arch/ive/ief (2000 - 2005)

ER IS EEN KINDEKE GEBOREN
by Eric Goeman Friday October 26, 2001 at 06:41 PM

ER IS EEN KINDEKE GEBOREN EEN KONINKLIJKE TROONOPVOLGER: OPNIEUW ZEGEVIERT HET REACTIONAIRE FEODALISME BOVEN DE POLITIEKE DEMOCRATIE!

Op donderdag 25 oktober om 21u58 schonk "prinses" Mathilde het leven aan een dochter.

Direct gingen de poppetjes (de media) aan het dansen.

Vreugde alom wegens deze koninklijke gebeurtenis.

België heeft haar eerste vrouwelijke troonopvolger.

Een heuse koningin is geboren!

Wij zijn altijd blij en verheugd om elk kind dat geboren wordt op deze wereld, maar de sociale en politieke context van deze geboorte is voor de vooruitstrevende republikeinen helemaal geen blijde gebeurtenis.

Opnieuw aanvaarden wij in dit land - zonder veel tegenstand - een reactionair feodalistisch principe - namelijk het erfrecht van koninklijke bloede - dat een schaduw werpt op de beginselen van onze politieke en sociale democratie.

Onze sociale en politieke democratie - hoe onderhevig aan alle vormen van kritiek ook - is een historische sociale verworvenheid in de geschiedenis. De monarchie - gebaseerd op bloedafstamming, op erfrecht - is een laatste overblijfsel van een tijdperk waarin niemand van ons nog zou willen leven.

Toch wordt dat laatste overblijfsel - de overjaarse monarchie - door velen gewoon geduld en door sommigen zelfs nog met hand en tand verdedigd.

In een politieke democratie moet men bepaalde sociale zaken verwezenlijken om door de burgers verkozen te worden tot vertegenwoordiger. Die vertegenwoordigers zijn bij elke democratische verkiezing opnieuw afzetbaar.

In een monarchie moet men niks verwezenlijken en men wordt niet verkozen. Het volstaat in de juiste koninklijke familie geboren te worden opdat alle monarchale privileges je in de schoot geworpen te worden.

De dochter van Filip en Mathilde is troonopvolger - genoemd Elisabeth - en erft ooit onze "democratie" - niet omdat ze iets wil of zal verwezenlijken - maar gewoon omdat ze door haar erfrecht recht krijgt op België.

En opnieuw zullen onze "democratische" politici buigen als lakeien en zich rondom de monarchale trog scharen ter verdediging van een reactionair instituut een politieke democratie totaal onwaardig. En de politici die we vandaag wel zullen horen protesteren zullen dat opnieuw niet doen uit democratische bekommernis maar omdat ze zo vlug mogelijk alleen met hun "eigen volk" (het zogenaamde Vlaamse volk) willen leven in een enge bekrompen Vlaamse staat.

Het Vooruitstrevend Republikeins Genootschap wil protesteren tegen de instandhouding van de reactionaire monarchie die haaks staat op de sociale en politieke democratie.

De geboorte van een kind is misschien wel een blijde gebeurtenis maar het aanvaarden via erfrecht van een koninklijke troonopvolger is een anti-democratische gebeurtenis.

Er sterven ook vandaag op deze wereld opnieuw 36.468 kinderen van honger, ontbering en ziekte die hadden gered kunnen worden door een rechtvaardige herverdeling van welzijn en welvaart.

Er sterven ook vandaag in Afghanistan onschuldige kinderen door bombardementen waaraan dit land haar goedkeuring schenkt.

Toch is dit land vandaag in de ban van een enkel kind - Elisabeth - omdat het in een bevoorrecht monarchaal nest is geboren.

Laten we onze tegenstemmen laten horen.

Want wij - vooruitstrevende republikeinen - willen de afschaffing van alle monarchieën in de wereld -dus ook de Belgische.

Omdat de monarchie geen folklore is maar nog steeds een anti-democratisch instituut gebaseerd op bloedafstamming.

Sociale privileges gebaseerd op erfrecht zijn onaanvaardbaar in een politieke democratie.

Wij willen gelijkheid van alle burgers voor de wet en uitbanning van ieder op geboorte berustend politiek privilege.

Wij verwelkomen de dochter van Filip en Mathilde in ons midden maar verwerpen elk recht dat ze zou claimen als troonopvolger zoals wij vandaag ook Filip en Mathilde niet aanvaarden als troonopvolgers en Albert en Paolo zouden willen vervangen via democratische verkiezingen door democratische vertegenwoordigers.

Wij eisen ons recht op om vrije burgers te zijn. Citoyen.

Leve De Republiek, Vive la République

Voor het Vooruitstrevend Republikeins Genootschap

Eric Goeman, woordvoerder

NAAM VOORNAAM

ADRES......................................................................................

FUNCTIE...................................................................................

Indien je akkoord gaat met deze brief, print hem dan uit en verzend hem dan nog vandaag naar het paleis via het faxadres (het paleis heeft geen mailadres):

AAN FILIP EN MATHILDE

FAX. 02.502.40.04

Eric Goeman

Blommekens 7

9900 Eeklo

Tel./Fax. 09/372.44.91

e-mail: eric.goeman@skynet.be

oei!
by guido Friday October 26, 2001 at 08:46 PM

Zullen de Belgjes 1.de betrokkenheid van Boudewijn bij de moord op Lumumba,2.de roze balletten; nu vergeten?
Ze waren al vergeten dat Bush zich uit alle internationale akkoorden had teruggetrokken voor 9-11.

Eén lichtpuntje
by Navelstreng Friday October 26, 2001 at 10:39 PM

Symbolischer kan niet: de eerste koningin van België werd bijna opgeknoopt nog voor ze geboren werd.

Er is een profiteurke extra geboren
by jpe Friday October 26, 2001 at 11:00 PM

En wat gaat dat koninklijk kindeke niet kosten ? Hoeveel niet-koninklijke kindekes zouden met de uitgaven voor dit profiteurke extra, kunnen gered worden ?

Er is een nieuw profiteurke geboren
by jpe Friday October 26, 2001 at 11:07 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Wat gaat dit koninklijk kindje niet kosten ? Hoeveel kindekes zouden met de uitgaven voor deze koninklijke spruit kunnen gered worden ?

Zouden de Verenigde Vlaamse Tv-zenders eens een dag hun nieuws willen focussen op de 36.000 kinderen die elke dag wereldwijd sterven, zoals ze het vandaag gefocust hebben op Elisabetje ?