arch/ive/ief (2000 - 2005)

Europa wereldmacht
by christophe callewaert Saturday September 29, 2001 at 08:57 PM

Hieronder een bijzonder sterk staaltje newspeak van de Belgische regering als woordvoerder van Europa over Palestina.

"Europa veroordeelt scherp het geweld in de Palestijnse gebieden."
Aha, eindelijk enige kritiek op Israël denk je dan. Maar wat staat er enkele regels verder: met geweld bedoelen Verhofstadt en Michel de kinderen die meedoen aan betogingen! Nog een regel verder: Israël moet nu ook weer niet overdrijven met het inzetten van hun zwaar geschut om aan dit geweld het hoofd te bieden.

Europa geen wereldmacht, maar wereldpartner? Dan toch zeker niet zolang mensen als Verhofstadt en Michel de dienst uitmaken.


Titel: Verklaring van het EU-Voorzitterschap betreffende de toestand in het Midden-Oosten
Categorie: Persberichten van het Belgische EU Voorzitterschap
Beschrijving: 1. Het Voorzitterschap van de Europese Unie veroordeelt scherp het heropflakkeren van de onlusten en het geweld in de Palestijnse gebieden.

Het is ontoelaatbaar dat schoollopende kinderen aan de betogingen deelnemen, gezien de ernstige risico's waaraan ze op deze manier worden blootgesteld.

Het Voorzitterschap roept de Israëlische regering op zich te onthouden van elk buitensporig en disproportioneel gebruik van macht om aan het geweld het hoofd te bieden.

2. Het Voorzitterschap doet een dringende oproep aan de Palestijnse en Israëlische autoriteiten om zoveel mogelijk hun zelfbeheersing te bewaren en nauw samen te werken teneinde zonder uitstel de rust te doen terugkeren.

3. Het Voorzitterschap verwacht van beide partijen dat zij te goeder trouw en nauwgezet de verbintenissen nakomen die ze bij de recente Peres-Arafat ontmoeting, met het oog op de herneming van de rechtstreekse dialoog, zijn aangegaan en dat ze, zoals voorzien in de principes van Madrid en Oslo, hun geschillen via onderhandelingen regelen.

Datum: 29/09/2001


http://www.eu2001.be/VE_ADV_PRESS