arch/ive/ief (2000 - 2005)

Persvrijheid, een te bevechten recht
by Kenneth Rumes Monday September 17, 2001 at 04:08 PM
kennethrumes@hotmail.com

Reporter Kenneth Rumes vertelt over de intimidatiepogingen van de burgerij tegen een vrije pers tijdens de scholierenstaking in Mechelen op 14/09,

Tijdens de scholierenstaking in Mechelen, georganiseerd door Int.Verzet op 14/09, werd Kenneth Rumes van Indymedia Belgium bedreigd tijdens zijn werk. Een leraar van de Technische Scholen Mechelen probeerde Kenneth een fotocamera uit de handen te slaan en dreigde ermee op zijn 'bakkes te kloppen'.
De leraar die het nodig vond de persvrijheid te beknotten heet - dhr. Op de Beeck - haalde uit toen Kenneth foto's wou nemen aan de TSM. De directie probeerde daar leerlingen tegen te houden die de school wouden buitengaan om aan te sluiten bij de betoging van de stakende scholieren. Dhr. Op de Beeck stond op straat en was volgens de directie niet in functie op dat moment. Kenneth vroeg meteen wat de bedoeling van de uithaal van dhr. Op de Beeck was, maar die beweerde dat Kenneth - die zich nochtans als journalist van Indymedia kenbaar maakte - een sensatiejager was en een 'stukske krapuul'. Daarna bedreigde hij Kenneth opnieuw. Omdat een politie-agent er zich mee kwam moeien en enkele betogers tussenbeide wouden komen, droop dhr. Op de Beeck af. Ook enkele collega-journalisten kwamen op het incident af.
Kenneth eiste een gesprek met de directeur van TSM. De directeur ontving Kenneth en toen die zijn verhaal had gedaan, excuseerde hij zich voor het gedrag van zijn leraar. Hij betreurde het incident, distantieerde zich ervan en excuseerde zich, hoewel dhr. Op de Beeck op dat moment niet in functie was. Ook de directeur van de Mechelse scholengemeenschap, de overkoepelende directeur, distantieerde zich van het incident en ondersteunde de roep van Kenneth om het recht op een vrije pers niet te beperken.
Vraag blijft nu alleen waarom dhr. Op de Beeck niet wou dat Kenneth foto's nam van de repressie aan zijn school tegen meestakende leerlingen. Hopelijk gaat het hier om een individuele actie van een burgerlijke leraar die niet tegen enige vorm van progressief protest kan.