arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geweld altijd fout?
by Jan Tuesday October 23, 2001 at 11:11 AM

Wie houdt Verhofstadt voor de gek? Al instemmend met de bombardementen, zegt hij "Geweld is altijd een foute boodschap"

Wie denkt Verhofstadt voor de gek te houden?

Al instemmend met de bombardementen op Afghanistan, zeght hij ons: "Geweld is altijd een foute oplossing"

We kunnen er niet omheen: dit imperialisme draagt structureel geweld in zich en zal verzet oproepen van vele mensen over heel de wereld.

Natuurlijk dat het geen zin heeft ruiten in te slaan tijdens globaliseringsbetogingen, maar op een dag zal het enige antwoord van de mensen tegen dit imperialisme ook één van geweld zijn. En dat zal absoluut gerechtvaardigd zijn!

tja
by Xa4 Tuesday October 23, 2001 at 12:17 PM

Tja, sommigen zeggen dat een beweging, revolutie of verandering die ontstaan is door middel van geweld, steeds gedoemd is om te mislukken, op korte of lange termijn.
Wanneer is geweld gerechtvaardigd? Het is nooit rechtvaardig in de ogen van de mensen of organisaties naar wie het geweld is gericht.
Het zijn hoge muren die we moeten neerhalen. Je kan daar met geweld op inbeuken, maar zelfs de hoogste muur kan wankelen als je gewoon de onderste stenen er onder uit haalt.
Elke machtsstructuur, zeker de imperialistische, is gebaseerd op de voorwaarde dat de onderban meedraait in de carrousel. Daarom wordt die onderban murw gehouden. De minste maatschappelijke 'ongehoorzaamheid', op voorwaarde dat het een collectief en massaal initiatief is, doet deze machtsstructuur in mekaar storten. Daar hoeven geen ramen voor worden ingegooid.