arch/ive/ief (2000 - 2005)

ACOD-Antwerpen protesteert tegen controle-actie federale politie
by acod-antwerpen Wednesday September 26, 2001 at 09:49 AM
luk.vandenhoeck@acod.be 0486232157

Het gewestelijk intersectoraal uitvoerend bureau van acod-antwerpen protesteert tegen de controle en intimidaties door de federale politie tegen de anti-globalisten uit Antwerpen en Limburg die per terin naar de betoging in Luik gingen.

ACOD-Antwerpen


Neen aan de repressie tegen de anti-globalisten


ACOD-Antwerpen, bijeen in de vergadering van het Gewestelijk Intersectoraal Uitvoerend Bureau (GIUB) op dinsdag 25 september 2001, nam volgende motie aan:

- Wij protesteren met klem tegen de uitgebreide controle door de federale politie tegen deelnemers aan een betoging tegen de Eurotop in Luik. 150 manschappen van de federale politie controleerden op zaterdag 22 september om 13.30 in het station Liers de trein waarmee een honderdtal jongeren en andere anti-globalisten uit Antwerpen en Limburg naar de betoging gingen. Alle betogers en ook andere treinreizigers werden geficheerd, gefouilleerd en gefotografeerd. Rugzakken werden doorzocht en pamfletten in beslag genomen. Vier personen werden mee genomen, twee omwille van een zakmes en twee voor een bivakmuts. Ei zo na kwamen de betogers te laat op de manifestatie.
- Wij beschouwen dit als een onaanvaardbare inbreuk op het recht op vrije meningsuiting en betoging. Iedereen wist dat dit een kleinere manifestatie ging zijn en dat er geen geweld ging gebruikt worden. Wij zijn van mening dat het hier om een oefening gaat ter voorbereiding van treincontroles (o.a. tegen buitenlandse deelnemers) bij de grote manifestaties op 13 en 14 december. Bovendien kadert het in het opmaken van een Europese database van de anti-globalisten. Het is intimidatie van de jongeren en een poging tot criminaliseren van de beweging.
- Het kan niet anders of deze actie is beslist op het hoogste niveau, met name de federale regering en het nationaal commando van de federale politie. Dit staat in schril contrast met de uitspraken en brieven van Guy Verhofstadt en Louis Michel dat ze een dialoog willen met de anti-globalisten en dat zij zich niet willen schuldig maken aan repressieve toestanden à la Berlusconi en Haider.

Namens ACOD-Antwerpen
Wilfried Vermeulen
Intrsectoraal gewestelijk secretaris

bivakmuts als vlag?
by foreltruite Wednesday September 26, 2001 at 12:28 PM
foreltruite@altavista.com

Voorstel:
Als protest-aktie tijdens betogingen: bivakmutsen tonen (alsof ze posters waren)?

Om te protesteren tegen de criminalisering van de beweging; als hulde tegen C. Giovanni en C°; om zulke domme politiemaatregelen te ridiculiseren....

Pourquoi pas utiliser des passe-montagnes comme symbole de contestation? Il ne faut pas les porter comme vêtement, (c'est interdit, paraît-il) mais les porter comme drapeau... on peut imaginer des chaines de passe-montagnes portées dans les manifs...
le but serait de ridiculiser cette criminalisation.

Any takers?