arch/ive/ief (2000 - 2005)

de Lammersbrug
by peacekeeper Tuesday October 23, 2001 at 09:07 PM

gele zones en afspraak van stadsbestuur Gent

Gent was onderverdeeld in groene, gele, oranje en rode zones.

Rond 16h werd de Lammersbrug gesloten en het stukje straat dat leidt naar de St.-Pietersnieuwstraat. op dat kleine gebiedje bevonden zich zes "overvalwagens", één waterkanon en 50-60 oproeragenten.

Als peacekeeper heb ik gezien hoe de agenten eerst mensen doorlieten die van de St-Pietersnstr. kwamen? kwam je van de andere richting, dan mocht je niet door( dus komende van het Zuid). Toen enkele mensen van Oxfam hun stoelen terug in de winkel wouden zetten, moesten ze een toertje doen. Toen ik aan de agenten vroeg of deze mensen zouden doormogen aan de andere kant zeiden ze ja. 10min nadin mocht er aan de andere kant niemand mer door.

ook kwamen er enkel BOB'ers aan de brug staan, de ene met zo'n plastieken buis die hij de ganse tijd plooide. Was dit om de politie op te zenuwen te werken of om de peacekepers op de zenuwen te werken?

Toen de manifestatie vertrok stonden er twee à drie agenten aan de friese ruiters. Na de manifestatie kwamen er een 20-tal staan met schilden, stokken en helmen zichtbaar voor iedereen. Hadden ze de bedoeling op de mensen op te jagen of is dit beroepsmisvorming?

Het Gentse stadsbestuur had gezegd dat de gele zone enkel ging afgesloten worden bij problemen. In de media hebben we kunnen lezen dat er geen problemen waren, waarom werd de Lammersbrug dan afgesloten?
er was ook gezegd dat de politie niet ging opvallen, waarom dan recht tegenover de plaats waar het Manifeest was een 70-tal oproeragenten, " overvalwagens" en een waterkanon?
kan men dit zien als een provocatie waar gelukkig niemand op ingegaan is? Of uit welke veiligheidsoverwegingen werd deze brug afgezet?

Indien er rellen geweest waren ging dit een heel mooi beeld geweest zijn voor de media, een brug die verdedigd wordt door de politie. Cameramensen haddn hier dan mooie beelden kunnen schieten. Betogers die en afgesloten straat willen inlopen en dan in de verte de St-Pietersabdij alwaar de "lijders" van Europa zaten te vergaderen.