arch/ive/ief (2000 - 2005)

Collectif Sans Ticket wordt aan banden gelegd
by Uit de Standaard Tuesday October 23, 2001 at 10:01 AM

De vervoermaatschappij MIVB heeft het kortgeding gewonnen tegen het Collectif sans ticket. De actiegroep, die ijvert voor gratis openbaar vervoer, mag niet langer ,,controleurs controleren'' op privédomein van de MIVB.

De vervoermaatschappij MIVB heeft het kortgeding gewonnen tegen het Collectif sans ticket. De actiegroep, die ijvert voor gratis openbaar vervoer, mag niet langer ,,controleurs controleren'' op privédomein van de MIVB. Per overtreding riskeert het Collectif een dwangsom van 5.000 frank, die de 18 leden gezamenlijk moeten betalen.

Het Collectif zette tot voor kort ,,free zones'' op, acties waarbij ze nagingen in welke zones MIVB-controleurs aan het werk waren. Ze gingen op de metro ook het debat aan met MIVB-personeel.

Het is de actievoerders voortaan ook verboden nepvervoerbewijzen uit te delen en stickers of affiches aan te brengen op het metronet. Ze mogen wel nog pamfletten uitdelen.

Tegen de MIVB-eis om alle geschriften te weren uit de Brusselse metro's was fel protest gerezen vanuit het Franstalige middenveld. Onder meer de Brusselse afdeling van de vakbond CSC en de senatoren George Dallemagne (PSC), Vincent Decroly en Marie Nagy (Ecolo) vonden dat het maatschappelijk debat daarmee gemuilkorfd werd.

Een strafrechterlijke uitspraak tegen de 18 leden van het Collectif volgt nog.