arch/ive/ief (2000 - 2005)

oproep aan alle proffen etc..
by emmanuel Tuesday October 23, 2001 at 03:13 PM
emmanuel.wieme@rug.ac.be

dit is een oproep om de theoretische onderbouw van de beweging meer te laten doorstromen.

De tekst van profesor Blommaert heeft mij doen nadenken over de onderbouw van de 'anti-globalisten'. Bij een lezing in de unief zei dezelfde prof dat heel veel intellectuelen aan de kant van de 'anti-globalisten'staan maar dat dit nog niet doorsijpelt naar de basis.
zou het niet mogelijk zijn om een hoekje in het www te vinden waar degelijke, wetenschappelijke artikels die toch begrijpelijke zijn te vinden zijn of die zo'n artikels verzamelt of tips heeft waar je ze kan vinden. dat maakt het zoeken voor een degelijke onderbouw gemakkelijker en heeft ons meer theoretische sterkte. Ik wil wel eens weten wat wetenschappers en filosofen denken van 'anti-globalisme' zodat ik kan antwoorden als men mij verwijt dat ik een naief persoon ben.

daarom aan alle proffen:
zet uw teksten en artikels op het web!!!!
artikels over vrije markt en democratie
globalisering en de hernieuwde autochtoniteitsbeweging
de gevolgen van globalisering voor ajuinkwekers in Afrika (reportage op vitaya erover gezien) en de rol van opgelegde democratie in het drama van Rwanda.

Imavo wil zich toeleggen op het systematische debat over de globalisering
by Imavo Tuesday October 23, 2001 at 03:48 PM
imavo.vmt@ping.be

Het wordt inderdaad tijd voor wat meer kritische en wetenschappelijke reflectie over de neoliberale globalisering.

Het Instituut voor Marxistische Vorming neemt zich voor om tijdens de komende periode proberen discussiefora te lanceren om de discussie over de neoliberale globalisering systematisch te ontwikkelen, en om aan alternatieven te werken. Dit zowel onder de vorm van een reeks avonden die vormingsinstituten of organisaties kunnen aanvragen, discussies in het Vlaams Marxistisch Tijdschrift en werkgroepen.

Zeker nadat het concrete actiewerk in België wat zal zijn geluwd na 14 december, zullen we daartoe onze inspanningen opdrijven. Wie wil meewerken, gelieve ons te contacteren.

Imavo is een pluralistisch-marxistische, niet-partijgebonden organisatie. Imavo is 'marxistisch' in de ruimste en meest ondogmatische zin van dat begrip: we staan m.a.w. open voor elke kritische maatschappijtheorie, en dus zeker ook voor o.a. ecologisten, libertairen, feministen, linkse postmodernisten etc.

goeie suggestie
by Jan Blommaert Tuesday October 23, 2001 at 04:24 PM
jan.blommaert@rug.ac.be

Dit is inderdaad een goede suggestie, al moet ik zeggen dat er wellicht al wat websites zijn die hierop ingaan. Ons proffengroepje heeft zich verenigd in een werkgroep wereldsysteem-analyse, zie http://ctws.rug.ac.be/OWS voor eerste gegevens.

Zelf kan ik in deze fase, 'off the top of my head', al wat namen aangeven, dingen die ik zelf erg relevant vind en die makkelijk via Google-opdrachten op te speuren zijn. Lees alles wat je vindt van Samir Amin, Immanuel Wallerstein, Etienne Balibar, Alain Touraine. Voor een goed begrip van de Afghanistan-crisis en de voortdurende perikelen in het Midden-Oosten vind ik de teksten van Edward Said onmisbaar voor de geestelijke gezondheid, en een goeie collectie vind je op http://tesa.leb.net/

Tenslotte permitteer ik me ook aan iedereen die hiermee begaan is de (eventueel herhaalde) lectuur aan te bevelen van Lenin, 'Imperialisme: het hoogste stadium van kapitalisme'. men mag van Lenin denken wat men wil, dit werkje is nog steeds buitengewoon actueel.

Universiteit op Straat
by Sigurd D'hondt Tuesday October 23, 2001 at 04:28 PM

Stef Slembrouck (Universiteit Gent) heeft een webstek gemaakt n.a.v. de 'Universiteit op Straat' van 19 oktober. Het adres:
 
http://bank.rug.ac.be/19okt/

lenin online
by Tom De Meester Wednesday October 24, 2001 at 12:44 AM
tomdemeester@tiscalinet.be

goed idee jan,

samenvatting (in het engels) van het imperialisme als hoogste stadium :

http://www.stetson.edu/~psteeves/classes/imperialism.html

volledige tekst (ook engels weliswaar) :

http://www2.cddc.vt.edu/marxists/archive/lenin/works/1916/imp-hsc/index.html

Twee uitstekende werken over globalisering
by Wouter Van Damme Wednesday October 24, 2001 at 04:12 PM
woutervd@pi.be

Het tijdschrift Marxistische Studies heeft twee uitstekende nummers uitgebracht over globalisering. Het eerste "Globalisering: feiten en verzinsels" bevat o.a. een bijdrage over Lenin's "Imperialisme als hoogste stadium van het kapitalisme". Zoals professor Blommaert aangeeft is dit werk van Lenin bijzonder actueel. De auteur, Harpal Brar, toetst in zijn artikel de stellingen van Lenin en komt tot de conclusie dat deze nog steeds van toepassing zijn op de huidige wereld. Het tweede nummer "De imperialistische globalisering" bevat o.a. een artikel dat de krachtsverhoudingen in de wereld van vandaag heel goed weergeeft en dat de inzet van de huidige oorlog tegen Afghanistan, de controle over Eurazië, duidt. Marxistische Studies is te bestellen via http://www.marx.be.

Global Policy - website
by Stijn Oosterlynck Wednesday October 24, 2001 at 06:34 PM
d.stijnoosterlynck@lancaster.ac.uk

Beste,

Een aanrader:

http://www.globalpolicy.org

Een erg goede website met wetenschappelijke en journalistieke teksten over de VN, maar er is ook een uitgebreide reeks teksten over globalisering en de zgn. anti-globalisten.

Vriendelijke groeten,
Stijn Oosterlynck