arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zo ziet de democratie er uit voor de Arabische gemeenschap.
by han Sunday September 16, 2001 at 04:58 PM
han@indymedia.org

Zondag 16.09.01, een aantal Arabische organisaties samen met een aantal progressieve organisaties willen betogen in Brussel. Ze willen er protesteren tegen de toenemende terreur van Israël tegen de Palestijnen. Dat was weliswaar buiten de Belgische democratie gerekend, de betoging werd verboden, en manifestanten die zich aandienden werden gearresteerd.

Zo ziet de democrati...
palestijnen_01.jpg, image/jpeg, 600x450

Zondag 16.09.01, Anderlechtse poort, Brussel. Meer dan 400 agenten in wapenuitrusting, enkel straten verder (voor de deur van Indymedia en de De Morgen) overval wagens, waterkanonnen,.... en een helikopter.
Er zou vandaag een betoging moeten doorgaan van de Arabische gemeenschap samen met een aantal progressieve organisaties tegen de toenemende terreur van Israël tegen de Palestijnen.
De afgelopen dagen heeft Israël haar terreur tegenover de Palsetijnen nog opgedreven, grote stukken Palestijns gebied worden bezet, tientallen mensen werden doodgeschoten,.... Na de gebeurtenissen in de Verenigde besteedde de media nagenoeg aandacht aan de gebeurtenissen in Israël, bovendien gebruiken de Israëli de terreurdaden in de VS om hun optreden te legitimiseren.`
De betoging ter ondersteuning van het Palestijnse volk was al lang gepland, maar kreeg in het licht van de recente gebeurtenissen natuurlijk een ander karakter.
De politie en het Brusselse stadsbestuur besloten dat een dergelijk betoging niet kon doorgaan. Een aantal organisaties haakten af, maar anderen vonden het toch nodig om zeker vandaag hun stem te laten horen.
Toen we deze namiddag naar de het Indymedia Center trokken wisten we niet wat we zagen, tientallen agenten in wapen uitrusting, een helikopter ,...
Als we de omstaanders aanspraken vertelden die ons dat de politie reeds een tiental jongeren arresteerden,.... De jonge arabier waarmee we praatten werd onmiddellijk door de politie aangeklampt "Waarom ben je hier?" "Omdat ik hier woon." Repliceerde de jongen. Even later vertelde hij ons "als ik had gezegd dat hier was om te betogen zouden ze me zeker gearresteerd hebben.
Alles wat er Arabisch uitzag werd door de politie lastiggevallen,... en moest de buurt verlaten. Jongeren die er woonden werden er onvriendelijk weggejaagd,....
Zo ziet de democratie er dus voor de Arabische gemeenschap.

Zo ziet de democratie er uit ....
by han Sunday September 16, 2001 at 05:02 PM
han@indymedia.org

(article 1)

Zo ziet de democrati...
palestijnen_02.jpg, image/jpeg, 600x450

Zo ziet de democratie er uit voor de Arabische gemeenschap

Zo ziet de democratie er uit ....
by han Sunday September 16, 2001 at 05:02 PM
han@indymedia.org

(article 2)

Zo ziet de democrati...
palestijnen_03.jpg, image/jpeg, 600x450

Zo ziet de democratie er uit voor de Arabische gemeenschap

antisemitisme wordt anti islamitisme
by mediawatcher Sunday September 16, 2001 at 05:35 PM
boycot email.com

Wanneer zullen de moslims een schouderband moeten dragen met een halve maan erop?

Demonstratie
by Midrac Monday September 17, 2001 at 01:07 PM

Ik heb enkele bedenkingen bij dit artikel. De teneur is duidelijk dat de jongeren die wilden betogen gelijk hadden en de overheid dik ongelijk. Graag toch het volgende:
a. wij leven in een samenleving met regels. Dat dezer dagen een aantal mensen het nodig vinden te handelen alsof deze regels niet bestaan heeft enkel het gevolg dat de strekking van alle democratische partijen in België (die toch als 'centrum' kan bestempeld worden) naar rechts zal gaan. Waarom ? Omdat zulke betogingen (en de hele heisa errond)gefundenes fressen is voor een welkgekende rechtse (ondemocratische) partij. Indien de democratische partijen zich willen indekken tegen nog maar eens een zwarte zondag moeten zij zich wel rechtser gaan opstellen.
b. Ik ben van mening dat de politie of de overheid het verbieden van deze betoging duidelijker had moeten inkleden bij de deelnemers. Het is mijn eerlijke opinie dat door deze manifestatie te verbieden de overheid (zware) rellen vermeden heeft. U kan zich toch voorstellen wat er zou gebeuren, onder de huidige gemoedstoestand van de lokale bevolking, als een 'bende Arabieren' gaat betogen tegen Israël. Er gaan waarschijnlijk ook een aantal spandoeken of dergelijke anti-Amerikaanse slogans bevatten, en hupsaké, het hek is van de dam. Dit verbod kwam mijns inziens meer de gezondheid van de betogers ten goede dan welke andere zaak ook.


Dank u

Midrac
Brussel

Apologies to Arabic community
by Bettina BILLIAU Monday September 17, 2001 at 01:21 PM
bettina.billiau@pandora.be

I'm happy to be able to present my apologies on this incident to the Arabic Community in Belgium. The action was peacefull and 100 % justified (what did the crook Sharon declare after the attack in NY?).

I'm ashamed to be Belgian. If I can be kept posted, I would like to attend to future manifestations for the Palestinian people.

vragen
by sara Monday September 17, 2001 at 07:22 PM

wie/wat waren de 'progressieve organisaties' die mee wilden betogen met de arabische gemeenschap? welke organisaties ervan haakten af, of, welke vonden het toch nodig hun stem te laten horen? zijn de leden van deze organisaties ook lastig gevallen door de politie?
die info mis ik in dit artikel: het zou de boodschap (arabieren mogen niet betogen) kunnen ondersteunen of relativeren.

Er valt hier niets te "relativeren"
by han Tuesday September 18, 2001 at 01:22 AM
han@skynet.be

Democratie als het goed uitkomt, opschorting van de democratische rechten als het een beetje vervelend wordt.
Moeten wij dat normaal vinden.
Dat is niet wat ik onder democratie versta.

Ik weet niet wat de naam van enkel organisaties al dan niet zou bijdragen. Democratie heeft niets te maken met een al dan niet erkende organisatie,....
Ik kan je alvast vertellen dat de mensen van OXFAM bijzonder boos waren over deze gebeurtenis.

Maar eh ...

Veranderd dat iets aan het feit dat +/- 100 jongeren van tagrijns afkomst enkel uren inn de cel moesten doorbrengen omdat ze toevallig in die wijk woonden of omdat ze Chatilla wilden herdenken.

En racisme bestrijd je niet met racisme, dat zouden we na 10 jaar toch moeten begrepen hebben.

gewoon info
by sara Tuesday September 18, 2001 at 11:24 AM

dag han,
mijn vragen hadden/hebben niets te maken met democratie, racisme en/of rechtvaardigheid maar met nieuwsgierigheid naar en intresse in meer concrete info over het gebeurde waarvan ik door jouw artikel op de hoogte ben gebracht, waarvoor dank.
je legt meer nadruk op mijn woordje 'relativeren' dan 'ondersteunen',jammer, dat heb ikzelf (zeer bewust) niet gedaan.
sara.

cfr
by sara Tuesday September 18, 2001 at 11:56 AM

han, cfr ook comments ivm je artikel over de morgen.

Een probleempje....
by han Tuesday September 18, 2001 at 12:14 PM
han@inymedia.org

Mijn opmerking was niet enkel aan jou gericht hoor Sarah.
Blijkbaar vind men het vanzelfsprekend dat een dergelijk betoging vandaag beter niet plaatsvindt.
En er waren bitter weinig progressieven die de oproep bleven ondersteunen.
Het gevolg is dat die progressieve hun acties van daag ook verboden worden. "Zie artikels over stille vredes wake".

We hadden ook niet de kans om met de organisatoren te praten, daar die van bij het begin gearresteerd werden, vandaar de fragmentarische berichtgeving.

so bizar
by herman Wednesday September 19, 2001 at 12:13 AM

Het is hoe dan ook bizar dat een herdenking van de gruwelijke en laffe moord op honderden palestijnse vluchtelingen, op 16 september was dat 19 jaar geleden, niet mocht plaatsvinden omdat de bondgenoot van de moordenaars 5 dagen geleden zelf het slachtoffer is geworden van een even laffe massamoord.
Of moeten alle niet-Amerikanen maar eventjes hun mond houden, tot Bush en zijn staff (en Sharon) zeggen dat het weer mag?

betogingsverboden
by Hans Lammerant Wednesday September 19, 2001 at 12:51 PM

- graag eerst een bemerking over de schampere commentaar op 'progressieve organisaties' of 'progressieven' tout court. Het wordt zo een beetje een gewoonte om te reclameren over organisaties, NGO's e.d. die geen ondersteuning geven en ik vind die storend. Vooral omdat hij meestal nergens op gebaseerd is. Er wordt beschuldigd tot tegenbewijs geleverd. Ik zie het liever omgekeerd.
Om te kunnen ondersteunen moet je er bijvoorbeeld eerst al van op de hoogte zijn. Niemand is alwetend. Daarbij komt dat als je als organisatie bezig bent met een bepaald thema de regel 'schoenmaker blijf bij je leest' geldt. Niet dat je geen andere thema's of groepen ondersteunt, maar er ligt een berg werk rond het eigen thema en dat is prioriteit. Anders richt je een andere organisatie op.

- wat hier aan de hand is, is een gewoonte om bij internationale gebeurtenissen betogingsverboden af te kondigen. Dit niet enkel in Brussel maar ook elders. We hebben dit tijdens de Kosovo-oorlog al eens eerder meegemaakt. Dat de vredeswake uiteindelijk toch mocht doorgaan doet hieraan geen afbreuk. Het paste enkel niet in de burgemeester zijn PR om zelfs deze wake op te kuisen.

En het is tegen dit soort afkondigen van een staat van beleg naar goeddunken van een burgemeester dat gereageerd moet worden. Ik denk niet dat het verbod een racistische achtergrond heeft. De wijze van optreden daarentegen lijkt daar wel van te getuigen.
Een oproepje aan iedereen die met een betogingsverbod geconfronteerd wordt. Vraag de tekst op bij de politie of de gemeente en stuur hem met je verhaal naar het Meldpunt Recht op Actie:
ligamensenrechten@club.worldonline.be
tel: 09/2230738 fax: 09/2230848

- wie de mogelijkheden bezit kan ook onmiddellijk zelf een advocaat onder de arm nemen en een spoedprocedure bij de Raad van State opstarten. Deze maakt er een goede gewoonte van dergelijke algemene betogingsverboden naar de prullemand te verwijzen. Maar dan moet er wel een procedure opgestart worden.