijdert ons echt wel van actief fundamenteel denken of manieren om SAMEN deze wereld wat mooier te maken.
* Heeft iemand voorstellen voor een NVDA-actie in Brussel: een parade, een bezetting, een 'rave', een omcirkeling van Laken,...?

ALLE TIPS EN IDEEËN ZIJN WELKOM BIJ pinkje2002@yahoo.com. Pinkje is een sympathisant van de Pink&Green-gedachte, zonder hiervoor enigermate woordvoerder te zijn. Pink&Green heeft immers geen woordvoerders; zij vertrekt vanuit de gedachte: Pink for our free mind, and Green for our ecological awareness. Deze kleuren binden mensen, en dat dat vonken en ton-nen goeie vibes oplevert, dat voelde iedereen op O19. Ook naar het gekende straatparade@yahoo.com adres kan uiteraard nog gemaild worden. Als er maar luidop gedacht en gesproken wordt. Als we op één of andere manier maar uit die beerput van cynische navelstaarderij geraken, als we de Hoop en de Liefde (wie grinnikt hier? - look at yourself!) maar opnieuw vinden.
Free your slave mind!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


en what about internet?
by alex Monday October 29, 2001 at 11:38 AM

ooit eens een site tegengekomen waar werd opgeroepen om via een eenvoudig bestandje op de site een soort sit-in op het internet te houden. Misschien kan een of andere wizzkid iets dergelijks voor de eu-sites van brussel proberen, niets vernietigen, maar enkel door de kracht van de vele mensen die hun komputer gebruiken om aktie te voeren.

jongerendagen D14
by deirdre Monday October 29, 2001 at 12:13 PM
deirdre.maes@student.kuleuven.ac.be

Enkele goede ideëen en belangrijke vragen. Ik sta ook volledig achter het concept van Non-violent direct action. Van maandag tot woensdag worden er jongeren dagen van D14 gehouden. De vraag naar burgerlijke ongehoorzaamheid en het voeren van non-violent direct action is een van de workshops. Ik hoop dat ik de auteur van dit artikel daar tegen komen (of andere mensen van de pink&green), zodat we goed kunnen nadenken onze strategie voor Brussel.

geweldloze directe actie
by Astrid Monday October 29, 2001 at 12:37 PM

Ik ga voor een groot stuk akkoord met jou klacht over de vrijblijvendheid van de klassieke betoging zoals die 's avonds op O19. Maar het probleem met hardere akties - zelfs als ze volledig geweldloos zijn - is dat je er veel mensen mee afschrikt. Dit zijn inderdaad niet de meest geëngageerde mensen, maar wat telt op straat is in de eerste plaats de macht van het getal: betogers zijn ook kiezers, en het maakt voor beleidsmensen bijgevolg veel meer indruk wanneer 100.000 mensen op een "klassieke" manier betogen, dan wanneer 1000 mensen meer directe acties voeren. Het is dus steeds afwegen hoe radikaal je de uitgedragen standpunten en vormen van actie maakt: hoe radikaler hoe duidelijker, maar hoe meer mensen zich van je zullen afkeren. Er zijn een hoop mensen die ook wel vinden dat de wereld zoals hij nu draait voor verbetering vatbaar is, maar die enkel te overtuigen zijn actie te voeren als er duidelijke en niet té extreme standpunten naar voor worden gebracht én als de akties "rustig" zijn (natuurlijk moet je er over waken niet zodanig "gematigd" te worden dat het geheel inhoudsloos wordt). Je kan wel proberen meer mensen te overtuigen van het nut en belang van meer directe acties, maar daar moet je niet utopisch over doen: de massa zul je er niet mee bereiken.
En áls er ondanks alle voorzorgen enkele heethoofden toch in slagen geweld te gebruiken is het helemaal om zeep: dan zijn voor de media, maar ook voor vele gematigde mogelijke actievoerders, de standpunten van geen belang meer, maar tellen enkel nog het aantal gesneuvelde ruiten en de gekneusde ledematen en wordt de ganse beweging in discrediet gebracht.
Ik wil hiermee niet zeggen dat ik per definitie tegen non violent direct action ben, maar wel dat er moet nagedacht worden over de consequenties ervan en dat het misschien niet slecht is "klassieke" betogingen en directere vormen van actie naast mekaar - ev. in onderling overleg - te laten bestaan.

Met wat ik hierboven schreef heb ik enkel de bedoeling de discussie aan te wakkeren: zoals je kon lezen ben ik er zelf ook niet uit wat de beste methode is.

De enige echte radikalen
by Diederik Demuynck Monday October 29, 2001 at 12:55 PM

Ik krijg stilaan de indruk dat het voor velen clowneske pink and green parade-gebreuren, het enige echte radikale is aan de gehele anti-globaliseringsbeweging.

Als ik het goed voor heb waar zij de enigen die de slogan "reclaim the streets" letterlijk opvatten (daarin geholpen door een kleine politiefout) en daar kwamen waar ze niet gewenst waren. Door zonder kleerscheuren door de Veldstraat te stappen en daarmee de gehele (zo geroemde) Belgische^politie te kakken te zetten, hebben zij bewezen dat radikalisme geenszins gelijk staat met gewelddadigheid en extremisme.

Wat maakt hun kracht en gedrevenheid uit ?

Waarschijnlijk de creativiteit van een nieuwe generatie die een konsekwente antikapitalistische houding combineert met geweldloosheid, radicalisme en uitnodigend anarchisme.

Meer van dat.....

Roze en groene straten?
by Guido Monday October 29, 2001 at 01:16 PM

Ikzelf kon niet deelnemen aan de Pink and Green Parade, ik kon ze alleen maar zien vertrekken vanop mijn werkplaats. Deze had ik "versierd" met enkele roze stoffen doeken die buiten aan het restaurant hingen. Dit op eigen iniatief omdat het eigenlijk de enigste actie was waarmee ik sympathiseerde.
Misschien kunnen we de inwoners van Brussel vragen om al hun gevels te versieren met gekleurde doeken, liefst fluo, zodat we even in een sprookjeswereld lopen...

alle twee doen
by emmanuel Monday October 29, 2001 at 01:58 PM

voor mij gaat het hier niet om of/of, eerder om EN, een combinatie van beide tactieken is het beste, en ik zou gewoon doen zoals in gent: een radicalere actie in de middag en 's avonds de gematigdere betoging vervoegen, beide zijn een manier om iets duidleijk te maken: het eerst dat het niet zomar om protesteren gaat, de tweede omduidelijk te maken dat er heel wat mensen achter ons staan.

lezen jullie ook Indymedia?
by Flip Monday October 29, 2001 at 03:09 PM
f_aka_slowmo@hotmail.com

Ik vind dit een boeiende dicussie maar op dit ogenblik lopen er in Brussel al een paar interessante projecten. Enerzijds de Jongerendagen (zoals reeds vermeld) maar ook BruXXel met de kraak van het Luxemburgstation midden in de voormalige Leopoldsbuurt, nu de Europese wijk. Qua reclaimen kan dat laatste al tellen! Ik zou gewoon zeggen: volg de agenda, spring eens binnen, discussieer en beslis zelf mee wat er midden december zal gebeuren.

Ik ben van mening dat de Pink&Green-mensen het Collectief Zonder ticket (CST) moeten aanspreken. Die hebben ervaring in NVDA (de recent verboden Free-zones maar ook een schitterende rave in de Europese wijk nav de vorige autoluwe dag) en een zustercollectief in Liège (yep folks, Brussel is tweetalig, België drietalig maar er is maar 1 beweging).

Peace.

mmm, keep those ideaz comin', keep dreamin'
by pinkje Monday October 29, 2001 at 03:43 PM
pinkje2002@yahoo.com

Het is duidelijk dat heel wat mensen de NVDA voor D14 genegen zijn. Het is ook duidelijk dat niemand over één nacht ijs zal gaan, en dat gelijk welke actie grondig dient voorbereid, zodat die a)moeilijk onschadelijk kan worden gemaakt (hetzij met de matrak, hetzij door politieke recuperatie) en b)moeilijk van binnenuit kapot kan gemaakt worden door nihilistische relzoekers.
Het blijft mijn overtuiging dat een goed voorbereide NVD-actie met pakweg een duizendtal goed geïnformeerde en geëngageerde mensen, heel wat programmatie in Laken in de war kan helpen sturen, EN tegelijkertijd op sympathie kan rekenen van de Brusselse bevolking en (als de kranten en teevee eindelijk eens aan eerlijke verslaggeving willen doen) de rest van denkend Vlaanderen. Geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid is hiertoe zeker in staat. Vraag de gemiddelde Vlaming, Waal of Brusselaar wat hij over de EU denkt, en je zult maar héél weinig sympathie voor dat schijncircus bespeuren, alle mogelijke media-propaganda ten spijt. Daarom denk ik dat de tijden eindelijk rijp zijn voor dergelijke actie: de internetdemocratie is zich volop aan het oprichten, de netwerkvorming tussen vele groepjes gelijkgezinden gaat razendsnel vooruit (zie maar naar onze p&g parade te Gent!), de knowhow rond NVDA vergroot met de dag (check out bijv. http://www.starhawk.org/), de wereld om ons heen wordt met de dag surrealistischer, en de woorden van onze Grote Leiders die ons in slaap willen wiegen steeds leugenachtiger en grotesker. En steeds meer mensen staan te popelen om nu eens net dat stapje verder te gaan in hun politieke actie, om het de sussende ordetroepen niet meer zo gemakkelijk te maken als vroeger (zie maar naar al die reclaims, lappersfort, Bruxxel,...). Jawel, guy, de burgers worden eindelijk wakker. Dit is toch wat je wou, niet?
Vandaar mijn oproep om hierrond verder na te denken, en te discussiëren (dank je alex, deirdre, astrid, diederik, guido, emanuel, flip en al die andere eerlijke zoekers en dromers). België en haar omgeving gonst van de oprechte acties en gefundeerde pink&green gedachten: let's unite them for D14...
Verbeelding aan de macht, waarom niet?
BTW: bovenstaande commentaren bevatten al héél wat interessante ideetjes. Waarvan akte.

No Pasaran
by Jan D. Monday October 29, 2001 at 04:21 PM

Mat Attac hadden we ook een discussie met het Franse No Pasaran-netwerk (zowat anarchistisch / zapatistisch denk ik). Die vroegen daar ook naar NVDA in Brussel en zoeken contacten in België.

D14 wil daarvoor een kader bieden
by han Monday October 29, 2001 at 05:24 PM

D14 werd precies opgericht om een ruilt te creëeren waarbinnen dit mogelijk zou zijn.

Het is al een grote overwining dat we va het klein Kasteel naar het Groot Kasteel betogen.

Het zal goed nadenken en orgaiseren worden om lmeer klaar te krijgen met een bred draagvlak.

D14 roepte oorspronkelijk om rond Laeken een corndo Sanitair aan te leggen.

Mischien kunnen we die idee terug oppikken.

Belangerijk is dat men de acties niet tegeover elkaar plaatst (waar sommigen wel een de neiging toe hebben), maar dat men respect heeft voor elkaars actie vormen.

Groeten

han

reclaim the palace of laken?
by guido Monday October 29, 2001 at 06:53 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

In Bussels we have the Palace of the Belgian king, his wife and childeren. Would'nt it be a nice action to reclaim the palace? (build from money of the people and without asking the people)
And maybe we can free Elizabeth and help her to have a normal life. Now she is not free and she never will be.
ELF: Elizabeth Liberation Front because people have the right to do and think what they want. She's just a baby and already her life is over.
We don't need politicians, kings, ministers, an army, what we need is people with brains in there head, people who can think for themselves. In the past, our leaders have proved that there systems don't work and that they are just childeren that play stupid powergames. It's time for something completely different, power to the people.
One earth, it's time to save her. We have nothing to loose...we only can win!


Who do I have to contact to help at the Pink and Green Parade?

***Contact***
by Skidhaw Monday October 29, 2001 at 10:28 PM
skidhaw@resistanceisfutile.co.uk

Hersenspinsels rond Pink&Green kan je nog altijd kwijt op straatparade@yahoo.com....let your thoughts fly!

United we stand!

Retteketet
by Soepkommandant Uilenspiegel Wednesday October 31, 2001 at 02:51 PM

Gud Gesegdht Han !

Merci
by Soep commandant han Wednesday October 31, 2001 at 06:30 PM

Merci, ik krijg blijkbaar een aanhang ;=)))))))

latest thoughts about possible pink&green for D14...
by pinkje Friday November 02, 2001 at 02:10 PM
pinkje2002@yahoo.com

Urgent call for mindblowing ideaz about a Non-Violent Direct Action that could seriously disturb Eurotop. Who's in? Last thoughts are going in direction of a mass squatting RTS in front of the palace or the main roads towards it...

I dare anyone to give me ONE good argument why the European idealists should NOT engage in Non-Violent Direct Action at D14. O19 has very clearly shown that Belgian and European political leaders are completely ignoring legal political protest as we know it. A repetition of the tactics of Manifeest (O19, Ghent) would be quite uneffective, given the meagre effect it had on media and government the dayz after...
People who want to go that ONE step further (NVDA, in stead of weak fake protest, controlled and directed by humiliating 'agreements' with police forces), are constantly answered that their ideaz about broadened political action always end up in violence and riots. Well, the 'pink and green reclaim the eurotop' of O19 proved to all cynical and scared protesters, to effectivily use an alternative tactic that doesn't necessarily end up in violence and pain.

Could it be possible to reclaim a big area around the palace of Laken around D14? Could it be possible to coördinate the actions of lots of prepared 'affinity groups' and unprepared but engaged individuals? Is it possible to give the message to all these people that we are planning to have a NON-VIOLENT squat, that no one should get provoced by the police, that ego-centered riot-seekers should be calmed down in a sort of way (by talking to these frustrated, masked people; by dancing and making music around them; by getting between them and the police,...), and all of this in a way of self-respect, self-responsability, dignity and solidarity, and without confusing masks on? In short: is it possible, with the mental and spiritual strength of a few hundred die-hard activists, to disturb the Eurotop seriously - without giving media or politicians or police the opportunity to portray us as a bunch of ordinary criminals or hooligans or frustrated teens or whatever? Could it even be possible to coördinate such an axion so that the people of Brussels get loads of sympathy for us? If it would be possible to plan an axion (public, via internet?) in the presence of a lot of international photographers and a curious mob of sympathizing Brussels people, it would be IMPOSSIBLE for Belgian politicians to keep their friendly and humane faces the moment they want to end our action. Or they have to accept our action, or they have to use violence to get us out of there (but by which moral arguments, then?).
If the moral of our activists could be SO strong so as they don't even get mad when they are provoked or beaten (give the cops a lolly pop or flower instead of a fist: they will be totally surprised and morally confused...) we would have an extremely effective peaceful 'weapon' against todayz' shocking propagandic and immoral governmentz.
And what would be our strength when hundreds of idealists would promote a concept like this in their own circle of friends and action groups, when all of these people would get together around D14, all with the same belief that we should protest firmly, with all the means we have, without becoming what we are fighting against...

Pink 4 our free mind
Green 4 our ecological awarenezz

Some critical and constructive commentz on these last ideaz please...

http://pinkandgreenparade.tripod.com

think pink!