arch/ive/ief (2000 - 2005)

Solidariteitsboodschap met de betogers te Luik.
by Jef Heyvaerts Sunday September 23, 2001 at 07:10 PM
heyjef@pi.be 0486/967447 Bouwhandelstraat 72, 2140 Borgerhout

Vanuit het vernieuwingsweekend van de Noord-Zuidbeweging te Oostduinkerke nemen wij met ongeloof kennis van de gebeurtenissen op de trein Antwerpen - Luik, gisteren, zaterdag 22 september 2001.

Vanuit het vernieuwingsweekend van de Noord-Zuidbeweging te Oostduinkerke nemen wij met ongeloof kennis van de gebeurtenissen op de trein Antwerpen - Luik, gisteren, zaterdag 22 september 2001.

Een 60-tal betogers die vanuit Antwerpen op weg waren naar Luik zijn onderweg (te Liers, twee stations voor Luik) tegengehouden door de politie. Tientallen politieagenten fouilleerden alle aanwezige treinreizigers en doorzochten alle bagage. Alle reizigers werden verzocht uit te stappen. Op het perron werden alle mensen in het gezicht gefilmd, zij moesten daarbij hun identiteitskaart duidelijk voor het gezicht houden. De pamfletten die de betogers bij zich droegen werden in beslag genomen. Een 4-tal actievoerders werden geboeid afgevoerd en meegenomen voor verhoor. De betogers werden aldus 3 kwartier opgehouden in hun treinreis naar de vreedzaam verlopen betoging te Luik. Zij klagen formeel de schending van hun betogingsrecht aan. Zonder enige geldige reden werden jongeren, syndicalisten en mensen uit de derdewereldbeweging tegengehouden en gefouilleerd. Als misdadigers werden zij op beeld vastgelegd.

Te Luik werden twee jonge hiphoppers (mét hippe muts) gearresteerd en een nachtlang vastgehouden. Zij hadden nochtans niets te maken met de groep betogers.

D14-Antwerpen, die mee opgeroepen had voor de betoging te Luik stelt het gedrag van de politie formeel aan de kaak. De Legal Teams bevestigen de gebeurtenissen en dankzij hun inspanningen zijn alle actievoerders nu vrijgelaten.

Aan de ene kant beweren de Europolitici in dialoog te willen gaan met de anderewereldbeweging, maar tegelijkertijd wordt verregaande repressie gebruikt tegen groepen die vreedzaam willen manifesteren.

Bezorgde derdewereldmilitanten delen in de zorg voor het behoud van het betogingsrecht en de vrijwaring van al onze democratische rechten.

Meer dan 125 deelnemers van het vernieuwingsweekend ondertekenden deze solidariteitsboodschap. Onder hen vele vrijwilligers van 11.11.11, Wereldsolidariteit, Oxfam Wereldwinkels en een 10-tal andere organisaties.
Namens de groep ondergetekenden,
Jef Heyvaerts.