arch/ive/ief (2000 - 2005)

De Top van Gent: verklaring van het Belgisch voorzitterschap
by Ludo De Brabander Monday October 22, 2001 at 07:58 PM
ludo@vrede.be

Uit de verklaring van het Belgisch voorzitterschap over de top van Gent blijkt dat dat er met onze Open Brief en onze stem tijdens het Manifeest geen rekening gehouden. Die luidde kort en krachtig: 'Stop de oorlog'. Verderop ook de tekst van de verklaring.

De Top van Gent: verklaring van het Belgisch voorzitterschap

Uit de verklaring van het Belgisch voorzitterschap over de top van Gent blijkt dat dat er met onze Open Brief en onze stem tijdens het Manifeest geen rekening gehouden. Die luidde kort en krachtig: 'Stop de oorlog'. Premier Verhofstadt verklaarde dat de 15 EU-landen (met in de regeringen een overwicht aan sociaal-democraten en verschillende groene partijen) zonder enige discussie en in unanimiteit de oorlog tegen Afghanistan steunen: "Ze ondersteunen de genomen maatregelen en stemmen onvoorwaardelijk in met de acties, in het kader van de wettige zelfverdediging en in overeenstemming met het Charter van de Verenigde Naties en Resolutie 1368 van de Veiligheidsraad". Nochtans kan ik in resolutie 1368 geen enkel mandaat terugvinden om te bombarderen. Dat het Handvest geïnterpreteerd en verkacht wordt naar believen zijn we inmiddels al gewoon geraakt. Het doden van burgers en het destabiliseren van een hele regio blijft men dus 'wettige zelfverdediging' noemen. De grote EU-landen staan bovendien op een schandalige manier te drummen om maar een aandeel te hebben in de oorlog tegen Afghanistan.

Binnen onze regering zeggen zowel groenen als socialisten dat ze niet echt meer achter de huidige aanpak van de crisis kunnen staan. Hoe komt het dan dat onze regering dan geen ander of genuanceerder standpunt inneemt? Daar zijn twee mogelijke redenen voor: ofwel slagen ze er niet in om hun stem hard te maken (en is deze regering vooral een blauwe regering), ofwel wordt er vooral veel verklaard maar niets gedaan.

Intussen vallen direct (door de gewapende aanvallen) en indirect (de vele hongerige vluchtelingen) de slachtoffers bij bosjes. De humanitaire catastrofe waarvoor de vredesbeweging van in het begin voor waarschuwde dreigt zich niet alleen te voltrekken, ze is al begonnen.

De vredesbeweging wordt nogal eens als naïef bestempeld met hun pleidooien voor een andere aanpak van dit conflict. Maar moeten we niet besluiten dat de naïvelingen onder de die regeringspartijen zitten die nog altijd denken dat ze het verschil maken?

Op elke regeringspartner rust gewoon de humanitaire plicht om alles in het werk te stellen om deze oorlog stop te zetten. Al het andere ruikt zo langzamerhand naar een misdadig ontlopen van verantwoordelijkheden.

Hieronder ter informatie wat onze EU-leiders in Gent besloten hebben.

Ludo De Brabander

**********************************************
Uitgebreide Europese Conferentie Brussel: Verklaring
Categorie: Persberichten van het Belgische EU Voorzitterschap

Beschrijving: Tijdens hun vergadering in Brussel op 20 oktober 2001, hebben de landen van de Europese Conferentie, samen met Rusland, Oekraïne en Moldavië de terroristische aanslagen van 11 september in New York en Washington veroordeeld en hun diepste sympathie betuigd met de slachtoffers en hun families. Ook hebben ze hun hechte solidariteit uitgesproken met de Verenigde Staten in de strijd tegen het terrorisme. Ze ondersteunen de genomen maatregelen en stemmen onvoorwaardelijk in met de acties, in het kader van de wettige zelfverdediging en in overeenstemming met het Charter van de Verenigde Naties en Resolutie 1368 van de Veiligheidsraad.

Om hun inspanningen in de strijd tegen het terrorisme op te voeren, hebben de landen van de Europese Conferentie en Rusland, Oekraïne en Moldavië het volgende overeengekomen :

- Ze zullen zich inzetten, onder leiding van de Verenigde Naties, om de internationale coalitie tegen het terrorisme te versterken. Ze zullen in de schoot van de Verenigde Naties en binnen andere fora vastberaden de strijd tegen het terrorisme aanbinden en geen kans onbenut laten om de ondertekening, de ratificatie en de snelle en volledige uitvoering te bekomen van alle internationale Conventies die verband houden met het terrorisme. Ze reageren ook met tevreden-heid op Resolutie 1373 van de Veiligheidsraad en zullen zo snel mogelijk overgaan tot het nemen van de vereiste maatregelen. Ze zullen zich inzetten om de onderhandelingen voor de Algemene Conventie over het terrorisme, door India voorgesteld in het kader van de Verenigde Naties, tot een goed einde te brengen.

- Ze willen werken aan de ontwikkeling en uitvoering van nationale programma's van specifieke maatregelen tegen het terrorisme, geïnspireerd door het actieplan van de Europese Unie. Ze zullen in dat verband ook de coördinatie versterken en onder meer hun know-how terzake met elkaar uitwisselen.

- Ze zullen optreden tegen de financiering van het terrorisme en tegen witwasoperaties, onder meer door het nemen van de noodzakelijke maatregelen om de bezittingen te bevriezen van personen die werden geïdentificeerd door het Sanctiecomité, opgericht in het kader van Resolutie 1267 van de Veiligheidsraad en door te ijveren voor de uitvoering en toepassing van de Conventie van de Verenigde Naties voor de Beteugeling van de Financiering van het Terrorisme. Ze moedigen de vooruitgang aan in de lopende werkzaamheden van de FATF (Task Force voor Financiële actie) en zullen de eisen ervan uitvoeren. Ze zullen ook de uitwisseling van informatie terzake opdrijven.

- Ze zullen erop toezien dat de strijd tegen het terrorisme gevoerd wordt in overeenstemming met de Rechten van de Mens en de principes van de Rechtsstaat, die moet behouden en versterkt worden. Ze gaan ook hun humanitaire hulp aan Afghanistan en aan de landen in de regio opvoeren en de coördinatie ervan optimaliseren.

Daarenboven hebben de landen van de Europese Conferentie en Rusland, Oekraïne en Moldavië afgesproken om de voorwaarden en modaliteiten te onderzoeken van de uitwisseling van informatie over :
- de activiteiten en bewegingen van individuen of groepen die behoren tot of gelieerd zijn met terroristische netwerken ;
- de levering van wapens, explosieven en goederen voor dubbel gebruik ;
- nieuwe vormen van terroristische activiteiten, waaronder de dreiging van chemische, biologische en nucleaire aanvallen.

De landen van de Europese Conferentie en Rusland, Oekraïne en Moldavië nodigen ook alle regionale groeperingen uit om hun voorbeeld te volgen en regionale coalities op te zetten die efficiënt werken in de strijd tegen het terrorisme.

Datum: 20/10/2001