arch/ive/ief (2000 - 2005)

Politie houdt trein met anti-globalisten egen die op weg zijn naar de betoging
by Legal Teams Antwerpen Saturday September 22, 2001 at 04:44 PM
legalteamsantwerpen@hotmail.com

Verslag van hardhandig politieoptreden

Vanmiddag omstreeks 13u30 is de trein van Antwerpen naar Luik door de federale politie tot staan gebracht in het station van Liers bij Luik. Langs beide zijden van het perron stond de politie klaar met 12 overvalwagens.

In de trein bevonden zich actievoerders, anti-globalisten, die op weg waren naar de betoging in Luik tegen de top van de Europese Ministers van Financiën. Iedereen (zowel betogers als gewone reizigers) moest de trein verlaten, de identiteit van alle inzittenden werd gecontroleerd, iedereen werd gefouilleerd, jassen en zakken werden doorzocht, iedereen werd in het gezicht gefilmd.

4 personen werden opgepakt. Filmrollen van een fotograaf werden in beslaggenomen. De trein is met minstens drie kwartier vertraging in Luik aangekomen. Wij protesteren met klem tegen dit politie-optreden, dat een aanval is op het grondwettelijk recht op vrije meningsuiting.

Met haar optreden tracht de politie de betoging te verhinderen, de actievoerders te intimideren en te criminaliseren. Preventief ingrijpen tegen de vrije meningsuiting is wettelijk verboden. De Legal Teams zullen erop toezien dat het recht op vrije meningsuiting en betoging niet worden aangetast en eist dat de politie zich onthoudt van dergelijk onwettig optreden.

LEGAL TEAM ANTWERPEN
St. Jansplein 49
2060 Antwerpen
0495/99.94.73
0475/394.396

hadden ze iets te verbergen?
by thomas Sunday September 23, 2001 at 09:07 PM
thomas@jozefgoossens.com

dat de flikken dat fotorolletje afnamen, wilt dat zeggen dat ze iets te verbergen hadden?
wat een ongelofelijke zeik, een typische belgische schijnactie...
ik werd opgepakt omdat ik een zakmes bij had, (ik was uiteraard niet van plan daar ene mee om te brengen) terwijl de echte crimineel (gelukkig was die er niet bij) gewoon op de trein mocht gaan zitten, terplaatse een kassei loswrikken en daar mee beginnen te gooien...
allemaal maatregelen die er voor de buitenwereld wel mooi uitzien, maar voor zij die er mee in aanraking komen alleen maar vervelend zijn, en daar en boven nog niet eens degelijk effectief zijn

Intimideren door te deporteren
by *** Friday October 05, 2001 at 09:23 PM

Ik zat mee op de trein, toen we in Liers (halte voor Liège-palais) gestopt werden door 10 pantserwagens en 100 flikken.
Identiteitskaart bovenhalen, een voor een uitstappen, eerst de mannen en dan de vrouwen, van kop tot teen gefouilleerd worden, alle zakken doorzocht en tenslotte nog eens in close-up gefilmd worden... dat is een veel te strenge maatregel voor een vreedzame betoging. Het leek wel een deportatie. We hadden niks te verbergen en toch werden we behandeld als een bende criminelen. De vrouw die ons fouilleerde had plastieken handschoenen aan, precies of ze was vies van ons. Wat een rotte taktiek van die rechtse flikken om ons te intimideren, af te schrikken en te criminaliseren.
Waarom filmden ze trouwens iedereen? Voor preventieve arrestaties 14 dec in Brussel?
In ieder geval: ze zijn te ver gegaan, dit kan er bij mij niet in.