arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vredesactivisten in de USA, ze bestaan en ze zijn meer dan je denkt.
by han Friday September 28, 2001 at 04:37 AM
han@indymedia.orgg

Washington DC, tientallen vredesactivisten sijpelen, de stad in om dit weekend deel te nemen aan de eerste nationale vrede betoging. Op het International Action Center kwam ik Alma Rosa tegen, een vredesactiviste uit New Mexico, die er enkel dagen geleden de grootste betoging sinds de jaren 60 organiseerde.

Vredesactivisten in ...
iac_intervieuw_new_mexico.jpg, image/jpeg, 600x450

Als je onze media mag geloven dat staat in USA de hele natie achter haar president en wil het Amerikaanse volk maar één ding en dat is wraak: revenge,....
En zoals dat steeds gaat, en vandaag misschien nog geraffineerder dan anders, spiegelen de media ons een Amerikaanse en Europese publieke opinie voor die past in het plan van de regeringen.

Overal in de Verenigde staten zijn er vredesbetogingen en zijn mensen actief om nog meer acties, conferenties, ... te organiseren.
Alma Rosa Silva is van New Mexico, ze kwam naar Washington om er dit weekend deel te nemen aan de grote vredesbetogingen. In New Mexico was ze één van initiatiefnemers van één van grootste betogingen sinds de jaren 60.

"Eigenlijk was ik al van plan om deel te nemen aan de acties tegen de WB en het IMF, maar sinds gebeurtenissen op 11 september hebben we besloten om deel te nemen anti-oorlogs- en anti-racisme-demonstraties die hier gaan doorgaan."

"Sinds 11 september is klimaat hier heel intens, we worden overspoeld met patriottistische propaganda via de media, je kan dat niet anders noemen dan nationalisme. Ik zie dat als een tactiek van de Bush administratie om steun te krijgen van de bevolking voor zijn agenda en in het bijzonder het Strategisch Bescherming Programma, beter gekend als Star Wars.
Voor mij is dat misschien nog belangrijker omdat we in New Mexico Los Alamos hebben, daar begon de productie van nucleaire wapens, er zijn ook grote luchtmachtbasissen en een groot deel van de Nucleaire wapens worden er gestockeerd, en bovendien word er enorm veel nucleair afval opgeslagen. Als Washington de buik van het beest is, dan zitten we New Mexico misschien wel in de tanden of klauwen van het beest."

"Als activisten zijn we zeer bekommert om de intensiteit en de sfeer die gecreëerd wordt. Met die globale beweging stonden we in de straat, het was OK voor ons om onze standpunten te formuleren en kregen gehoor bij heel wat mensen, ... na 11 september is dat wel veranderd."
"We moesten dus even onze hoofden bij elkaar steken om na te gaan welke tactiek we zouden gebruiken om terug een beweging te creëren, om duidelijk te maken dat het OK was om niet akkoord te gaan met Bush en de media."
"We organiseerden een processie voor vrede, en het was een ware doorbraak voor de mensen in New Mexico.
Er kwamen heel wat mensen om te tonen dat ze geen oorlog willen, en op onze processie kwamen meer dan duizend mensen opdagen, en dat is één van de grootste betogingen in de regio sinds de late jaren 60."

"De media creëren een beeld dat zeer gefilterd is naar de rest van de wereld, maar ook in de US. Bush zou zogezegd voor het Amerikaanse volk spreken, hij denkt dat hij democratisch verkozen was, wat niet eens zo is, hij stal de verkiezingen. Wat hij een democratie noemt kan je eigenlijk bezwaarlijk een democratie noemen."

"We worden het zwijgen opgelegd, dus moesten we wel een kilmaat creëren waarin het mogelijk zou zijn om onze stem te laten horen.
Reeds onmiddellijk na 11 september waren er enkelingen die opstonden met bordjes "kapitalisme = geweld" en we kregen wel veel weerstand en onbegrip.
Maar met onze processie zijn we erin geslaagd om het tij te keren."

"Ik ben enkele dagen voor de betogingen naar Washington gekomen om aan de trainingen te kunnen deelnemen, ik hoop op die manier informatie mee te kunnen nemen naar huis om daar op verder te bouwen."
"We organiseren ook in New Mexico teach-ins , om uit te leggen dat dit geen verrassingsaanval was op VS, dat de VS al lang actief is in het midden Oosten. De VS heeft al ongeveer 11 jaar sancties tegen Pakistaan, en mensen weten dat niet."
"Als we de waarheid tegen de mensen vertellen worden voorgesteld als terroristen."
"Bush legt nu de lijnen uit om een jacht te openen op elke oppositie die vrij markt in vraag stelt, of die de globalisatie die zoveel slachtoffers maakt. Bush verklaarde dat "iedereen die niet met ons is aan de kant van de terroristen staat"

"Maar dat werkt eigenkijk omgekeerd, veel mensen willen hun stem laten horen : ik ben een leraar, ik ben een moeder, ... en ik ben geen terrorist en toch ben ik het n iet eens met de politiek van VS en wat de VS in derde wereld aanricht."

"Ik vind het belangrijk om tot hier te komen, omdat ik het belangrijk vind dat onze stem uit New Mexico ook in Washington wordt gehoord. Washington is de hoofdstad, dit is de plek waar de senaat vergadert, hier komt de Senator die mijn staat uitverkoopt samen met andere Senatoren het hele land uitverkopen.
Symbolisch is het dan ook van enorm belang dat er hier betoogd wordt, niet alleen voor mensen van de VS, maar voor de mensen van de hele wereld."