arch/ive/ief (2000 - 2005)

programma voor een wereld (samenvatting)
by Dirk Barrez verkort door M8(mate) Thursday October 25, 2001 at 06:52 PM
hysku73@hotmail.com 0486805057 Craenendonck 13 3000 leuven

overzicht van de alternatieven die dirk barrez naar voor schuift in zijn boek 'Antwoorden van het Antiglobalisme'.met korte duiding en interpretatie, plaats voor opmerkingen en uitnodigend tot dialoog.

Programma voor een Andere Wereld
Naar ‘De antwoorden van het antiglobalisme' boek van D. Barrez


Een keuze voor de mens

Alle individuele en collectieve mensenrechten zijn er, wat dacht je, voor iedereen. De mens is verplicht zich in te zetten voor de verwezenlijking van die mensenrechten en zich te verzetten tegen elke aantasting van die rechten.
Verzet tegen het huidige kapitalistische economische systeem dat mens, natuur, SL en volkeren vernietigt en zodoende vrijheden en rechten bedreigt, is voor velen onder ons hopelijk een waarheid zoals een (lekkere Vlaamse) koe. Speciale aandacht voor het recht op democratie, recht op zelfbeschikking, pluralisme dat vraagt voor respect en bescherming moeten we hierbij in acht nemen.

‘Mondiale mensensamenleving' (streefdoel) komt er met volgende maatregelen en alternatieven :


1 Radicale, participatieve democratie en integraal federalisme

Politieke instellingen, vooral die dicht bij de bevolking en een actief participerende samenleving verwezenlijken de naleving van de mensenrechten. Participatie begint lokaal in de dorpsraad of in het stadsbestuur (ja ook al zit je er maar voor vier maanden). Men spreekt over de actieve soevereiniteit (mens als toetssteen van het beleid) van lokale gemeenschappen van volkeren. Die soevereiniteit vormt de basis voor de integraal federale inrichting van de wereld. Culturele minderheden genieten bescherming en autonomie. Democratie dient via de ideeën en principes van de volkssoevereiniteit en het sociaal contract, van de rechtsstaat en de scheiding der machten uitgebouwd op alle bestuursniveaus.


2 Mondiale democratie : de wereld van de volkeren

Onder druk van het mondiaal economisch en financieel systeem (jakkes dat stinkt hier) is een verdere snelle, stapsgewijze federale uitbouw van democratische mondiale overheden (wereldparlement, wereldregering, mondiale justitie, van mondiale besturen en instrumenten) zeer gewenst. De volkssoevereiniteit fluistert wel in dat belangrijke internationale beslissingen door de volkeren zelf genomen moeten worden.
Mondiale democratie is al mogelijk wanneer de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht van de VN democratisch hervormd en versterkt wordt. (concreet : wetten van de VN gesloten in AV overal onmiddellijk in werking ; Veiligheidsraad zonder permanente leden en zonder vetorecht ; Economische en Sociale Raad krijgt bevoegdheid over o.a. FAO, WHO en integreert in werking het IMF, de wereldbank en WTO ; internationale rechtbanken waar mensen en volkeren rechten kunnen opeisen…)


3 Primaat van de politiek : algemeen belang gaat voor privé – belang

De mens moet beschermd worden tegen de opdringerige economie en tegen elke vorm van dictatuur. Deze macht in immers niet verkozen en functioneert buiten het gelijkheidsbeginsel. Democratisch instellingen moeten deze bescherming verzekeren door de publieke ruimte te veroveren en te organiseren (of fight for your right to endless party). Te veel invloed van de markt, van privé – belangen, van monopolies of van dictaturen is onvergeeflijk. Een volwaardige democratie zorgt ervoor dat de economie, het milieu, de SL, de kennis en cultuur gecontroleerd wordt door participatie van de burger om zodoende macht van o.a. de markt in te perken.


4 Kapitaal voor de mens, duurzaam beheerd

Economie moet weer in dienst van de mens gesteld worden ( dus niet Kapitaal zet arbeid aan het werk en mens is louter productiefactor). Dit kan doordat de mens opnieuw gebruik maakt van kapitaal en aldus recht heeft op kapitaal. Recht op kapitaal houdt in : Recht op werk, op rechtvaardig loon, gunstige AVW, zeggenschap over aanwending van natuurlijke rijkdommen of productiemiddelen, besef dat genetische rijkdom van planten, dieren en menselijke leven eigendom is van mensheid, toegang tot krediet ( dit is het recht op financieel kapitaal, verplicht duurzaam te beheren).


5 Recht om welvaart te creëren

Wanneer het kapitaal er is voor de mens ( Johny ‘s a richman now), betekent dit dat iedereen de kans en het recht heeft om welvaart te creëren. Dit recht omvat het recht op ondernemen, door goederen en diensten voort te brengen, voor zichzelf, voor familie en gemeenschap of voor de markt.
Zeer belangrijk is dat dit recht beperkt is door democratische, sociale en ecologische doelstellingen en regels kortom doordat de mens en SL voorrang hebben op economisch belang.


6 Een economie van de mens : economische democratie

Een economische democratie steunt op het recht om welvaart te creëren en op het recht op kapitaal. Wanneer de mens zijn arbeid inbrengt in het productieproces betekent dit dat de economische democratie uitwerking vindt in medebeheer, zelfbeheer, coöperatieve samenwerking, gezamenlijke eigendom van productiemiddelen en andere democratisch economische organisatievormen.
Voorwaarde hier is dat het gelijkheidsbeginsel politiek en economisch krachtig doorbreek. (power to the people)


7 Een economie voor de mens ( lerares economie zwanger van een mensje)

De samenleving heeft het recht en de plicht op een democratische wijze beschikbare middelen aan te wenden om haar maatschappelijke doeleinden te realiseren. Bij de term ‘beschikbaar middel' denken we aan o.a. de economie binnen dit domein is de samenleving, o.a. bewaker van algemeen belang, verplicht regels op te leggen zeker als blijkt dat de markt in gebreke blijft.


8 Voorrang voor thuismarkten en regionale markten

Lokale samenlevingen en staten hebben het recht om lokale economieën af te schermen van de wereldmarkt. ( voorrang aan thuismarkteconomie en regionale economische gemeenschappen) Het verzekeren van voedselproductie en het recht op voedsel kan gepaard gaan met ingrijpende landverdelingen en landbouwhervormingen. (my horse, my horse, my kingdom for a horse)


9 Handel ja, uitbuiting nee

Echte handel is waarnaar gestreefd wordt. Eerlijke handel leidt immers tot wederzijdse verrijking en houdt in dat men vrij de keuze kan maken om goederen of diensten te verhandelen. Uitbuiting ontstaat wanneer één partij voordeel haalt uit de handelsactiviteit.
Ook hier zijn democratische internationale instellingen noodzakelijke belangenbewakers, verspreiders van opbrengsten en ondersteuners van thuismarkteconomieën en regionale gemeenschappen. Een internationale rechtbank zou deze taken op zich kunnen nemen.


10 Mondiale sociale kaderwet

Nationale overheden dienen alle internationaal aanvaarde sociale regels en arbeidsnormen van vooral ILO in hun wetgeving opnemen en afdwingbaar maken t.a.v. ondernemingen en personen die economische bedrijvig zijn in het buitenland. Een mondiale sociale rechtbank houdt best een oogje in het zeil.


11 Grenzen aan economische machtsconcentratie en financiële speculatie

Economische markten moeten functioneren in het belang van alle mensen. Hiertoe dient de concentratie en de privatisering van economische activiteiten beperkt te worden om te komen tot gezamelijke eigendom van de PM. Het is belangrijk dat democratisch politieke overheden opnieuw greep krijgen op het financieel kapitaal en de financiële markten. Bedreiging door wispelturige speculatie moet tegengegaan worden. (via kapitaalcontrole, belasting op internationale financiële verrichtingen, opheffing van belastingsparadijzen, een wereldmunt, kwijtschelding schuldenlast)


12 Welvaartsverdeling en sociale economie

Eerder opgesomde spelregels garanderen niet dat goederen en diensten die buiten de reguliere economie worden voortgebracht, buiten het winstprincipe zeg maar, daadwerkelijk uitgebouwd worden. Overheden dienen dus de sociale economie ademruimte (geld) te geven. (every breath I take, every step I make, I ll be watching you)


13 Voor iedereen een mondiaal basisinkomen

Dat iedereen voldoende inkomen heeft om in zijn levensonderhoud te voorzien, is nooit gegarandeerd. Zelfs niet in een sterk sociaal gecorrigeerde economie. Er wordt geijverd voor dit minimum van mondiale solidariteit. Een sociale economie vindt hierin deels haar bestaanslegitimatie. Een mondiaal basisinkomen is het sluitstuk van een herverdeling van de mondiale welvaart die zelf weer de bron is van economische dynamiek en van creatie van welvaart.


14 Het milieu heeft zijn rechten

Mens en economie moeten respectvol en duurzaam omgaan met de aarde (ons ruimteschip) en al haar ecosystemen. Nationale overheden integreren alle internationaal aanvaarde milieuregels, normen en verdragen in hun wetgeving en maken ze afdwingbaar t.a.v. personen en ondernemingen die economisch bedrijvig zijn in het buitenland. Ultieme streefdoel is een mondiale ecologische kaderwet waarvan deze milieuregels en normen het voorwerp van uitmaken. Een internationale milieurechtbank wordt opgericht. Dit is de weg naar het tijdperk van zonne-energie en alle hernieuwbare energie. ( is space where we belong ?)


15 Dienstbare technologie : gebruik wetenschap en technologie voor wat ze waard zijn

Duurzame economie vult de behoeften van de huidige generatie in zonder die van komende generaties te hypothekeren. Goederen dienen steeds op een ecologische, sociaal en economisch verantwoorde wijze voortgebracht te worden. Hiertoe wordt technologie en wetenschap aangewend. Deze laatste dienen zonder pardon ten dienste te staan van de duurzaamheid en moeten afgestemd zijn op de behoeften van de samenleving. Wetenschappelijk onderzoek blijft dus vrij en de kennis is publiek goed.


16 Veiligheid

Het internationale geweldmonopolie komt toe aan de mondiale overheid. Een permanent en democratisch gecontroleerde supranationale VN – politiemacht verzekert samen met regionale politiemachten de veiligheid in de wereld.
Massavernietingswapens hebben geen bestaansrecht en worden vernietigd ! De handel en het bezit van wapens zijn zo veel mogelijk beperkt, sterk gereglementeerd en gecontroleerd.
Een permanent internationale strafrechtbank beoordeelt oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Een verdeling van de mondiale welvaart moet het structurele geweld ( honger, armoede, vermijdbare ziekten en analfabetisme) voorafgaand aan fysiek geweld tegengaan.


17 Behoefte aan publieke goederen

Goed functionerende overheden moeten op elk bestuursniveau zorgen voor publieke goederen. (waterbedeling, verkeerswegen, infrastructuur tot onderwijs en gezondheidszorg, rechtbanken en politie). Er is nood aan internationale publieke goederen ( van een internationaal rechtsapparaat en permanente VN – politiemacht tot daadkrachtige autoriteiten). Hiertoe dienen nationale overheden mondiale opdrachten en bevoegdheden over te dragen aan mondiale democratische instellingen.


18 Actieve overheden, participerende burgers

Een wereld die alternatieven voor het huidige kapitalistische systeem wil realiseren, heeft actieve overheden nodig. Ze moeten fungeren als de coach van de samenleving die zorgt voor goede spelregels en ze ook doet naleven. (overheid als Guy Thuys)
Voornamelijk lokale overheden organiseren zoveel mogelijk de participatie en inspraak van hun burgers in de besteding van publieke middelen en verfijnen zo zowel de politieke als de economische democratie.


19 Belastingsplicht en maximuninkomen

Als overheden de rechten van hun burgers bewaken en realiseren, dan hebben die burgers de plicht om de overheden de nodige middelen te voorzien om hun opdracht uit te voeren. (no representation without taxation )
Wie meer draagkrachtig is betaalt eerst, daarnaast dienen sociaal, ecologische en economische belastende activiteiten belast te worden. ( bv. Op internationale financiële verrichtingen, uitstoot broeikasgassen, monopolistische winsten)
Een maximuminkomen is gerechtvaardigd indien we rekening houden met sociale rechtvaardigheid, ecologische noodzaken en met toekomstige generaties. Dit maximuminkomen moet gekoppeld zijn aan het mondiaal basisinkomen.( maximuninkomen stijgt enkel en alleen als mondiaal basisinkomen stijgt ! !)


20 Bloeiende civiele samenleving

Een bloeiende civiele samenleving (middenveld) is van levensbelang voor een democratische samenleving die actief de verwezenlijking van de mensenrechten voor iedereen nastreeft. Dit middenveld moet alle vrijheden krijgen en ontplooiingskansen verschaffen indien het gaat om het democratiseringsproces van de wereld. Politieke vertegenwoordigers vinden er medespelers en bondgenoten in de verdediging en uitbouw van een democratische SL.


21 De zin van cultuur

Cultuur en levenswijze zijn de wortels van elke gemeenschap. Cultuur wordt ervaren als een wegwijzer en zingever in het leven. Daarom hebben culturen recht op bescherming tegen de blinde markt en tegen winstbejag. Vrije mensen en vrije samenlevingen hebben altijd het recht en zijn verplicht hun cultuur te democratiseren en te humaniseren. Enkel schending van de mensenrechten kan teweegbrengen dat de eigenheid van een cultuur niet beschermd wordt.


22 Belang van informatie, van onafhankelijke media : mediademocratie

Democratisering van informatie is een voorwaarde om elke burger in staat te stellen actief en bewust te laten deelnemen aan de SL en de democratie.
Overheden moeten erover waken dat de SL beschikt over onafhankelijke en betrouwbare media. (dit is wel dubbelzinnig) De media dient de functie te vervullen van een controlerende vierde macht, van een tegenmacht die onrecht in democratische samenlevingen op het spoor komt en aanklaagt.


23 Een leefbare wereld

De hele mensensamenleving moet werken aan die ene leefbare, democratische, duurzame, solidaire wereld.

Laten we lessen trekken uit de geschiedenis en beseffen dat de mens in staat is tot het beste maar ook tot het slechtste. Laten we hopen dat de mens leert uit zijn fouten. Laten we de mouwen opstropen en met verenigde krachten doen wat ze eertijds al dromend niet konden : de mens redden uit het slijk der aarde.


Opmerkingen :


Website
by Joris Happaerts Sunday October 28, 2001 at 09:26 PM
happyjo@pi.be

Ik blij dat ik iemand heb gevonden die met mij wil zoeken achter een nieuw wereldhandelssysteem.
Lees de derde aflevering van mijn site: 'Het economisch systeem', op http://users.compaqnet.be/happyjo.
Hou concact!
Joris