arch/ive/ief (2000 - 2005)

CIA: Irak is volgende doelwit
by christophe callewaert Tuesday October 23, 2001 at 10:16 PM

Hieronder een artikel uit de Standaard van vandaag.

Het gaat om uitlatingen van een ex-cia-chef, die nog altijd politiek actief is. Nu het werk in Afganistan bijna gedaan is - alles ligt plat en er wordt aan een overgangsregering gewerkt - is het uitkijken naar nieuwe doelwitten voor de derdewereld-oorlog van de VS. Irak is een favoriet doelwit van enkele hardliners. Woolsey werd zelfs ingehuurd om bewijzen te vinden (zie artikel).

",,Er zijn te veel dingen, te veel voorbeelden van gestolen identiteiten, knap nagemaakte documenten, coördinatie over continenten en tussen staten (...) om niet tot de conclusie te neigen dat hier een staat en een zeer goed geleide inlichtingendienst bij betrokken is'', zei Woolsey maandag op de nationale conventie van het Amerikaans Joods Congres."

Merk op dat daarmee heel de theorie van de betrokkenheid van bin Laden en de Taliban van de tafel wordt geveegd.
Het is immers onmogelijk dat bin Laden en Saddam Hoessein hebben samengewerkt. Het is dus één van de twee.

Bewijzen doen er dus echt niet toe in deze kwestie, als er maar kan gebombardeerd worden op een strategisch interessant land.
Wie gaat deze waanzin stoppen?
En gaat Agalev nu ook opnieuw beweren dat Irak toch wel een heel barbaars regime is dat zo snel mogelijk moet verdwijnen? (Peter Vanhoutte: In verband met de oorlog in Afghanistan - om het daar nu even toe te beperken - wil ik wel kwijt dat in dat land een bijzonder verderfelijk regime aan de macht is, dat niet alleen vrouwen het leven onmogelijk maakt, de eigen bevolking uithongert en iedere rechtgeaarde democraat koude rillingen bezorgt, maar dat bovendien ook ondubbelzinnig terroristen van het kaliber van Bin Laden steunt. Zo'n regime krijg je zelfs als professionele taartengooier niet omvergeworpen. Dit regime en de tereurorganisaties die er onderdak vinden breng je niet tot inkeer door te dreigen met een Internationaal Strafhof. Hoe verschrikkelijk ik het ook vind, soms biedt alleen een militaire actie een antwoord op dergelijke gruwel.)

Voormalig CIA-chef vermoedt betrokkenheid Irak bij aanslagen VS

16:49:58

WASHINGTON -- De vroegere CIA-directeur James Woolsey vermoedt dat Irak betrokken is geweest bij de terreuraanslagen van 11 september en denkt dat de VS in hun antiterreurcampagne uiteindelijk ook president Saddam Hussein zullen tegenkomen.


,,Er zijn te veel dingen, te veel voorbeelden van gestolen identiteiten, knap nagemaakte documenten, coördinatie over continenten en tussen staten (...) om niet tot de conclusie te neigen dat hier een staat en een zeer goed geleide inlichtingendienst bij betrokken is'', zei Woolsey maandag op de nationale conventie van het Amerikaans Joods Congres.

Ook in de miltvuuraanslagen in de VS meent Woolsey de hand van Irak te zien. Dat zou blijken uit de vondst van zeer verfijnd poeder, waar amateurs volgens hem niet gemakkelijk aan kunnen komen. Irak komt met zijn verleden van chemische en biologische oorlogvoering volgens hem het eerst als verdachte staat in aanmerking.

Woolsey wilde geen commentaar geven op berichten dat hij door onderminister van defensie Paul Wolfowitz zou zijn ingehuurd om te onderzoeken of Irak een rol heeft gespeeld bij de aanslagen, maar bevestigde dat hij deel uitmaakt van twee overheidspanels, één voor de marine en één voor de CIA.


Brede, langdurige campagne
Wolfowitz heeft gepleit voor een ,,brede, langdurige campagne'' tegen het terrorisme waarbij ook Irak zou worden aangevallen. Woolsey heeft regelmatig contact met Iraakse dissidenten in ballingschap, verenigd in het Iraaks Nationaal Congres. Een van de leiders daarvan, Sharif Ali Bin Al Hussein, zei in Washington dat de groep enkele weken geleden in Londen met Woolsey en enkele functionarissen van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken had gesproken. Hij zei zelf niet aanwezig te zijn geweest en het gespreksonderwerp niet te kennen. Volgens de Italiaanse krant La Repubblica was er gesproken over de vermeende betrokkenheid van Irak bij de aanslagen.

Een bron bij de Amerikaanse regering heeft maandag gezegd dat Irak bezig is onderdelen van zijn chemische-wapenindustrie naar ondergrondse bunkers over te brengen om ze tegen eventuele Amerikaanse bombardementen te beschermen. Hoe hij aan zijn informatie kwam zei de bron niet en nadere gegevens kon hij evenmin verstrekken.