Op de lunch met de premier. by han Tuesday September 18, 2001 at 01:04 PM |
han@indymedia.org 0476 533 188 |
We aren met een 15 tal, mensen uit de NGO wereld of beter gezegd de beweging tegen de globalisering. We kregen van Olivier Deleuze (Ecolo) een uitnodiging voor een Lunch met de premier. We zouden er op een informele wijze eens van gedachten kunnen wisselen over globalisering,....
Op de lunch met de premier.
We aren met een 15 tal, mensen uit de NGO wereld of beter gezegd de beweging tegen de globalisering. We kregen van Olivier Deleuze (Ecolo) een uitnodiging voor een Lunch met de premier. We zouden er op een informele wijze eens van gedachten kunnen wisselen over globalisering,....
Zo wat een weekje geleden kreeg ik een telefoontje "U spreekt met Olivier Deleuze van de Belgische regering, ik telefoneer U om U uit te nodigen voor een gesprek met de premier."
We hebben er met Indymedia even over getwijfeld,... , wat gaan we daar doen als Indymedia, gaat het iets opleveren, moeten we wel rond de tafel gaan zitten,...
Om eerlijk te zijn niemand van ons verwachte veel van dit gesprek, maar we vonden anderzijds wel dat we op de uitnodiging zouden ingaan, al was het al maar omdat men op die manier moest erkennen dat er ook zo iets bestaat als "anti-kapitalisten" en dat de men daar wel naar "moest" luisteren.
Bij de aanvang van de vergadering werd de brief die Premier schreef ter attentie van de anti-globalisten rondgedeeld. Ook dat gebeurde informeel, want de brief is nog niet klaar, de Premier wil hem na de gebeurtenissen in New York herwerken.
De Leuze leidde de vergadering als volgt in : "Er is een legitimiteit crisis van de instellingen, deze is niet nieuw, maar nu kan ze een grote impact hebben op het gele denken"
"Dit gesprek heeft enkel de bedoeling een gedachtewisseling te zijn over globalisering, er zal geen consensus komen."
Na een korte verantwoording door een lid van de kabinet van de premier over de Brief en de oprechtheid waarmee de premier de dialoog wil aangaan konden de mensen van de NGO wereld hun verhaal duidelijk maken.
Jozef De witte (11.11.11)
De eerste minister heeft er niets van begrepen. Als hij het over Genua heeft, heeft hij het in geen woord over de honderdduizenden die op straat kwamen.
Onze argumenten zijn gekend, maar we hebben wel meer dan het gevoel dat er niet geluisterd wordt.
We zijn een v verzameling van mensen en organisaties, met verschillenden verhalen. Democratie dat betekend in de eerste plaats luisteren en trachten te begrijpen. Maar de eerste minister maakt van de anti-globalisten een geuzennaam die ik graag wil dragen, en net zoals de Geuzen geen geuzen waren zijn de ani-globalisten geen anti-globalisten.
We zijn al jaren met een mondiale samenwerking bezig, we zijn als het waren de pioniers van globalisatie.
We stellen ons ook de vraag wat er gaat gebeuren met deze dialoog.
Pierre Galant CNCD
De brief is als het ware een oorlogsverklaring.
Vroeger in de tijd van de vredesbeweging ontving de Premier ons niet, maar misschien was dat beter. Want deze brief gaat choqueren en sommigen gaan daardoor verder gaan in hun acties.
Waarom hingen de vlaggen niet halfstok tijdens de genocide in Rwanda, waar meer dan 500.000 mensen het leven lieten, of bij de gebeurtenissen in Congo?
Waarom is er die selectieve verontwaardiging?
Je kan niet anders dan vaststellen dat er in huidige fase serieuze obstakels zijn.
Stefaan Oxfam
Wij willen vandaag alle slachtoffers herdenken, zowel de meer dan 5.000 Amerikaans als de 36.000 kinderen die diezelfde dag in de derde wereld stierven
We willen de context aanpakken, bijvoorbeeld de Palestijnse staat.
We willen een koerswijziging, een koers naar een solidair Europa.
Deze beweging is een brede koepel, en we stellen niet alleen de juist vragen, we geven ook de juiste antwoorden.
Daen (Liga voor de rechten van de mens, Franstalig)
Er is een gebrek aan respect.
Ik wil dan ook aan de minister vragen om afstand te nemen van het geweld dat de globalisering met zich mee brengt
Er word momenteel een soort van klimaat terreur gecreëerd, en dergelijk klimaat dat werkt provocerend. Staatsgeweld, dat is provocerend, dat lokt reactie uit.
Ik voel me eigenlijk niet aangesproken door de brief van de Premier. Indien men had geluisterd, dan had die brief er anders uitgezien, wij spreken al lang over een andere globalisering.
Welke perspectieven heeft de politiek nog. De onmacht is wel bijzonder groot , de neoliberale globalisering brengt een crisis van de politiek en de economie teweeg.
Ik wil dat er meer macht komt voor de politiek, maar momenteel is het respect afwezig. Evanulatie en dialoog zijn natuurlijk OK, maar er moet meer democratische controle komen.
Philip, Amnestie International.
De brief is goed gemaakt om ons van de essentie af te leiden.
ZO komen bijvoorbeeld de wapens en de wapenhandel niet aan bod, maar nog erger is dat er geen debat is over onze voorstellen.
Serge D14
Er is een verschil tussen wat men zegt en wat men doet, zo worden bepaalde betogingen verboden.
Tijdens Euro200 was de politie aanwezigheid extreem intimiterend. Een dergelijk politie aanwezigheid jaagd de mensen terug naar huis maar is ook bijzonder provocerend.
De Shengen akkoorden worden gewoon opgeschort als dat uitkomt,...
Wij vragen dat de politie ongewapend komt.
De betogers moeten kunnen gehoord worden. Het autisme van de instellingen is gevaarlijk, voor sommigen lijkt de enige manier om nog gehoord te worden "amok" maken.
Eric (Attac Vlaanderen)
Er is binnen deze beweging een groot verschil tussen de opvattingen.
"We willen een democratische globalisering", waar de behoeften van de bevolking centraal staan.
De huidige globalisering wordt gedicteerd door een aantal multinationals en moet enkel de winstmechanismen dienen.
De dialoog die wordt aangeboden is geen dialoog maar een dovemans gesprek, dat bleek ook al zeer duidelijk in Brugge met Annemie Neyts.
En als men over geweld wil spreken, wel laat het ons dan over het geweld hebben. Wijn zijn geweldloos, maar we missen elke discussie over het globale en structurele geweld.
We gunnen U de rode Zones, maar laat U er ons toch even op wijzen dat rode zone in Gent groter is dan de rode zone in Genua.
Vodo
Het voorstel tot dialoog komt eigenlijk te laat. De politiek gaat nogal arrogant om mensen. Mensen worden niet gehoord en dat leid tot geweld. Als regering moet je luisteren naar de mensen.`Wij proberen al jaren de dialoog aan te gaan. Maar is niet precies dankzij die kleine groep die geweld gebruikt dat wij hier vandaag zitten.
De kabinet medewerker van de Premier probeert een antwoord te formuleren, .....
Men moet luisteren,.... Natuurlijk moet dat, maar jullie moeten ook willen luisteren.
Wij zijn ook voor meer transparantie binnen de WTO, dat hebben we met Belgie en Europa trouwens voorgesteld.`
Er ontstaat een beetje Chaos iedereen begint door elkaar te praten, de tussenkomst wordt gezien al demagogie.
Nadien herhaalt de medewerker meerdere malen dat er grenzen zijn aan de dialoog :
"We moeten ook weten dat we het niet eens zijn. Wij luisteren dus niet omdat we het niet eens zijn."
Het antwoord eindigt met een betoog over de parlementaire democratie en met de vraag:
"Wie of wat vertegenwoordigd de burgerbeweging eigenlijk"
Jah ...
We waren eraan voor de moeite.
Een ding werd ons alvast beloofd, we zouden mogen betogen en actie voeren.
Antwoorden by Carolina Wednesday September 26, 2001 at 09:54 PM |
carolina.sanchez@tvd.be |
Beste Mensen,
Ik zou echt weten welke zijn jullie antwoorden voor de tegenwoordige problematiek van het economish verschil tussen de rijke landen en de arme landen? Jullie Premier spelt zijn kaarten aan meer globarisering? Jullie zeggen "nee" wat is dan jullie oplosing?
mvgt,
Carolina Sánchez