arch/ive/ief (2000 - 2005)

Red de wereld: denk aan jezelf
by Lupus Sunday October 28, 2001 at 04:56 PM
lupus@battl.nl

Het lijkt een bizarre paradox, maar het is waarschijnlijk niet anders: het eigenbelang kan momenteel het beste worden gediend door met mededogen te handelen.

Je zal maar voor de vluchtelingenorganisatie van de VN werken. Deze UNHCR zegt dat miljoenen Afghanen een hongerwinter tegemoet gaan als ze geen hulp krijgen, en dat hulp alleen geboden kan worden als er niet gebombardeerd wordt. Maar vrijwel niemand lijkt geïnteresseerd in de gruwelijke consequenties die een voortgang van de luchtaanvallen volgens de club van Ruud Lubbers zullen hebben.

Wir haben es nicht gewust zal men niet zeggen, als over twee jaar blijkt dat de voortgang van de bombardementen indirect een miljoen levens heeft geëist. De noodsituatie wordt elke dag in de krant vermeld, de journaals geven het steevast door, maar het kan blijkbaar weinigen iets schelen. Zesduizend, voornamelijk blanke en christelijke, Amerikaanse doden krijgen zelfs in Nederland een langere stilte dan de miljoenen doden van de Tweede Wereldoorlog, maar het uithongeren van miljoenen onschuldige Afghanen wordt voor lief genomen.

De wereld wordt kleiner, en dat betekent ook dat nabestaanden en verwanten van slachtoffers van een dergelijke opstelling steeds vaker hun wraakgevoelens tegen daders en apathische toeschouwers kunnen botvieren. Als jou ouders of kinderen zijn verhongerd omdat in de winter van 2001 de Amerikanen met Europese steun bleven bombarderen, hoe kijk je dan tegen instemmende en zwijgende Amerikanen en Europeanen aan? In die betraande ogen zijn wij allen medeplichtig en dus legitieme doelen.

Het lijkt een bizarre paradox, maar het is waarschijnlijk niet anders: het eigenbelang kan momenteel het beste worden gediend door met mededogen te handelen. Waarschijnlijk worden echter nog heel wat vliegtuigen door torens geboord, voor men gaat beseffen dat er een clausaal verband bestaat tussen daden die in onze naam worden uitgevoerd, en leed dat ons wordt aangedaan.

Gewone mensen zijn nooit een 'legitiem doel'
by jpe Sunday October 28, 2001 at 11:26 PM

Het heeft niet alleen met 'niets kunnen schelen' te maken; de meeste mensen weten gewoon niet wat ze zouden kunnen doen om de bommen op Afg. te stoppen. En we hebben allen onze eigen drukke levens hé; denk maar eens aan mensen met een kroost van drie kleine spruiten of een arbeider die aan de lopende band werkt.

Je moet met deze redenering ook in die zin opletten: zo geef je de terroristen een alibi om onschuldige mensen te vermoorden. Al de gewone mensen in het Westen stemmen echt niet zomaar allemaal in met de bommen op Afghanistan. De meeste mensen houden van niets liever dan dat iedereen in vrede zou kunnen leven. Dus neen, zij zijn niet zomaar medeplichting en zeker geen legitieme doelen !

P.S. De auteur van dit stuk noemt zich Lupus. Wat in het Latijn Wolf betekent ... En in de website staat het woord 'Battl' ... Uit welke hoek komt dit bericht ?

Reactie op JPE
by Sander Faas Monday October 29, 2001 at 03:32 PM
doofpot@battl.nl

Beste Jpe

Het is niet de mening van de auteur dat burgers legitieme doelen zijn, hij beschrijft de gedachtegang van hen die terreuraanslagen menen te moeten plegen.
Voor vele staat democratie gelijk aan de wil van de bevolking. Het zal moeilijk worden potentiele daders uit te leggen dat bv de aanval op Afghanistan nooit is goedgekeurd door het Nederlands parlemaint. Feit blijft echter wel dat behalve de SP alle politieke stromingen hun goedkeuring eraan verleent hebben, al was het dan achteraf.

Daarnaast is het stoppen van de bombardementen, noem het het stoppen van de oorlog nog niet inhoud dat er vrede heerst. Een van de oorzaken van de situatie waarin de wereld zich nu bevind is juist het feit dat er voordurend op allerlei fronten een zgn onzichtbare strijd plaats vind tussen het Westen, en dan speciaal Amerika, en de "derde wereld".

Wat de auteur bedoelt is dat we het vijandbeeld dat over en weer is ontstaan zouden moeten doorbreken door met mededogen te reageren. Zoals Larry Hackman ( jawel, dezelfde acteur die JR Ewing speelde ) het laatst verwoorde in een interview bij de BBC, als de Amerikanen ipv het gooien van bommen ten tijde van de Vietnam-oorlog voor elke Vietnamees een huis had gebouwd hadden ze die oorlog waarschijnlijk gewonnen zonder het gruwelijk aantal slachtoffers aan beide zijde die dat conflict nu gekost heeft.

Het is in feite het verhaal van de klap en de andere wang. Helaas vraagt die mentaliteit een diep geworteld geloof in eigen normen en waarden. En juist dat geloof lijkt mij bij de huidige Amerikaanse regering, ondanks de retoriek, ver te zoeken.


Sander Faas
Redacteur BaTTL
( BaTTL is een platform voor tegendraadse en in de landelijke media genegeerde journalistiek )

Antwoord voor Sander Faas
by jan-pieter everaerts Monday October 29, 2001 at 10:21 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Beste Sander,

ik had wel door wat de auteur bedoelde, maar geprikkeld door artikels in Vlaamse kranten die de linkerzijde o.a. een "gebrek aan mededogen voor de slachtoffers in N.Y" verwijten (zie de citaten terzake in mijn artikel op de site van een paar dagen terug over 'terreur en contraterreur in de Vlaamse media'), heb ik op deze redenering gereageerd. Als we zo'n gedachtengang van anderen beschrijven, voel ik de verplichting om me er meteen tegen af te zetten; anders zou je nog de indruk kunnen wekken dat je het er mee eens bent.

Verder ben ik het met jouw repliek volledig eens; met wat je schrijft over de onzichtbare strijd en over het de andere wang aanbieden (leuk dat zelfs Larry 'JR' Hackman daar voor is ...). Vanmiddag nog heb ik dat ook in een discussie met studenten aangeprenzen en er staat ook een stukje over in het nieuwe nummer van het Mediadoc-tijdschrift DIOGENE(S) nr 4 (een onafhankelijk tijdschrift voor media & democratie) dat bijna klaar is en waar ik je als je me je adres bezorgt, graag een nummer van zend.

Succes verder met Battl, waar ik de naam dus verkeerd van had 'ingeschat'; vergeef het me, het is ook altijd in de late uurtjes dat ik de Indymediasite nakijk en dan schiet een mens al eens te ver ... Gegroet. JP