arch/ive/ief (2000 - 2005)

Brusselse politie overvalt Filippijnse migranten
by Bert De Belder Friday September 28, 2001 at 05:16 PM
bert.debelder@wanadoo.be

Met de politierazzia tegen Filippijnse migranten van vorige week is het jachtseizoen op migranten en vluchtelingen weer ingezet. Na de WTC-aanslagen blijkbaar met vernieuwde ijver en brutaliteit. Een bericht uit eerste hand.

Brussel, donderdag 20 september, 6 uur ‘s ochtends. In 19 woningen van Filippijnse migranten valt de politie binnen. Ze stampen deuren in, vragen naar verblijfsdocumenten, nemen gsm's in beslag, halen papieren overhoop. 30 mensen, waaronder zeven kinderen, worden voor verhoor meegenomen naar het politiekantoor. Ze worden er urenlang vastgehouden, zonder eten of drinken. Pas na 8 tot 12 uur komen de Filipino's weer vrij, behalve twee. Bergely Amboghnon en haar zoontje Tom, die geen papieren hebben, worden ‘s anderendaags zonder boe of ba op het vliegtuig richting Manila gezet.
Open Grenzen, de Filippijnengroepen België en de Filippijnse organisatie Migrante reageren meteen met persberichten, advocatenhulp en psychologische opvang. De zwaar geschokte Filippijnse gemeenschap vraagt zich bezorgd af wat het motief van dit brutale politieoptreden is. Volgens Open Grenzen is een zo grootschalige actie voor dag en dauw erg uitzonderlijk als het erom zou gaan om mensen zonder papieren te controleren. Trouwens, bijna alle ondervraagde Filipino's hebben papieren of zitten in de regularisatieprocedure. Wat zit hier achter? De Filippijnse bevrijdingsbeweging Nationaal Democratisch Front (NDF) legt een verband met de ‘nieuwe oorlog tegen het terrorisme' die de VS na 11 september hebben afgekondigd: "Deze onrechtvaardige vervolging van onschuldige mensen is een vorm van globaal terrorisme. De hysterie die de VS hebben gecreëerd doet het racisme, de haat en de verdachtmakingen tussen nationaliteiten oplaaien."
De Belgische politieraid maakt ook schokgolven in de Filippijnen. Het is er voorpaginanieuws en voer voor opiniestukken. Volksvertegenwoordigers vragen dat Manila protesteert bij de Belgische regering en verontschuldigingen eist. De mensenrechtencommissie van de overheid kritikeert België wegens schendingen van het internationaal humanitair recht. Maar het Filippijns ministerie van Buitenlandse Zaken wil de zaak sussen, en raadt de 4,5 miljoen Filipino's in het buitenland aan "niets onheus te doen dat de aandacht zou kunnen trekken van de autoriteiten in hun gastland".
"De Filippijnse migranten in België sturen van hun lage lonen als meid, chauffeur of receptionist een groot deel naar hun familie, schrijven de Filippijnengroepen. Dit bewonderenswaardig engagement verhindert hen niet om zich ook met bredere maatschappelijke problemen bezig te houden. Zo zijn verschillende van de ondervraagde Filipino's lid van Cordi-Bel, een organisatie van Filipino's uit de Cordillera-regio die in België verblijven" en die samenwerkt met Belgische solidariteitsgroepen. Is dit misschien het ‘onheus' gedrag dat ‘de aandacht van de autoriteiten trekt'?
Het NDF "moedigt alle Filippijnse en andere migranten aan om zich te organiseren en dapper te vechten voor hun essentiële burger- en politieke rechten, als migranten en als menselijke wezens".

Nuance
by alexandre deneef Friday October 05, 2001 at 06:59 PM
alexandre.deneef@pandora.be

Al heeft u volledig gelijk om zulke toestanden aan te klagen, het is helemaal niet slim om mensen op te zwepen en ze aan te moedigen om "dapper te vechten" voor hun rechten !! Laat democratie haar werk doen ... geen geweld !!
We hebben genoeg gezien waar geweld toe leidt op 11 september. Voor mij ... NOOIT meer !!

Opkomen voor rechten
by Bert De Belder Friday October 12, 2001 at 01:06 PM
bert.debelder@wanadoo.be

Met "vechten voor hun rechten" wordt niet bedoeld dat dit met geweld zou moeten gebeuren. Wel in de zin van "opkomen voor je rechten", niet op je kop laten zitten, je niet laten doen.
Deze mensen zijn juist het slachtoffer van de post-11 september hetze en hysterie. Verbied hen dan niet in naam van diezelfde 11 september om zich gedeisd te houden als hun rechten worden geschonden.