arch/ive/ief (2000 - 2005)

Studiedag over homoseksualiteit in andere culturen - Komende zaterdag - Mechelen
by gunther lippens Monday September 24, 2001 at 04:04 PM
gunther.lippens@intec.rug.ac.be http://www.fwh.be/fwh/dienst_beweging/themadag_alochtone_holebis.htm

De Federatie Werkgroepen Homoseksualiteit (FWH) organiseert een studiedag 'Allochtone Holebi's Uit de Kast ?'. Peter Drucker, medewerker van het International Insitute for Research and Education, een progressief onderzoeks- en vormingscentrum te Amsterdam, en Omar Nahas van het kenniscentrum voor Islam en Homoseksualiteit in Utrecht, zijn de voornaamste sprekers.

Op zaterdag 29 september 2001 gaat een themadag over homoseksualiteit in andere culturen door te Mechelen. De themadag start om 12.30 en wordt beeindigd omstreeks 18u00. Hij gaat door in het cultureel centrum Antoon Spinoy, Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen. Meer info op de weblink in dit bericht.

Kelmabel, de eerste groep voor allochtone holebi's in Belgie, ging een half jaar geleden van start. Tot dan toe was het onderwerp quasi onbesproken. Is homoseksualiteit iets universeels? Is het westers? Waarom horen we zo weinig over holebi's in de Magreb en in het Midden-Oosten? Wat staat er nu juist in de Koran over homoseksualiteit?

Naar aanleiding van een aantal bedenkelijke uitspraken van een Rotterdamse Imam, verscheen er heel wat ongenuanceerde berichtgeving in menig commercieel holebi-tijdsschrift over hoe de Islam tegenover homoseksualiteit zou staan. Het geisoleerde incident met de Imam werd buiten proporties opgeblazen. In tijden van een samen-met-de-VS-tegen-de-Islam-sfeer, is het meer dan nodig terug de puntjes op de i te gaan zetten. De reeds lang op voorhand geplande studiedag van de FWH is een must voor iedereen die zich genuanceerd in het thema wil verdiepen.

De themadag is voornamelijk informatief. Peter Drucker (13u10) Hij is ruim twintig jaar bezig als schrijver en activist voor homo-emancipatie, in de VS en in Nederland. De bundel 'Same-sex sexualities and Popular movements in the third world' is van zijn hand. Omar Nahas (14u10) studeerde aan de faculteit Letteren in Nijmegen en later de Homostudies in Amsterdam. Hij werkt momenteel aan een boek over de Islam en homoseksualiteit.

Om de themadag te ondersteunen, bracht het holebitijdschrift 'ZIZO' een themanummer uit met onder meer artikels over :
* de themadag te Mechelen
* dossier buitenlandse partners
* Leslie (USA) & An (De Pinte) en drie jaar op zoek naar een plek waar het goed om wonen is
* Eddy (Antwerpen) & Jitty (Bangkok) en actievoeren voor verblijfsvergunningen
* Holebi's in Afrika (in 29 landen is homoseksualiteit verboden - Outrage-activist Peter Tatchell klaagt homofobie president Mugabe van Zimbabwe aan)
* De holebi-beweging in Zuid-Afrika

Zizo is een door de FWH uitgegeven pluralistisch blad, vrij verkrijgbaar in krantenwinkels en boekhandels.