arch/ive/ief (2000 - 2005)

Brieven uit Verweghistan 05
by Didi de Paris Thursday October 25, 2001 at 02:25 PM

De Chinese muur en andere verhalen



Brieven uit Verweghistan

Aflevering 5 : de Chinese muur en andere verhalen

Didi de Paris
Information Jockey


Van hier tot aan de afgrond, het einde van de wereld, slingert de muur zich, kronkelend als een Chinese draak, door het landschap van Verweghistan. De muur moet ons beschermen tegen invallen van barbaren. Breed is de muur. Men kan er op wandelen ; mensen ontmoeten.

Tegenwoordig moet men voorzichtig zijn met opbouwen. Voor je het weet heb je een illegale constructie, klaar voor de sloop. De moeder van de porceleinwinkel zelve dwingt mij ertoe u erop te wijzen dat sinds de val van de vorige muur iedereen verondersteld wordt zijn smoel te houden. Alsof een obscene rechtbank beslist heeft dat er voor ieder ontrouw individu stenen op elkaar moeten worden geplaatst, hoog genoeg om de verdachte er tegen te plaatsen, en vervolgens met man en macht de wand omver te duwen, zodat de beschuldigde bedolven wordt onder een verpletterende gerechtigheid of door hogere hand wordt gered.

De muur : je ziet hem, je ziet hem niet. De muur is wereldwijdse laagstroom. Als kwikzilver verspreiden bits and bytes zich over de planeet. De muur gonst van de geruchten, is uit niets anders opgetrokken dan uit verhalen en vertrouwen. Zoals anderen geld of een kroketje uit de muur halen, putten wij er kracht uit. Het een fire-wall, een dam en de bouwstenen zijn wij. De muur is van ons.

Zoals de golven van de zee beuken tegen het zandkasteel, zo bouwt of sloopt een ieder naar hartelust. Zonder plan wordt de muur gebouwd en verbouwd. De Orde van Door Wisselende Stemmingen Gedreven Architecten realiseert een kaartenhuis in gewapend beton.

Neen, de muur is geen toren tot hoog in de hemel waar de lucht zo ijl is dat elke taal uit elkaar valt en geen mens nog een ander verstaat. In en op en om en rond de muur is tegenspraak de voertaal; waarheid het fundament.

Niemand kan met zekerheid zeggen sinds wanneer men elkander vindt bij deze muur. Nog moeilijker is het te zeggen of de muur toekomst of verleden heeft . Geen hoger doel heeft de muur dan eenieder te onvangen en te luisteren en drager te zijn van tal van boodschappen. Zoals een golfbreker vol mos en mosselen, zo hangt de muur vol berichten en foto's… De muur beslaat duizenden kranten (iedere dag weer opnieuw). Het is een klaagmuur. Ieder kan er zijn ei kwijt.
Tegen deze muur wordt niemand geplaatst.

Door Verweghistan slingert de muur als een lopend vuur .