arch/ive/ief (2000 - 2005)

Romano, Guy en Naomi: dialogeren à la Verhofstadt ?
by jpe Tuesday October 23, 2001 at 02:12 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Moet je lachen of huilen als je ze bezig ziet ? Romano Prodi die boos niet naar een persconferentie komt omdat Guy Verhofstadt hem toch weer niet aan het woord zal laten ... En hij had Guy nog zo'n vriendelijke brief geschreven ... Guy die op 30/10 met de antiglobalisten gaat 'praten' ....

In De Morgen van maandagochtend was er nog geen vuiltje aan de lucht. Verhofstadt mocht verklaren dat "de waarheid was dat" de voorzitter van de Europese Commissie die volgens De Morgen RomanI Prodi noemt, "moe was" ...

De Standaard dacht er anders over. In grote letters titelde de krant bovenaan zijn voorpagina: "Prodi is 'monologen' Verhof stadt beu". 'S avonds bracht het VRT-nieuws hetzelfde verhaal: Romano wil ook iets kunnen zeggen, had hij zijn zegsman maan dagmiddag laten zeggen.Vandaag dinsdag, wordt het 'Prodi- incident' ook in De Morgen door Verhofstadt erkend.

Zo, dat belooft voor een ander agendapunt van Verhofstadt. In De Morgen van maandag verklaarde de premier: "Ik zet de dia loog voort met antiglobalisten". In de krant stond ook dat de premier in Gent een internationale conferentie over globalise ring organiseert en dat op 30 oktober (volgende week dus). "Verhofstadt kondigt alvast de komst aan van onder meer Naomi Klein (No Logo), Susan George en Noreena Herz." Aldus De Morgen.

Zullen die dames Verhofstadt het gesprek ook laten monopolise ren ? Worden Belgische antiglobalisten ook uitgenodigd ? Wie garandeert dat het dit keer niet bij woorden en wat leuke artikeltjes in de paars goed gezinde pers blijft ?

Wie de echte agenda van mensen zoals Verhofstadt wil kennen, kan ik het boek "Zwarthemden en roden' van Michael Parenti aanraden. Wat Parenti schrijft in zijn laatste hoofdstuk "Ecologische openbaring, een klassenwet" moeten alle antiglobalisten lezen. Dan raak je alle illusies kwijt in het soort mensen zoals Verhofstadt, Michel en Prodi.

(Het boek van Parenti werd uitgegeven door EPO. Parenti komt volgende week naar België, o.a. op 6/11 naar Gent, waar Jac ques Pauwels, auteur van 'De mythe van de goede oorlog' (over de V.S. in WO II) hem inleidt. Meer info:jos.hennes@epo.be)

Lezingen Michael Parenti
by Kathlijn Pittomvils Tuesday October 23, 2001 at 04:25 PM
kpittomv@vub.ac.be

ter info:

Parenti spreekt over 'Globalization and the new war' op de volgende plaatsen en data:

- vrijdag 26 oktober 20u: Internationaal Centrum, Lemonnierlaan 171, 1000 Brussel. Inleiding: Michel Collon (journalist en auteur 'Blufpoker')
- dindag 30 oktober 20u: Groene Waterman, Wolstraat 7, 2000 Antwerpen. Inleiding: Frank Stappaerts (journalist, voorzitter HV A'pen)
- maandag 5 november 20u: Universiteit van Amsterdam, Oudezijds Achterburgwal, rechtenfac. zaal D109. Inleiding: Prof.M. Fennema, UvA.
- dinsdag 6 november 20u: Universiteit Gent, Blandijnberg 2, 9000 Gent. Inleiding. J. Pauwels (dr. politieke wetenschappen en geschiedenis, auteur 'De mythe van de goede oorlog').

Be there!


Contact: Kathlijn Pittomvils 03/233.25.73 of email kpittomv@vub.ac.be

no public
by h Tuesday October 23, 2001 at 10:16 PM

en naomi klein?
kan het gewone publiek naar een lezing van haar komen?

Praten met Verhofstadt ? Nee bedankt !
by mara Wednesday October 24, 2001 at 10:45 AM

In dat interview met Verhofstadt in De Morgen, zegt hij vooral de ideeën van Noreena Hertz interessant te vinden. Geen wonder ook, deze is de meest hervormingsgezinde van de twee.
In een interview met haar in Knack (begin oktober) zegt ze dat de anti-kapitalistische groep binnen de beweging erg klein is. Je kan nu niet zeggen dat de anti-kapitalisten de grote meerderheid van de beweging uitmaken; maar zeggen dat ze een kleine minderheid is, is ronduit gelogen. In Genua en zelfs in Gent waren zij toch talrijk aanwezig binnen de verschillende groepen.
Bovendien uitte ze haar kritiek op het geweld dat door sommige actievoerders wordt gebruikt. Akkoord, daar moet je ook kritiek op hebben. Maar met geen woord rept ze op het repressief en agressief politie-optreden op straat in Seattle, in de Praagse gevangenissen, op straat in Nice en Gothenborg en overal in Genua tijdens de protesten.
Ook Verhofstadt heeft het politiegeweld in Genua nooit veroordeeld. Zijn collega's uit Engeland , Duistland en Frankrijk hebben dit wel gedaan. Dit is een onvergeefelijke fout en tast zijn geloofwaardigheid 'oprecht te willen praten met de anti-globalisten' volledig aan.
Sinds 7 oktober zie ik al helemaal geen reden meer om met Verhofstadt te gaan praten.