arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verboden te betogen voor alle Arabieren
by mara Sunday September 16, 2001 at 06:11 PM
maravanriet@hotmail.com

Reeds een tijd geleden was er een betoging aangekondigd in Anderlecht als steunbetuiging voor de Palestijnen. Deze betoging werd vanochtend geannuleerd, gezien de gevoelige situatie waarin de wereld nu zit. Dit is een momentopname van de huidige situatie voor Arabieren, die voor een beter situatie vechten.

Reeds een tijd geleden was er een betoging aangekondigd in Anderlecht als steunbetuiging voor de Palestijnen.
Deze betoging werd vanochtend geannuleerd door de burgemeester van Anderlecht, gezien de gevoelige situatie waarin de wereld nu zit.
Met de aanslagen op Amerikaanse gebouwen, hetgeen voor het westen vanuit Islamitisch extremistische hoek komt (meer bepaald van de spook-terrorist Bin Laden), zijn betogingen met het Midden Oosten thema niet op zijn plaats en te gevoelig op het ogenblik. Dat was zowat het discours.
Brussel was weeral eens een bezette stad. De Zuidstraat stond vol politiewagens en politiebusjes, op de hoek van de Lambert Crickxstraat in Anderlecht, stonden de waterkanonnen in gereedheid.
Op het kruispunt van de Anderlechtse poort verzamelden zich journalisten, mensen van Arabische afkomst en gewone voorbijgangers. Een jongeman die zijn dagelijks kop koffie komt drinken in Cafe "Le Poincare", vertelt hoe hij getuige was van een situatie waarin de politie een tiental jonge Arabieren oppakte.
Een twintigtal mensen verzamelden zich buiten op de hoek van het cafe en aan de Anderlechtse Poort. Deels om te zien wat er gaande was, deels om te schuilen voor de regen. Op dat ogenblik vloog er een helikopter laag boven het kruispunt, waarschijnlijk om de aanwezigen in kaart en op foto te brengen.
De politie vroeg aan de mensen die er Arabisch uitzagen of ze hier waren voor de betoging. Als ze ja zeiden, zouden ze worden opgepakt, vertelde de jongeman in het cafe.
Aan de tramhalte stapten gesluierde vrouwen met hun boodschappen van de tram.De politie benaderde hen en vroeg waartoe ze gingen.

Een politievrouw met een kleine videorecorder filmde alle mensen die van de tram stapten aan de Anderlechtse poort. Daarnaast stonden ook enkele skinheads. Later wist men me te zeggen dat het eigenlijk politiemannen waren.
Verder op het voetpad verzamelden zich een groepje Arabieren van een jaar of dertig. Toen we de plaats wilde verlaten, benaderde er een van hen ons en stelde allerlei vragen : "voor welk journaal werken jullie, wat weten jullie, door wie werd de betoging georganiseerd en door wie werd ze geannuleerd". Een van hen droeg een regenjas van de politie van Anderlecht. De politie heeft blijkbaar overal haar mannetjes ingezet.
Hoe het afgelopen is, weet ik niet. Dit is enkel een momentopname van de huidige situatie voor Arabieren, die voor ook voor een beter wereld vechten. De situatie wordt misbruikt om alle Arabieren te criminaliseren.

more pictures
by mara Monday September 17, 2001 at 12:28 PM