arch/ive/ief (2000 - 2005)

Afghanistan lijdt
by christophe callewaert Tuesday October 23, 2001 at 10:22 PM

Nog maar eens een bericht over colateral damage.

,Amerikaanse bommen vallen in woonwijken Kabul'

18:09:24

ISLAMABAD/WASHINGTON - Amerikaanse bombardementen hebben burgerdoelen in de Afghaanse hoofdstad Kabul geraakt. Dat meldden de Verenigde Naties in Islamabad.


Volgens de VN zijn verscheidene bommen neergekomen bij een gezondheidscentrum in de woonwijk Khair Khana en in de wijk Macroryan. De wijken zijn volgens de VN ook gevaarlijker geworden door de aanwezigheid van de Taliban.

Een bron binnen het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, zei dinsdag dat Amerikaanse vliegtuigen maandag mogelijk per ongeluk een bejaardentehuis in de buurt van de stad Herat in het westen van Afghanistan hebben gebombardeerd. Minister van Defensie Donald Rumsfeld sprak maandag nog beweringen van de Taliban tegen dat Amerikaanse bommen een ziekenhuis in Herat hadden verwoest. Daarbij zijn volgens de Taliban honderd mensen omgekomen.

De VN in Islamabad zeggen dat een militair ziekenhuis in Herat is verwoest. De VN konden niets zeggen over aantallen slachtoffers.

De Amerikanen hebben tot nog toe toegegeven dat een aantal bommen niet op de bedoelde plek is terechtgekomen, maar wijzen Taliban-beweringen af dat daarbij honderden burgers zijn omgekomen.

Agalev, 12 oktober:
De steun van de EU en van Belgiƫ werd uitdrukkelijk gekoppeld aan de volgende criteria: doelgericht, beperkt, enkel militaire doelen. Niet alleen kan men, op basis van de informatie die we hebben, onvoldoende bewijzen dat er geen burgers getroffen worden. We vragen dat de Belgische regering deze bezorgdheid overmaakt aan de Amerikaanse regering. Bovendien neemt het risico op een militaire escalatie en een politieke destabilisatie in de regio met elke dag bombarderen toe.
We vragen aan de Belgische regering dat ze op basis van het ingenomen standpunt de huidige situatie evalueert en dringend nieuwe initiatieven neemt om de politieke en diplomatieke kanalen sterker te activeren, als alternatief voor dit toch vooral militair scenario.

ook vannacht weer
by christophe callewaert Wednesday October 24, 2001 at 10:19 AM

Opnieuw veel slachtoffers in Afganistan. Merk op: geen slachtoffers bij de Talibanstrijders. Natuurlijk niet, die moeten straks gerecycleerd worden in het nieuwe pro-Amerikaanse regime.

De Standaard, 24/10/2001
ISLAMABAD - Amerikaanse vliegtuigen hebben vannacht hun aanvallen op Afghanistan verdergezet. Hierbij werden residentiƫle wijken van de hoofdstad Kabul gebombardeerd, aldus het Afghaans Islamitisch persbureau (AIP).


Volgens het AIP kwamen wijken in het oosten en zuidwesten van Kabul onder vuur te liggen. Hierbij zouden volgens AIP zeven burgerslachtoffers gevallen zijn.

Nog volgens het Afghaans Islamitish persbureau kwamen vannacht 52 burgers om het leven bij bombardementen in de buurt van Kandahar, in het zuiden van het land. Het merendeel van de slachtoffers waren nomaden, aldus het AIP.

Volgens AIP hebben de VS ook voor de vierde achtereenvolgende dag aanvallen uitgevoerd op de Talibanfrontlinie ten noorden van Kabul. De raketten richten volgens AIP geen schade aan onder de Talibanstrijders.