arch/ive/ief (2000 - 2005)

Even stilstaan
by El Dirko Wednesday September 19, 2001 at 03:16 PM
drieswouters@yucom.be

Enkele bedenkingen bij mogelijke gevolgen van een militaire inval in Afghanistan

Naar alle waarschijnlijkheid zal President Bush Afghanistan binnenvallen om "de terroristen uit hun holen te gaan roken". Bin Laden in de eerste plaats (voor zover kan aangenomen worden dat bin Laden achter de aanslagen zit, want daarvoor is tot nader order nog altijd geen enkel direct bewijs geleverd). Naar verluidt zou bin Laden zich schuilhouden in het Afghaanse gebergte, een gebergte dat gemiddeld even hoog is als de hoogste Alpentoppen. Niet echt de ideale plaats voor tanks, jeeps en trucks. Maar laten we even stil staan bij de mogelijke gevolgen van een dergelijke inval.
Bin Laden of wie er ook achter de aanslagen mag zitten, wist goed genoeg dat hij op ieder Amerikaans eksteroog zou trappen, en zal zich maar goed genoeg gerealiseerd hebben dat de kans zeer groot zou zijn dat er een militaire campagne op touw gezet zou worden. Hij zal dus wel zijn voorzorgmaatregelen genomen hebben, wat die ook moge zijn. Ik denk dat de Amerikanen ofwel geen kat zullen zien, ofwel krioelt het Afghaanse gebergte nu van de moedjahedien die verlangend uitzien naar al die Amerikaanse kelen die "vrágen" om overgesneden te worden. En wanneer de VS Afghanistan (of een ander moslimland) binnenvallen, wordt sowieso een Jihad (een heilige oorlog) tegen Washington uitgeroepen. Een treffen tussen de westerse bondgenoten en de islamwereld zal hard tegen hard gaan, en niet in 1, 2, 3 opgelost worden. Waar de moslims nog het voordeel hebben dat zij overal mensen hebben (in België alleen al zitten 5 – gekende – strijders die rechtstreeks uit de kampen van bin Laden komen), mensen die overal en op ieder moment aanslagen kunnen plegen. En dat ook zullen doen. Want iemand die niets heeft, ook geen toekomst en al jarenlang in een maatschappij vol geweld leeft, die verteld wordt dat hij zo tot in de eeuwigheid in het paradijs zal verzorgd worden door 72 maagden, dat hij het gelaat van Allah zal mogen aanschouwen en hij 70 familieleden mee mag nemen naar het paradijs, die hoeft geen twee keer te denken.
Laat Europa dus eerst eens goed nadenken voor het zich halsoverkop in dat wespennest wil steken. Het zich hierin afzijdig houden kan een kans zijn voor Europa om de Amerikaanse dominantie op internationaal vlak te doorbreken, en die herwonnen invloed ten goede aan te wenden. Net zoals de VS hun positie verkregen hebben door zich lang afzijdig te houden tijdens WO I (en in mindere mate WO II).
Anderzijds is ook te verstaan waarom regimes als die van de Taliban bestaan, waarom er groeperingen als Hezbollah en Al Quada zijn. Voor veel moslims is dat de enige manier om hun eigen cultuur en traditionele waarden te beschermen tegen de verwestering/veramerikanisering van de wereld, wat voor hen de Satan is. Laat ons dus geen oorlog beginnen die toch geen winnaar zal kennen, en weeral vele onschuldige slachtoffers zal maken. Vergelding roept alleen vergelding op. Ik zou willen afsluiten met het prachtige citaat "An eye for an eye leaves the whole world blind" dat dit mooi verwoordt.