arch/ive/ief (2000 - 2005)

Betoging 14/09: Leuven laat van zich horen
by Kenneth Rumes Thursday September 20, 2001 at 02:31 PM
kennethrumes@hotmail.com

Verslag van Kenneth Rumes over de betoging van 14/09 in Leuven tegen de Eu-vergadering van de ministers van milieu en mobiliteit.

Een kleine 400 betogers trokken op vrijdag 14/09 door de straten van Leuven om te betogen tegen de EU-top in de stad. De beweging voor een betere wereld - ook als antiglobaliseringsbeweging gekend - mobiliseerde voor de betoging. Met de 400 betogers werd opnieuw een duidelijk signaal gegeven: er moet iets veranderen aan het ondemocratische beleid van Europa.
Weer een breed spectrum van organisaties dat zich had verzameld onder de vleugels van D14-Leuven, trok door de straten: PVDA, Internationaal Verzet, KPB, SJW, Collectif Sans Ticket, Nébuleuse, SAP, Greenpeace, anarchistische groeperingen en individuen en een aantal afgevaardigden van de BBTK. Verder liepen er ook een aantal ongeorganiseerde tegenstaanders van de globalisering mee in de betoging.
De betoging begon met een minuut stilte - volledig terecht op deze Europese dag van rouw. Er werd niet alleen stilgehouden voor de slachtoffers in de VS, maar ook voor al die slachtoffers van de VS en van het kapitalisme. Vervolgens sprak Han Soete van D14-nationaal en Indymedia. Hij beklemtoonde de speciale situatie om te betogen, nu de NAVO artikel 5 heeft goedgekeurd, wat een oorlogsverklaring is. Han Soete deed een oproep voor de volgende manifestaties van de beweging en beklemtoonde het belang van een protest tegen de verkeers ronde tafel van de EU, aan de hand van het voorbeeld van de TGV. De Leuvense burgemeester Tobback - u weet wel, hij zou er zich voor leggen, beweerde hij ooit - ontving nu een vergadering waarop dergelijke beslissingen genomen worden.
Het organiserende comité riep op tot geweldloos protest. Dat werd het ook, ondanks de provocerende aanwezigheid van ruim 500 politiemannen in gevechtskledij, enkele waterkannonnen en rode zones, afgegrendeld met Friese ruiters.
Om 20h vertrok de bonte stoet. De actualiteit inspireerde de betogers tot een al langer gekende eis: "België uit de NAVO, de NAVO uit België!". Internationaal Verzet-leden voegden er aan toe: "De staat is rot tot op het bot!".
Een aantal radicaal-groenen stapten op tegen het verkeersbeleid en Europa dat té rechts is, volgens hen. Ze willen meer openbaar vervoer. Er was een groot gevoel van solidariteit onderling in de betoging en verschillende strijdorganisaties lijken in deze grote beweging toenadering tot mekaar te vinden.
Een restauranthouder langsheen het parcours was eerder sceptisch over de betoging. "Het is democratie, dus ze hebben recht om te betogen, maar ik denk dat Europa ons veel goeds brengt. Europa zal de oneerlijke concurrentie indekken door regels op te leggen. Daar kan je toch niet tegenin gaan. Ik heb vertrouwen in Europa." Laten we hopen dat de restauranthouder er zo kan over blijven denken als Europa hem met de regelgeving overspoelt en hij uiteindelijk failliet gaat omdat de kleine middenstand het zal moeten afleggen tegen de grote kapitalisten...
Omwonenden hadden meer begrip voor de betogers. Zolang ze niets stukmaken, waren de mensen blij dat een aantal mensen de regeringsleiders op hun plichten tov. het gewone volk wijst. Een oudere dame was wel ontgoocheld over de opkomst, zij had op meer gehoopt.
De organisatoren waren tevreden met de opkomst. Zij hadden op 200 man gerekend, het werd bijna het dubbele. Ze zorgden zelf voor 30 man ordedienst, zodat er geen enkel incident te noteren viel. D14-Leuven is een zeer breed forum, waar allen strijden voor een ander Europa. De organisatoren lazen aan de RODE ZONE (op de hoek van de Deken- en Brabançonnestraat) een brief voor waarin ze een ander Europa eisen, dat voldoet aan de noden van de bevolking. Er werd nadruk gelegd op een vrij betoogrecht, dat hier geschonden werd door het instellen van een RODE ZONE. De organisatoren vroegen zich af waarom er in België nooit een Euro-referendum werd gehouden. Een kleine slotmeeting op het Martelarenplein sloot de succesvolle Leuvense etappe van de antiglobaliseringsbeweging af.