arch/ive/ief (2000 - 2005)

Petitie: mediawerkers tegen terrorisme, voor vrede
by jp everaerts Friday September 21, 2001 at 12:00 AM
mediadoc.diva@skynet.be rogierstraat 217, 1030 brussel

Hoog tijd dat de Belgische media zich wat kritischer gaan opstellen tegenover de huidige oorlogs'logica'. Ziehier alvast een petitie met zowel principiƫle als meer concrete doelstellingen.

Na de moorddadige terreuraanslagen van 11 september in New York en Washington, bleek eens te meer hoe de massamedia een hoofdrol spelen in het wereldgebeuren. Miljarden mensen zijn van de media afhankelijk voor berichtgeving, duiding en de vorming van opinies die de maatschappelijke en politieke reactie op de aanslagen mee bepalen. Jammer genoeg stellen 'de' media niet zelden de gebeurtenissen te simplistisch voor en gaan ze te gemakkelijk mee in het oorlogsdenken dat nu heerst. Door mensen uit de vredesbeweging en organisaties die met mensenrechten, ontwikkelingssamenwerking, de globalisering en dergelijke bezig zijn, wordt al actie gevoerd tegen de 'oorlogslogica'. Met deze oproep willen we allen die in de media werken, dichter bij de problematiek betrekken.

Concreet stellen we de Belgische 'mediawerkers' voor de volgende vier stellingnamen te ondersteunen:

1) De aanslagen in New York en Washington waren daden van terrorisme, niet van oorlog. Zoals andere vormen van terreur moeten ze wereldwijd bestreden worden door politioneel en juridisch optreden. Zulk optreden moet gebeuren in het kader van het internationaal recht en met een mandaat van de Verenigde Naties. Het optreden moet leiden tot het internationaal doen respecteren van de 'rechtsstaat' en een eerlijk proces bieden aan de verdachten. Militair optreden daarentegen leidt tot geweld tegen onschuldigen (inclusief een 'clash des civilisations') waardoor een spiraal van terreur en tegenterreur ontstaat.

2) De Belgische en Europese overheden mogen zich niet laten meeslepen in de 'oorlogslogica'. Ze moeten er bij alle betrokken landen op aandringen om niet het oog om oog-principe toe te passen: dan is iedereen binnen de kortste keren blind.

3) De Belgische media dienen het inzicht te communiceren dat veiligheid niet kan bestaan zonder wereldwijde rechtvaardigheid. De voedingsbodems voor het terrorisme dienen weggewerkt te worden door een eerlijke wereldhandel en een rechtvaardige wereldpolitiek (inbegrepen eerbied voor de rechten van alle volkeren en hun leefmilieu ...).

4. De media dienen in het belang van de samenleving, bij te dragen tot het wederzijds begrip tussen culturen. Dit kan o.a. via discussiefora in pers, radio, televisie en internet. Zulke fora zullen het publiek niet lokken door 'haviken' en 'kemphanen' tegen elkaar uit te spelen, maar dankzij het niveau en de intensiteit waarmee mensen van verschillende culturen er met elkaar omgaan in een geest van verdraagzaamheid en wederzijdse interesse.

Steunt u deze petitie ?

Zend dan een antwoord-mailtje naar: mediadoc.diva@skynet.be

Vermeld aub naam, beroep en woonplaats (gemeente/stad)

Deze petitie gaat uit van vzw Mediadoc, een onafhankelijk Belgisch mediacentrum (uitgever van o.a. het mediakritisch tijdschrift DIOGENES). De petitie wordt verspreid via e-mail. Ze zal later overgemaakt worden aan de pers en gepubliceerd worden in DIOGENES nr 3. Alvast van het vierde punt willen we via DIOGENES en onze contacten met de omroepen, in de volgende maanden werk maken. In DIOGENES nr 3 komt er hier ook een interview over met regisseur en producent Georges Kamanayo.

Initiatiefnemers: Jan-Pieter Everaerts, Luc Gubbels en Sacha Kullberg
Betuigden reeds hun steun: Bert Beyens, Jan De Breucker, Chris Cuppens, Georges Kamanayo, Dieter Lesage, Mark Liebaert en John Vandekerckhove

(Franstalige versie volgt later)