arch/ive/ief (2000 - 2005)

Eén vraag voor onze slimme premier
by jp everaerts Wednesday September 26, 2001 at 10:45 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Dan is er eens een parlementslid dat zinnige vragen over 'America's new war' stelt, en dan geeft premier Verhofstadt hem 'lik op stuk' ...

Volgens De Morgen van woensdag 26/9 heeft premier Verhofstadt gisteren VU&ID-kamerlid Ferdy Willems "lik op stuk" gegeven toen die tijdens een 'gedachtenwisseling' in het parlement er even voorzichtig op wilde wijzen dat de ongelijke verdeling in de wereld misschien wel eens een bepalend element zou zijn geweest in de aanslagengolf. "Het is jammer om te constateren dat in alle officiële teksten de armoede en ongelijkheid in de wereld als grondoorzaak van deze aanslagen zijn weggelaten" aldus Willems. Verder vroeg Willems of de premier "de VS durft te wijzen op de gevolgen op lange termijn van deze ongelijkheid, of op de mensenrechten die op het spel staan .."

Daarop reageerde de premier volgens De Morgen 'opgewonden' (op zijn teen getrapt misschien, omdat hij Bush niet durft tegenspreken ?). Verhofstadt: "We mogen dit soort terrorisme niet verwarren met armoede of ongelijkheid in de wereld". Besluiten deed hij volgens de krant "grijnslachend" met te stellen: "Als ik de bankrekening van Bin Laden bekijk, zie ik daar toch weinig elementen in die op enige armoede wijzen."

Wil onze premier echter ook even verder kijken dan die zogenaamde bankrekening: naar het land waarin Bin Laden - geheel toevallig natuurlijk - verzeild is geraakt ? Wil Verhofstadt eens denken aan de armoede in tal van Arabische landen, de Palestijnse bezette gebieden inbegrepen. Zou er echt geen link te leggen zijn tussen mensonterende armoede, godsdienstig fanatisme en terroristische zelfmoordenaars ?

Is Verhofstadt nu echt te dom om dit in te zien, of wil hij het niet zien ?

Nog een brief
by christophe callewaert Thursday September 27, 2001 at 12:47 AM

Aangezien hij daar toch zo goed in is, moet Verhofstadt maar eens een brief schrijven naar de Palestijnen en de Afghanen.
Dan kan hij zijn hele uitleg nog eens overdoen. Eens zien hoe zij zullen reageren.
Hebben de arbeidsters van Levi's hun brief al ontvangen?
En de inwoners van Toulouse? Dat is al niet meer nodig, die hebben 10 miljoen FF van Total Fina Elf gekregen. Dat is 100 frank per inwoner. Kunnen ze eens een pint mee gaan pakken om het stof van de ontploffingen mee door te spoelen.
Total Fina Elf maakte vorig jaar 320 miljard BF winst. Wie herinnert zich nog de tanker Erica?
Hebben die vogels hun brief al gekregen?
Misschien komt daar ooit wel eens een briefroman uit voort.
Dan kan Verhofstadt die Vlaamse nobelprijs voor literatuur in de wacht slepen waar Claus al jaren naast grijpt.
Wie wil er nog een brief ontvangen?
Je moet wel de juiste vragen stellen.