arch/ive/ief (2000 - 2005)

Beursaandelen oorlogsindustrie doen het prima vanaf 17 september
by Gunther Lippens Thursday September 20, 2001 at 03:00 PM
gunther.lippens@intec.rug.ac.be

Alhoewel Wallstreet het de laatste dagen helemaal niet goed doet, kunnen we vaststellen dat de aandelen van de oorlogsindustrie daar helemaal geen last van ondervinden. Een kijkje naar de aandelen van de bedrijven die meewerken aan het rakettenschild...

Velen voorspelden dat 11 september een goede zaak zou zijn voor de wapenlobby en de oorlogsindustrie. De heropening van Wall Street bleek de Dow Jones geen goed te doen. Terwijl de Verenigde Staten scenario's uitwerken hoe 'gepast' te reageren op de gebeurtenissen in New York, Washington DC en nabij Pittsburg, wordt er hard verder gewerkt aan het rakettenschild.

Dat schild komt er niet zomaar, maar wordt gesteund en gerealiseerd door een heleboel bedrijven [1]. De bedrijven die in de top-5 [2] van de contractanten staan, en die zich hoofdzakelijk bezig houden met het ontwikkelen van militaire apparatuur en technologie, we spreken in de eerste plaats over Lockheed Martin (14 contracten, nummer 1) [3] en Raytheon (10 contracten, nummer 3) [4], zagen hun aandelen de laatste dagen spectaculair de hoogte in gaan.

Op bijgevoegd figuurtje vind je de grafiek voor de beursnoteringen van Lockheed Martin (LMT) en Raytheon (RTN) van de voorbije maand (aug / sep). De horizontale streepjes zijn de dagschommelingen, het vlakke streepje de eindnotering bij het sluiten van de beurs op die dag.

De grafieken spreken voor zich. Ze plaatsen de instanties en personen die hard en luid om oorlog roepen, in een ander daglicht.

[1] http://www.acq.osd.mil/bmdo/
[2] http://www.acq.osd.mil/bmdo/bmdolink/html/update/fall01/2updbull.htm
[3] http://www.lockheedmartin.com/
[4] http://www.raytheon.com/about/index.htm

figuurtjes
by gunther lippens Thursday September 20, 2001 at 03:19 PM
gunther.lippens@intec.rug.ac.be

Voor de figuurtjes, gewoon op de link klikken en niet vergeten naar :
page.....previous/next te gaan, anders zie je maar een van de twee.

Voor de volledigheid : de aandelen van de nummer twee in de bovenstaande top-5 waren gezakt. Dit bedrijf maakt echter ook vliegtuigen voor de burgerluchtvaart, het zijn types van dat bedrijf die op de WTC-torens zijn gecrasht.
(Boeing). Raytheon en Lockheed Martin zijn trouwens bedrijven die militair materiaal expliciet als hoofdactiviteit hebben.

Kan iemand mij uitleggen... ?
by Mara Thursday September 20, 2001 at 04:25 PM

Wat ik niet begrijp is het volgende.
Het zou heel slecht gaan met Boeing, waardoor voor zo'n 30.000 hun job op de tocht komt te staan, "een onrechstreeks resultaat van de aanslagen op de VS".
Maar als Bush zijn National Defense System doorvoert, zal de Missiles and Space van Lockheed Martin de grootse winnaar zijn.
Lockheed is zelf een belangrijke leverancier van Boeing, die op zijn beurt de belangrijkste leverancier van het NMD programma is !!
Bush snelt de sector nu toe met steun van 24 miljard $
Gezien het oorlogsklimaat dat nu heerst, lijkt de kans dat Bush zijn wapenschildplannen zal doorvoeren, groter dan ooit.
Of is het zo dat Boeing op zijn burgerluchtvaart bespaart om meer te kunnen investeren in de militaire industrie?
Ik begrijp het echt niet.